🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Съдията за разследване на главния прокурор ще се определя по общите правила

Управляващите отстъпват от идеята за въвеждане на отделна система за определяне на разследващия съдия, изборът на Даниела Талева от Софийския градски съд няма да бъде атакуван

Надежда Йорданова    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Няма да се създава отделна електронна система за избор на съдия за ад хок прокурор, разследващ главния прокурор и заместниците му. Изборът ще се извършва от действащата система за случаен подбор в органите на съдебната власт при гарантиране на нейната сигурност и защита. Извършеният вече избор на съдия Даниела Талева от Софийския градски съд за първи ад хок прокурор, който ще разследва сигнал срещу и.д. главния прокурор Борислав Сарафов, остава валиден и няма да бъде преоценяван.

Това става ясно от единственото останало валидно предложение за промени в законопроекта за изменение на Закона за съдебната власт, който миналата седмица разбуди духовете в магистратурата и беше подложен на остри критики - както заради подхода за внасянето му, така и по съществото на някои разпоредби. Предложението на Надежда Йорданова (ДБ), внесено в понеделник, изчиства всички спорни моменти и на практика оставя определянето на разследващия да се извършва чрез общата система за случаен подбор в съда (законопроекта и предложенията вижте тук).


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.