🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Първи пет сигнала срещу Иван Гешев и Борислав Сарафов по новия механизъм за разследване на прокурори

Първите сигнали срещу главния прокурор и заместниците му се появиха на следващия ден след влизане в сила на законовата поправка

Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Само за първите три дни след влизането в сила на новия закон за механизма за разследване на главния прокурор и заместниците му, във Върховния касационен съд (ВКС) са постъпили първите пет сигнала срещу Иван Гешев и директора на Националната следствена служба Борислав Сарафов, който е и зам. главен прокурор. Три от сигналите са срещу Гешев, подадени от граждани, двата сигнала срещу Сарафов са след самосезиране на прокуратурата, става ясно от прессъобщение на ВКС, разпратено днес.

Промените НПК и съдебния закон, с които се създаде нова процедура за разследване на главния прокурор, влязоха в сила на 6 юни, а според тях всеки сигнал за престъпление срещу главния прокурор и заместниците му се изпраща на ръководителя на Наказателната колегия на ВКС, който следва да прецени дали са налице данни за престъпление и дали данните не са явно необосновани. Преписката, съдържаща данни за престъпление, които не са явно необосновани, се разпределя на случаен принцип на съдия с ранг на върховен от специален списък от действащи съдии, одобрен от общото събрание на колегията. Този съдия, който през последните седем години трябва да е гледал наказателни дела, се назначава за прокурор ад хок за разследване на съответното престъпление, а ако в 6-месечен срок възникнат и други законни поводи за образуване на досъдебно производство за извършено престъпление от главния прокурор/заместниците му, той разследва и тях.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.