Гешев не отговарял нито за собствените си бездействия, нито за чуждите действия

След повече от 13 часа обсъждане ВСС очаквано отхвърли предложението на двама правосъдни министри за отстраняване на главния прокурор

ВСС гледа искането за отстраняването на Иван Гешев, Надежда Йорданова
ВСС гледа искането за отстраняването на Иван Гешев, Надежда Йорданова
ВСС гледа искането за отстраняването на Иван Гешев, Надежда Йорданова    ©  Юлия Лазарова
ВСС гледа искането за отстраняването на Иван Гешев, Надежда Йорданова    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Очаквано Висшият съдебен съвет (ВСС) отхвърли предложението за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев, направено от двама правосъдни министри - служебния, проф. Янаки Стоилов, и настоящия министър в оставка - Надежда Йорданова. В подкрепа на предложението гласуваха само двама от членовете на съвета - Атанаска Дишева и Олга Керелска, от съдийската квота на ВСС. Против гласуваха 16 души. В заседанието участваха 19 от членовете на съвета, главният прокурор Иван Гешев не гласува.

Заседанието продължи повече от 13 часа - от 9,30 сутринта до 23 часа вечерта, с три малки почивки.

"Изходът от тази процедура беше ясен отдавна и не би могъл да бъде друг. Мнозинството гласува за избора на главния прокурор, при сходни обстоятелства се случи този избор, очевидно по същия начин ще се случи и решението по тази процедура" - това заяви Атанаска Дишева във финалното си изказване преди да се проведе гласуването.

А главният прокурор Гешев заяви, че "някои хора трябва да изпитват срам от това което се случи днес във ВСС и това не са членовете на съвета по право, нито тези от парламентарна квота". Това са политици, които използваха тази процедура за политически цели, а може би и за пиар цели, уточни той.

По Конституция главният прокурор не може да носи отговорност за бездействие, а само за действие. Това заяви Иван Гешев на няколко пъти в четвъртък по време на обсъждането на предложенията за отстраняването му от длъжност, направени от служебния министър проф. Янаки Стоилов и настоящия министър Надежда Йорданова. Другояче казано, от неговите думи излиза, че през целия си 7-годишен мандат главният прокурор може да не изпълнява нито едно от законовите си задължения, без да носи последици за това. Нещо повече, ако нищо не прави, е много по-сигурно, че няма да носи отговорност за нищо.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар