Седмичен бюлетин за правни новини

Съветът на Европа най-сетне одобри механизма за разследване на главния прокурор; Законодателната реформа на антикорупционната комисия тръгна

null    ©  Съвет на Европа
Бюлетин Легал Компас Легал Компас

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Върховният административен съд отново обяви няколко любопитни решения. С едното от тях петчленен състав окончателно потвърди отмяната на текст от Правилника за организация на Центъра за асистирана репродукция, според който държавата не финансира инвитро процедури за жени над 43 години. Отмяната на това ограничение за жените на 43-годишна възраст обаче е мотивирано с процедурни съображения - при първоначалното въвеждане на тези ограничения в правилника мотивите не са били публикувани за обществено обсъждане, а само проектопромените.

С друго решение от миналата седмица ВАС окончателно отказа да отмени правилата за установяване наркотици в кръвните проби на шофьорите по Наредба №1 от 19.07.2017 г., оспорена от двама обвинени за шофиране след употреба на дрога - Явор Бахаров и Кристиян Николов.

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове

Върховният административен съд отново обяви няколко любопитни решения. С едното от тях петчленен състав окончателно потвърди отмяната на текст от Правилника за организация на Центъра за асистирана репродукция, според който държавата не финансира инвитро процедури за жени над 43 години. Отмяната на това ограничение за жените на 43-годишна възраст обаче е мотивирано с процедурни съображения - при първоначалното въвеждане на тези ограничения в правилника мотивите не са били публикувани за обществено обсъждане, а само проектопромените.

С друго решение от миналата седмица ВАС окончателно отказа да отмени правилата за установяване наркотици в кръвните проби на шофьорите по Наредба №1 от 19.07.2017 г., оспорена от двама обвинени за шофиране след употреба на дрога - Явор Бахаров и Кристиян Николов.

Междувременно на 2 декември в Държавен вестник беше публикувано и влезе в сила решението на ВАС, с което бе отменена почти цялата наредба за вещите лица, отново с аргумент, че мотивите не отговарят на изискванията на Закона за нормативните актове - липсвала обосновка за необходимостта от издаване на наредбата и за нейното съдържание, как тя ще се отрази на обществото, отсъствал анализ за съответствие с правото на ЕС.

Пернишкият окръжен съд като първа инстанция е присъдил рекордно обезщетение от над 43 млн. лв., което МВР и прокуратурата трябва да платят на застрахователното дружество "Лев Инс" заради нанесени вреди от провалената акция "Октопод" преди повече от десет години. Новината първо съобщи разследващият сайт Bird.bg, после бе разработена и от други медии.

//ТОП 3

Съветът на Европа най-сетне одобри механизма за разследване на главния прокурор

Комитетът на министрите (КМ) към Съвета на Европа обяви в петък важно за България решение, с което приветства последния законопроект за създаване на механизъм за отчетност и контрол на главния прокурор и за ефективно разследване на престъпления, включително и нов механизъм за разследване на главния прокурор. В решението се дава положителна оценка на проекта за промени в Наказателно-процесуалния кодекс и в Закона за съдебната власт, като се казва, че като цяло той "изглежда годен да отговори в максималната възможна степен за въвеждане на ефективно разследване на главния прокурор в рамките на съществуващата в България конституционна рамка". КМ приветства и начина, по който е решен проблемът с неефективните разследвания с въвеждането съдебен контрол върху отказите за образуване на досъдебно производство по отношение на всички тежки престъпления и други престъпления, свързани със защитата на основни права по Конвенцията, право на достъп на пострадалите до преписката по предварителната проверка, право да се иска ускоряване на разследването и др. Още по темата тук.

***

На същото заседание Комитетът на министрите разгледа и изпълнението решението по делата "Екимджиев и други срещу България" за прилагането на специални разузнавателни средства у нас и констатира, че в продължение на много години българските власти не са успели да приемат конкретни стъпки по всички проблемни теми в тази област.

Законодателната реформа на антикорупционната комисия тръгна, макар и силно оспорвана

Народното събрание прие на първо четене и двата внесени законопроекта за нов антикорупционен закон - единия на "Продължаваме промяната" (ПП), а другия - от служебния кабинет, изготвен под ръководството на правосъдния министър Крум Зарков. И двата проекта предвиждат разделяне на сегашната антикорупционна комисия КПКОНПИ на две - Комисия за противодействие на корупцията и Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество. Разликата е в начина на конституиране и правомощия на антикорупционната комисия. Един от основните спорни моменти е дали членовете на новата антикорупционна комисия да се избират само от парламента, както предлагат от ПП, или поквотно - от парламента, от президента и от общите събрания на върховните съдилища. Другият спор е за разследващата функция на новата антикорупционна комисия и фигурата на разследващ инспектор. За дебата в парламента вижте тук.

