Седмичен бюлетин за правни новини

Парламентът отхвърли законопроекта за защита на подателите на сигнали; Президентът наложи вето върху промените в Изборния кодекс

Парламентарното мнозинство отхвърли на първо четене, т.е. по принцип, и двата законопроекта за защита на подателите на сигнали
Парламентарното мнозинство отхвърли на първо четене, т.е. по принцип, и двата законопроекта за защита на подателите на сигнали
Парламентарното мнозинство отхвърли на първо четене, т.е. по принцип, и двата законопроекта за защита на подателите на сигнали    ©  Георги Кожухаров
Парламентарното мнозинство отхвърли на първо четене, т.е. по принцип, и двата законопроекта за защита на подателите на сигнали    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин Легал Компас Легал Компас

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Парламентът бе на фокуса на вниманието през миналата седмица, основно заради гласуването и отхвърлянето на проектокабинета на ГЕРБ, но и заради някои обрати в законодателния процес (вижте по-долу).

Продължават да се появяват интересни законодателни предложения в парламента. Председателят на правната комисия Радомир Чолаков (ГЕРБ) предложи проект за допълнение на Закона за устройството на територията (ЗУТ), с който да се задължат кметовете на общини да поставят обозначителни табелки с имената на булевардите, улиците и площадите, както и табелки с административните адреси на сградите и урегулираните поземлени имоти. За строящите се сгради такова задължение да има инвеститорът.

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове

Парламентът бе на фокуса на вниманието през миналата седмица, основно заради гласуването и отхвърлянето на проектокабинета на ГЕРБ, но и заради някои обрати в законодателния процес (вижте по-долу).

Продължават да се появяват интересни законодателни предложения в парламента. Председателят на правната комисия Радомир Чолаков (ГЕРБ) предложи проект за допълнение на Закона за устройството на територията (ЗУТ), с който да се задължат кметовете на общини да поставят обозначителни табелки с имената на булевардите, улиците и площадите, както и табелки с административните адреси на сградите и урегулираните поземлени имоти. За строящите се сгради такова задължение да има инвеститорът. Депутатът от "Демократична България" Божидар Божанов пък предлага цялостно решение на един важен проблем - радикална подмяна на сегашните хартиени трудови и служебни книжки с електронна трудова книжка. Предлаганите промени в Кодекса на труда предвиждат създаване на електронен регистър на заетостта, поддържан от Агенция по заетостта, в който се вписват всички относими данни, като служителите ще имат пълен достъп до трудовото си досие.

Александър Ангелов бе преизбран за втори мандат като председател на Софийския районен съд, репортаж - в Лекс.бг.

//ТОП 3

Парламентът отхвърли важен антикорупционен закон за защита на подателите на сигнали, за който държавата е поела ангажимент пред Брюксел

Изненадващо парламентът отхвърли при първото четене и двата законопроекта за нов закон за защита на лицата, които подават сигнали за нарушения - както проекта на служебното правителство, така и този, внесен от народния представител Надежда Йорданова и група депутати от "Демократична България". Приемането на такъв закон е ангажимент по Плана за възстановяване и устойчивост, чийто срок изтече още в края на септември т.г., което пък застрашава своевременното получаване на парите по плана. Същевременно с този закон трябваше да бъде транспонирана едноименната европейска директива от 2019 г. и доколкото срокът за това изтече през декември м.г., срещу България има образувана наказателна процедура. От неправителствения сектор призоваха служебния кабинет да внесе закона отново и без отлагане, каквато възможност съществува, когато става въпрос за транспониране на право на ЕС и налична наказателна процедура. Председателят на парламентарната правна комисия Радомир Чолаков обяви, че ще свика работна група от професори по административно право, които щели да напишат по-добър закон. Още по темата вижте тук.

Президентът наложи вето върху промените в Изборния кодекс

Президентът Румен Радев наложи вето на спорните промени в Изборния кодекс, с които парламентарното мнозинство върна гласуването с хартиена бюлетина във всички изборни секции и на практика обезсмисли машинното гласуванеq като предвиди, че във всички случаи отчитането на резултатите от вота вече няма да става електронно, а чрез преброяване от секционната комисия. С промените се дублира без обективен критерий начинът на гласуване и се подменя и характеристиката на машинното гласуване като вид електронно гласуване, осъществявано в контролирана среда, се казва в мотивите на ветото. Машинното гласуване вече не е алтернатива на гласуването с бюлетина, а също е гласуване с бюлетина, се казва още там. В четвъртък в правната комисия ветото беше отхвърлено с гласовете на т.нар. хартиена коалиция, предстои гласуване в зала.

