🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Да изчезнеш за 60 секунди: как се краде фирма срещу един адвокатски хонорар

През последните години поради порочната практика на ВКС в България има истинска "епидемия" по изключване на съдружници

Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Стефан Стефанов е адвокат в Софийската адвокатска колегия. От 1999 г. до 2016 г. е асистент и главен асистент по гражданско и търговско право в СУ "Св. Климент Охридски". Автор е на монографията "Преферентните искове за попълване на масата на несъстоятелността" и съавтор на книгите "Актуални въпроси на производството по несъстоятелност" и "Обезпеченията в материалното и в процесуалното право". В практиката си адв. Стефанов се е сблъсквал с много случаи като описания по-долу.

Представете си, че сте съдружник в ООД, в което сте инвестирали целия си капитал и спестявания в продължение на години. В един момент съдружникът ви решава, че повече не ви иска. Той вече желае компанията изцяло за себе си, а вие се превръщате в неудобна пречка за амбициите му.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

6 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  katia_1 avatar :-|
  Rational
  • + 1

  Това звучи наистина абсурдно. Все едно някой да ви изхвърли от къщата ви, защото не я чистите или поддържате.

  Но пък след поредицата разкрития на АКФ, подобни мафиотски прийоми явно имат широко разпространение в България.

  Дали не е възможно допълнително да се прецизира ТЗ, така че ВКС да спре да тълкува какво му е удобно?

  Нередност?
 • 2
  valdim avatar :-(
  Dimov
  • + 1

  До коментар [#1] от "Rational":

  Незадаеният въпрос е "Защо ВКС налага такава порочна практика, ерго, защо на ВКС "така му е удобно"? ВКС не може и надали има конкретен интерес в едно или друго производство от този вид... Следователно, интересът, ако има такъв, е да се създава несигурност в търговския оборот. Звучи ви абстрактно и немислимо? Сега си представете, че няколко съдии във ВКС, не всички, а няколко преследват именно такава цел или по-скоро КАЗАНО им е, да правят това, за да се постигне тази цел...
  А на въпроса ви - възможно е, но трябва да има НС в което мислещи и способни юристи, подпомогнати от още по-способни юристи отвън, да направят нужните промени в ТЗ, за да неутрализират зловредното влияние на (част от) ВКС. Действието на промените ще е занапред, обаче...Стореното е непоправимо.

  Нередност?
 • 3
  evpetra avatar :-?
  evpetra

  Правени ли са опити за законодателни промени на тази практика?

  Нередност?
 • 4
  bef1594621705676975 avatar :-P
  Дамян Христов
  • + 2

  Защо изхождате от патологичното развитие на общ. отношения в статията си, колега!? Правото е да регулира нормалното протичане на същите! Ами, ако изключваният съдружник заслужава изключването си и не е оставил друг избор на изключващия!?
  В бизнеса няма място за доверие. Там има само интереси! Сред вълци се живее вълчи. Кучетата ги давят.
  Ще си проверява партидата овреме съдружникът, ако трябва и всеки ден и ще спре навреме рег. производство, докато съдът отмени решението за изключването му.
  Подлежащите на конститутивно вписване решения имат действие до вписването им в ТР само между съдружниците, а не и по отношение на третите лица. Аз не познавам ДЛР, което би вписало решение на ОС, на което не са поканени всички вписани към момента на провеждането му в ТР съдружници?! Казвам Ви го от 14-год. си позиция на ДЛР.
  И ако имуществото на дружеството е отрицателна величина, защо му е на изключения да самозастрелва!? Напротив, би трябвало да благодари на изключващия, че го е отървал от едно несъстоятелно дружество.

  Нередност?
 • 5
  stefanov_3 avatar :-|
  Stefan Stefanov Stefanov
  • - 1
  • + 1

  До коментар [#4] от "Дамян Христов":

  Здравейте,

  Благодаря за коментара. Ще отговоря накратко:

  1) Правото регулира както нормалното, така и патологичното. Основанията за изключване на съдружник са именно хипотеза на патологично развитие на отношенията. А дали има или няма основание за изключване следва да реши съдът (или поне изключването да мине формална проверка от ДЛР и да бъде вписано), а не да се антиципира, независимо от вписването. В хипотезите, които разглеждам, според ВКС изключването е факт по силата на един протокол, за чиято законосъобразност (материалноправна и процедурна) няма никаква гаранция.

  2) Направеното от ВКС разграничение (отношения с трети лица – „вътрешни“ отношения) е антилогично в случая, защото за съдружника са важни именно „вътрешните“ отношения (по-коректно – членствените). И щом именно в тези ключови и осмислящи съдружието членствени отношения той не е съдружник, тогава какво има този „съдружник“?

  4) Вписването може да бъде спряно само, ако бъде заявено. Практиката познава случай, в които заявяването на вписването нарочно се бави, за да изтече 3-месечният срок по чл. 74 от ТЗ. (Този момент не е проблем на практиката на ВКС, а на ТЗ).

  3) Вие како ДЛР ще се доверите на нотариално удостоверяване, „доказващо“, че съответният съдружник е надлежно поканен за ОС. И тук обаче се срещат злоупотреби, порочни нотариални удостоверявания и „връчители“, които не могат да намерят съдружник с адрес на управление на жълтите павета и в бизнес сграда с рецепция.

  4) Имуществото на дружеството често е отрицателна величина само на хартия, защото останалите съдружници и контролираният от тях управител нагаждат баланса на дружеството, както им е угодно, за да не получи нищо изключеният. Няма гаранция, че тези манипулации могат да бъдат изобличени чрез съдебно-счетоводна експертиза в дело за равностойността на дружествения дял, защото на вещите лица ще бъде дадена само информацията, която е изгодна за защитата на дружеството-ответник, а "изключеният" няма никакъв достъп до счетоводната и търговска документация.

  Стефан Стефанов

  До коментар [#4] от "Дамян Христов":

  Нередност?
 • 6
  bef1594621705676975 avatar :-P
  Дамян Христов
  • + 1

  До коментар [#5] от "Stefan Stefanov Stefanov":

  По т. 3, която Вие сте посочили под т. 4, проблемът е на углавното законодателство и по-точно на досъдебното производство, а не на ТЗ. Още повече, че ГПК ме задължава да се доверя.

  По т. 4 съм съгласен, че трябва да има изм. на чл. 74, ал. 2 от ТЗ по отн. на 3-месечния срок, който да се брои от заявяване на вписването, когато реш. на ОС подлежи на такова.

  По втората Ви т. 4, която сте писали на последно място, проблемът е в неупражняването от изключения съдружник на правото му по чл. 123 от ТЗ, посл. две пр. Тук проблемът си е негов, да си е упражнил правата!

  Praesens rege, cerne futurum.

  Нередност?
Нов коментар