🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Инвестиционните спорове в ЕС: ледена епоха или ново начало

Малко по малко правото на ЕС превзема територията на международния инвестиционен арбитраж. Какви са алтернативите за отнасяне на спорове между инвеститори и държави

Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Темата накратко
  • Едната посока е инвеститорите да търсят защита предимно от националния съд по мястото на инвестицията.
  • Не е изключено и създаването на специализиран съд за инвестиционни спорове на ЕС или рязко да нарасне значението на Европейския съд по правата на човека в Страсбург.
  • Възможно е и да се засили ролята на държави като САЩ, Великобритания, Швейцария като "независим пристан" за международни дела.

Визитка

Деян Драгиев е адвокат и доктор по международен арбитраж. Представлявал е страни по инвестиционни спорове пред арбитражни съдилища и е арбитър в няколко международни арбитражни институции, включително международния арбитражен съд в Дубай и Азиатския международен арбитраж в Сингапур.

Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.