Ново тълкувателно дело във ВКС по въпроси, свързани с прилагането на Закона за авторското право и сродните му права

По Тълкувателно дело №3/2022 г. на Общото събрание на Гражданската и Търговската колегии на ВКС са поставени следните въпроси:

  • Когато държавата, в която е извършено нарушението на авторско право, е различна от държавата по пребиваване на автора, кой е водещият пазар за ценообразуване при определяне размера на претърпените имуществени вреди под форма на пропуснато лицензионно възнаграждение, които подлежат на обезщетение?
  • Дължимото обезщетение за вреди включва ли извънсъдебни разноски за адвокат с оглед постигане на споразумение при нарушение на авторско право?
  • При определяне на справедливото обезщетение за нарушение на авторско право следва ли да се доказват претърпените неимуществени вреди от това нарушение или обезщетение за тях се дължи винаги при доказано нарушение?

Делото е образувано по искане на Висшия адвокатски съвет, в което се твърди, че и по трите въпроса има противоречива практика.

Всеки вече ще може да си вади свидетелство за съдимост по електронен пътВсеки гражданин може да заяви и да получи по електронен път свидетелство за съдимост от всяка точка на страната, независимо от месторождението и адресната си регистрация и независимо дали е осъждан или не. Това обясни министърът на правосъдието Крум Зарков при представянето на новата електронна услуга, която министерството предоставя чрез централизираната автоматизирана информационна система "Съдебен статус" (ЦАИС). Заявленията могат да се подават и получават както с електронен подпис, така и с ПИК на НАП и облачен КЕП.

//ОЩЕ ОТ СЕДМИЦАТА В КАПИТАЛ & ДНЕВНИК

Съдът окончателно: Елена Йончева не е наклеветила Делян Добрев по "Кумгейт" >> Софийският градски съд (СГС) прие, че критиките на Йончева за назначенията на "дриймтийма" на Добрев в община Хасково, с което общината е овладяна от един роднинско-приятелски кръг, са проявление на правото й на свободно изразяване на мнение. Информация и идеи, които се правят публично достояние в контекста на политическия и въобще обществения дебат, определено се ползват с по-висока степен на защита, казва СГС в решението, с което отменя решение на Софийския районен съд.

Два европроекта със злоупотреби са прехвърлени от ОЛАФ към българската прокуратура и към ЕК >> Европейската комисия и Върховна касационна прокуратура трябва да решат дали България ще връща пари на ЕС, съответно дали ще има конкретни лица, подведени под отговорност. Няма официална информация кои са проектите, засега е известно само, че става въпрос за опасна незавършена пречиствателна станция и воден проект с търгове с измами, заради които България може да върне над 12 млн. евро на ЕС.

Изграждането на пилотния затвор в Самораново започва до дни >> Втората обществена поръчка за затвора приключи успешно, след като бе разделена на два етапа, а цената - актуализирана. Финансирането по първия етап е изцяло с осигурените пари по Норвежкия финансов механизъм в размер на 35 млн. лв. с ДДС. Предстои сключване на договора, а първата копка е планирана за 19 декември, понеделник. Избраният изпълнител ще работи и по двата етапа на проекта, като за втория все още се търси финансиране.

//ИЗБРАНО ОТ ДРУГИ МЕДИИ

Две нови решения на ЕСПЧ от 13 декември 2022 г. В решението по делото Tonchev et autres c. Bulgarie съдът установява нарушение на свободата на религията по жалба на трима пастори и три религиозни сдружения на евангелистката църква в България, които се оплакват, че през 2008 г. са станали обект на целенасочена масирана негативна кампания срещу тях в Бургас, без да получат каквато и да е закрила от държавата. В решението по делото V.Y.R. and A.V.R. v. Bulgaria съдът намира, че няма нарушение на правото на семеен живот по жалба срещу осиновяване на дете без съгласие на майката >> Права на човека

Отворено писмо относно инициатива "Правосъдие в бъдещето - прокурори и ученици говорят за право". Директорката на правната програма на БХК адв. Адела Качаунова сигнализира за недопустимо въвличане на непълнолетни ученици в рекламната кампания на главния прокурор Иван Гешев, провеждана под формата на срещи и беседи в училищата, на които основната тема е личността на Гешев и неговите виждания за необходимите промени в българското законодателство, които съвсем не са безспорни >> Български хелзинкски комитет

За правото на адвоката на свободен достъп по дела, справки и копия от книжа "навсякъде, където е необходимо". КПКОНПИ не признава адвокатското право на достъп до информация като самостоятелно регламентирано в закона, а само правото да достъпват информацията по делата в съда. Неотдавна тази спорна позиция на КПКОНПИ беше критично разгледана от ВАС в едно важно решение, което утъпква пътя на адвокатите да получат защита от съда в случаите, когато професионалната им дейност е възпрепятствана от държавни чиновници, коментар на адв. Диана Драгиева >> Лекс

В брой 9-10 на сп. "Адвокатски преглед"