🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Мнение | Време е да спрем пълзящия антиконституционен преврат в България

Какви са реалните и дългосрочни последици от тълкувателното решение на Върховния касационен съд, забраняващо юридическата смяна на пола на транссексуалните

Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

От няколко години в правопорядъка на демократична и европейска България се провежда тих, прикрит зад димната завеса на юридически актове и процедури, антиконституционен преврат. Първите "опознавателни" стъпки на тази добре планирана и дългосрочна стратегия приличаха на инцидентни прояви на институционална глупост, популизъм и примитивизъм.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

3 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 1
  • + 2

  Мирише ми на идеологическа схоластика, а не на право.
  Гледните точки обичайно са две:
  а) биологическа (може безгрешно да я установите, ако си поставите ръката. Точно там.);
  б) психологическа (там пипането не помага).

  Схоластиката е коя гл.т. да е с превес. Войнстращите неолиберали са за втората, а тия със здрав разум - за първата.

  Всъщност, ако едните не пречат на другите, не би следвало обществото да се занимава кой как се възприема. Защото симптоматично е, че ако се вижда като Наполеон е за лекар. Но пък ако се вижда като марула/розово БМВ - не е.
  И в този спор бих попитал уважавания правист в какъв род би следвало да се обръщаме към Бог?
  Защото след като трябва да се пренапише Конституцията, ще се наложи някой да преразкаже и Библията, май?

  Нередност?
 • 2
  dimiterivanov avatar :-|
  Zurigo
  • - 2
  • + 1

  Проблем не е прилагането на КЗПЧОС3 във формата и духа й от 1992 година.  Проблем е завоалираното интегриране в КЗПЧОС3 на “Принципите от Йогиакарта” от 2006 година и на понятието “полова идентичност”:

  https://dimiter.wordpress.com/2018/02/24/gender-identity-from-the-yogyakarta-principles-to-the-istanbul-convention/   При ратификацията на КЗПЧОС3 никой в България дори не е можел да си представи, че след години това ще означава друго разбиране за “пол”, различен от биологичния.

  Нередност?
 • 3
  valdim avatar :-|
  Dimov

  ## 1 и 2, както и всички четящи тази статия и коментарите, забравете за момент за Истанбулската конвенция, джендърите, Йогиакарта и прочие.
  Не ТЕ са същественото.
  Същественото е защо и как така КС променя основополгащ принцип от Конституцията със свое решение, концентрирано в изречението:
  "Инкорпорирането на КЗПЧОСв националния правен ред на основание чл.5, ал.4 КРБ не означава, че всички норми на Конвенцията имат пряко приложение и са "самоизпълняеми".
  Инкорпорирането (демек "въвеждането", 'вкарването") го прави Конституцията, е БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ, т.е. за всички норми, приложението им (според Конституцията) е ПРЯКО и (отново според Конституцията) всеки правоприлагащ орган, гражданин и ЮЛ, може да се позове на тези норми.
  Сега КС заключи, че "жената е малко бременна". "Не гледайте какво казва Конституцията, ние ви казваме кое вАжи и кое не..."

  Кои сте вие, бе? Суверена?!? Велико народно събрание?!?

  Нередност?
Нов коментар