Новият брой:
Образованието: Лунната мисия на България

Седмичен бюлетин за правни новини

Нови санкции по "Магнитски" за корупция на висши длъжностни лица в България; Прокуратурата прекрати тригодишното производство срещу Пламен Бобоков и Пламен Узунов - нямало престъпление

Нови санкции по свързания с борбата с корупцията глобален закон "Магнитски" срещу български граждани бяха обявени в петък на страницата на финансовото министерство на САЩ
Нови санкции по свързания с борбата с корупцията глобален закон "Магнитски" срещу български граждани бяха обявени в петък на страницата на финансовото министерство на САЩ
Нови санкции по свързания с борбата с корупцията глобален закон "Магнитски" срещу български граждани бяха обявени в петък на страницата на финансовото министерство на САЩ    ©  Shutterstock
Нови санкции по свързания с борбата с корупцията глобален закон "Магнитски" срещу български граждани бяха обявени в петък на страницата на финансовото министерство на САЩ    ©  Shutterstock
Бюлетин Легал Компас Легал Компас

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Седмицата започна и завърши с новини, които задават много въпроси за работата на прокуратурата и определено са в състояние да се развият в продължителен скандал.

На 6 февруари, понеделник, прокуратурата скромно обяви, че е прекратила разследването по обвинение за престъпен сговор срещу президентския съветник Пламен Узунов и бизнесмена Пламен Бобоков - поради липса на престъпление. Това става на третата година от нахлуването в президентството и повдигане на обвиненията, което навремето предизвика протестите срещу главния прокурор Иван Гешев и премиера Бойко Борисов (вижте по-долу).


Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове

Седмицата започна и завърши с новини, които задават много въпроси за работата на прокуратурата и определено са в състояние да се развият в продължителен скандал.

На 6 февруари, понеделник, прокуратурата скромно обяви, че е прекратила разследването по обвинение за престъпен сговор срещу президентския съветник Пламен Узунов и бизнесмена Пламен Бобоков - поради липса на престъпление. Това става на третата година от нахлуването в президентството и повдигане на обвиненията, което навремето предизвика протестите срещу главния прокурор Иван Гешев и премиера Бойко Борисов (вижте по-долу).

В края на седмицата, в петък, САЩ обявиха санкции срещу нови петима български граждани за корупция по глобалния закон "Магнитски", сред тях бившият финансов министър Владислав Горанов и бившият енергиен министър Румен Овчаров (вижте по-долу).

Друга една трагедия от седмицата постави отново въпроса за недопустимото бездействие на институциите - убийството на психолога Иван Владимиров от съседа му бивш полицай с притежавано законно оръжие и след многократно подаване на сигнали.

Към началото на 2023 г. общият брой на българските граждани без лична карта вече е 207 263, което е с повече от 19 хиляди спрямо юли 2022 г. От тях броят на хората с настоящ адрес в България вече е 110 389, като тези хора са лишени от редица основни права, съобщава Българският хелзинкски комитет, който следи проблема от 2021 г. насам. От организацията обвиняват МВР в бездействие по въпроса.

//ТОП 3

Нови санкции по "Магнитски" за корупция на висши длъжностни лица в България

Нови санкции срещу български граждани по глобалния закон "Магнитски" бяха обявени в петък на сайта на финансовото министерство на САЩ. С решение на Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) са наложени санкции на петима души: Владислав Горанов, бивш финансов министър в кабинета на Бойко Борисов; Румен Овчаров, бивш министър на енергетиката и бивш депутат от БСП; Александър Николов, бивш шеф на АЕЦ "Козлодуй"; Иван Генов, бивш директор на АЕЦ "Козлодуй" и бивш депутат от БСП; Николай Малинов, лидер на политическото движение "Русофили". Санкции са наложени и на някои техни дружества. Паралелно с това и правителството на Обединеното кралство също налага санкции срещу "три влиятелни български лица, замесени в престъпления, включително злоупотреби със средства на публични институции" - Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков, на които вече бяха наложени санкции по "Магнитски".

