🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Земеделска земя със сменено предназначение. Още ли е в регулация?

Промяната на статута е свързана със срокове и при бездействие губи правна сила

Shutterstock
Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Адв. Светлана Георгиева е член на Софийската адвокатска колегия. Специализира в сферата на корпоративното обслужване, потребителското право и мерките срещу изпиране на пари. Член на управителния съвет на Национално сдружение недвижими имоти.

В Закона за опазване на земеделските земи е заложено, че те "са основно национално богатство и се използват само за земеделски цели" (чл. 2, ал. 1 от ЗОЗЗ) . Това правило е закрепено и доразвито и в конституцията. Във върховния закон (чл. 21) е указано: "Обработваемата земя се използва само за земеделски цели. Промяна на нейното предназначение се допуска по изключение при доказана нужда и при условия и по ред, определени със закон." Условията и редът за промяната на предназначението на земеделска земя се съдържат в Закона за опазване на земеделските земи (ЗОЗЗ).


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.