В парламента тръгна работата по закон, който дава възможност на държавата да назначава"особен търговски управител" в рафинерията на "Лукойл"

Държавата ще може да има "особен търговски управител" в рафинерията на "Лукойл Нефтохим Бургас", който ще може да поема управлението при кризи, санкции на Европейския съюз или ООН, както и при злоупотреба с господстващо положение. Това предвижда проектът на "Демократична България" за промени в Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, който в сряда мина на първо четене в комисията по енергетика с голямо мнозинство. Междувременно миналия петък правителството излезе с компромисно решение за износа на горива от България по време на двете години на дерогацията. Износът на петролни продукти, произведени в България от руски петрол, ще е възможен в пълния си обем до 5 март 2023 г., или месец след като Европа затваря вратите за руския бензин и дизел. След тази дата износът ще е възможен за продукти по списък, определен от Министерския съвет. Още по темата тук.

//ОЩЕ ОТ СЕДМИЦАТА В КАПИТАЛ & ДНЕВНИК

Защо протестират надзирателите >> До Нова година всички служители от охранителния състав на затворите трябва да са минали на 12-часови дежурства, а работата на 24 часа да е само по изключение, както в останалите държави в Европа. Надзирателите обаче искат да останат на 24-часови дежурства. За промяната настояват от два международни комитета срещу изтезанията, според които сегашният режим не е хуманен. Междувременно затворниците намаляха наполовина, а броят на надзирателите расте всяка година.

Дадзибао по ГЕРБ >> Какво означава проектът на ГЕРБ за промени в Закона за за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен и защо той всъщност дава индикации за тоталитарно мислене. Законът и мотивите издават неграмотност, пренебрежение към електората и липса на всякаква политическа култура и логическо мислене, от мотивите личи, че авторите не са наясно какво значи декомунизация.

Софиянци могат да търсят обезщетения от общината заради мръсния въздух >> Решението на Софийския градски съд, с което Столичната община бе осъдена заради бездействието й по проблема с мръсния въздух и бе задължена да предприеме конкретни мерки в рамките на 12 месеца, вече е в сила. Общината обаче не го е изпълнила и според юристи това дава право на всеки жител на София да извади това решение и "да си търси обезщетението, без да доказва нищо друго освен факта, че нарушението продължава, както и размера на своите вреди".

Случаят "Иванчева" и статистиката за помилванията: много искания, но малко потвърждения >> От януари до края на ноември т.г. са постъпили общо 244 молби за помилвания. От началото на годината до август Комисията по помилванията е взела решения по общо 182 молби, като само по 7 от тях направила предложение за частично опрощаване на наказанието. Отказано е помилване в 155 от случаите. По 4 случая комисията е поискала допълнителна информация, а 16 от разглежданите молби са прекратени.

//ИЗБРАНО ОТ ДРУГИ МЕДИИ

Съдия заряза делото за Пловдивския панаир с притча за японски селяни. Съдията от Пловдивския окръжен съд Александър Стойчев си направи отвод по делото за Пловдивския панаир с мотив, че публикация в сайта Bird.bg е поставила под съмнение неговите професионални и морални качества. В статията на Bird.bg се казва, че той има солидна предистория с Пловдивския панаир. С уникално определение съдия Стойчев мотивира отвода си с дзен притча >> Медиапул

Съдия изпрати в Люксембург шест въпроса за бързите кредити - за допълнителните услуги, ГПР и разноските по делата. Софийският районен съд постави на Съда на ЕС ключови въпроси за защитата на потребителите, свързани с т.нар. допълнителни услуги, които фирмите за бързи кредити предлагат на длъжниците - за бързо разглеждане и за потенциално отсрочване и разсрочване, както и с годишния процент на разходите и с разпределението на разноските при констатиране на неравноправна клауза в договора за кредит >> Лекс

Градският съд оттегли питането до Люксембург за закриването на спецсъда. Съдът на Европейския съд прекрати делото, което образува през лятото по серия въпроси, свързани със закриването на спецсъда и спецпрокуратурата. То беше по преюдициално запитване на съдията от Специализирания наказателен съд Пенка Велинова, която сега е в Административен съд - София-град. Сега обаче е разпределено на съдия от Софийския градски съд и той е оттеглил питането >> Лекс

Все още няма коментари
Нов коментар