Вижте също:

ВКС с тълкувателно дело за обхвата на съдебния контрол върху постановлението за прекратяване на наказателно производство, когато престъплението се преследва по тъжба на пострадалия

В Тълкувателно дело №1/2023 г. на Общото събрание на Наказателната колегия на ВКС, образувано по разпореждане на председателя на ВКС, е поставен въпросът за обхвата на съдебния контрол върху постановлението за прекратяване на наказателното производство, когато се установи, че престъплението се преследва по тъжба на пострадалия, и съответно дали това постановление следва да съдържа изводи по фактите и правото относно деянието/деянията, съпътстващ тези изводи доказателствен анализ и посочване на ползваните доказателства. С промените в НПК от 2019 г. е предвидено ново основание за спиране на наказателното производство - когато на досъдебното производство се установи, че престъплението се преследва по тъжба на пострадалия. В тази хипотеза прокурорът изпраща на пострадалия препис от постановлението, като го уведомява за правата му да повдигне и да поддържа обвинение пред съда като частен тъжител. Ако в шестмесечен срок от получаване на съобщението пострадалият не подаде тъжба, прокурорът прекратява производството. Постановлението му подлежи на общо основание на съдебен контрол, а по тези дела е установена противоречива практика

Прокуратурата прекрати тригодишното производство срещу Пламен Бобоков и Пламен Узунов - нямало престъпление

Софийската градска прокуратура скромно и между другото обяви, че поради несъставомерност на деянието е прекратено тригодишното вечe разследване срещу секретаря на президента по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов и бизнесмена Пламен Бобоков, образувано на 18 юни 2020 г. по обвинение в престъпен сговор и престъпления по служба. В съобщението на прокуратурата се казва, че продължава разследването срещу Пламен Бобоков и брат му Атанас, бившия зам.-министър на околната среда Красимир Живков и още трима души по обвинение за участие в престъпна група за престъпления, свързани със съхранението на отпадъци. Междувременно адвокатката на Бобоков Ина Лулчева обяви, че клиентът й ще съди прокуратурата за незаконното обвинение, а адвокатката на Пламен Узунов Емилия Недева обяви, че клиентът й също ще търси обезщетение, защото "никое незаконно действие не трябва да остава без справедливо обезщетение и никой незаконно обвинен гражданин - без дължимата публична реабилитация"."Трябва отново да се постави въпросът за акцията в президентството и за незаконните арести на Пламен Узунов, Пламен Бобоков и Илия Милушев", заяви в предаването "Въпросите" по TV1 адвокат Ина Лулчева, зам.-председател на Висшия адвокатски съвет и защитник на Бобоков. "Трябва да питаме "Защо влязохте в президентството, при положение че се оказва, че сте влезли за нещо, което не е престъпление? Защо задържахте тези хора и съдът призна ареста за незаконен? Защо няма възмущения от действията на тогавашния вътрешен министър, както имаше при ареста на г-н Бойко Борисов?", задава въпроси Лулчева.

//ОЩЕ ОТ СЕДМИЦАТА В КАПИТАЛ & ДНЕВНИК

Новият Акт за цифровите услуги въвежда задължения за онлайн платформите от 17 февруари >> В края на 2022 г. бе публикуван и влезе в сила европейският Акт за цифровите услуги, чиято цел е да се противодейства на разпространението на незаконно съдържание онлайн и да се вземат мерки по отношение на рисковете от разпространение на дезинформация или друго съдържание. По същество актът има характер на регламент, което означава, че е задължителен в своята цялост и има пряка приложимост във всички държави от ЕС.

Нарушил ли е Иван Гешев в САЩ етичния кодекс на магистратите >> Главният прокурор Иван Гешев пътува до САЩ, където, според съобщение на пресслужбата му е взел "участие в 71-ата Национална молитвена закуска, която се дава от американския президент Джо Байдън". Заради широката публичност, която самата прокуратура даде на тази визита, тя стана повод за множество уточняващи въпроси за нейната цел и обстоятелствата около организирането й. Етичният кодекс забранява на магистратите да участват по какъвто и да е начин и да се намесват в политически или бизнес среди на влияние.

И ГЕРБ не иска съдия да разследва главния прокурор >> ГЕРБ направи заявка срещу модела за разследване на главния прокурор от съдия и даде да се разбере, че ще подкрепи идеята на "Възраждане" за прокурор ад хок да бъде назначаван директорът на националното следствие. От партията сезираха Конституционния съд с питане накърнява ли се независимостта на следствието от подчинеността му на прокуратурата, но КС вече се е произнасял по този въпрос.

Психически тормоз от съседи - какви са правата ни >> Коментар на адв. Силвия Петкова за подходящите действия при психически тормоз от съседи и други лица, както и за случай на спечелено дело срещу съседски тормоз от практиката на кантората. Темата стана болезнено актуална след поредното съседско убийство - този път на психолога Иван Владимиров-Нав, който е сигнализирал институциите многократно.

//ИЗБРАНО ОТ ДРУГИ МЕДИИ

Miladinova c. Bulgarie. ЕСПЧ установи нарушение на правото на справедлив процес по жалба във връзка с дело за обезщетение по ЗОДОВ, заведено срещу прокуратурата и МВР за незаконно обвинение след прекратяване на досъдебното производство. Скоро след подаване на иска прокуратурата отменя постановлението за прекратяване, възобновява производството и на това основание искът по ЗОДОВ е отхвърлен. Впоследствие е постановена оправдателна присъда. Жалбоподателката е поставена в явно неравностойно положение спрямо прокуратурата, която може да повлияе на гражданското производство чрез отмяна на прекратяването без съдебен контрол >> Права на човека

Адв. Михаил Екимджиев: Защо никой не забелязва горилата в нашата конституция?! Адв. Екимджиев полемизира с ВКС и Висшия адвокатски съвет, с които влезе в конфликт заради изказването си, че становището на ВКС по проекта за промени в НПК за статута на главния прокурор издава некомпетентност. "В Бългapия Koнcтитyциятa нe ce зaчитa, вĸлючитeлнo и oт BKC. Имa пepвepзнa пpaĸтиĸa и на КС, и на BKC, чe Koнcтитyциятa нe тpябвa дa ce пpилaгa oт peдoвитe cъдии[...] Зapaди тoвa в Бългapия нямa иcтинcĸo ĸoнcтитyциoннo пpaвocъдиe, а иcтинcĸият ĸoнcтитyциoнaлизъм идвa пpeз peшeниятa нa Съда в Cтpacбypг и на Съда в Люĸceмбypг, казва Екимджиев >> Дефакто

ВКС развива правото: Да си оставиш колата на платен паркинг е договор за влог. Да си оставиш автомобила на платен паркинг със служител и бариера изпълва фактическия състав на договор за влог. Това приема състав на Върховния касационен съд в решение за развитие на правото. С договора за влог влогоприемателят поема задължение да пази безвъзмездно или срещу заплащане предадената му от влогодателя движима вещ и да я върне на уговорения срок или при първо поискване. За валидността му е необходимо страните да постигнат съгласие и вещта да се предаде на влогоприемателя. Договорът е неформален, не е необходима писмена форма за сключването му >> Лекс

5000 лева или 100 000 лв. при смърт - ВКС пита надделява ли чл. 52 ЗЗД над германския Граждански кодекс. Принципът на справедливост, по който съгласно чл. 52 от Закона за задълженията и договорите се определят обезщетенията за неимуществени вреди в България, надделява ли над германския Граждански кодекс, който до един момент допуска присъждане най-много на 5000 евро. Този въпрос поставя състав на Търговската колегия на Върховния касационен съд пред Съда на Европейския съюз заради случай на родителите на убита при катастрофа в Германия българка >> Лекс

2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  BBB avatar :-|
  D.r D

  Изключително причудливо е правни новини да се илюстрират със сградата на Държавния департамент.
  Дори Законът Магнитски, за койко се пише, е политически акт на Департамента по правосъдие, а не на ДД.

  Нередност?
 • 2
  b.davidkov avatar :-|
  masay

  До коментар [#1] от "D.r D":

  Безпомощност наистина е Магнитски да се илюстрира със снимка на Държ.дпартамент. Говори за пълна първосигналност. $ идват от Козяк, а техните - от Държ.департамент. Демек - няма Господ, има Държ.департамент. Това четем.

  Нередност?
Нов коментар