🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Седмичен бюлетин за правни новини

Нови въпроси за статута на Божков; Предлага се съдебен контрол върху европейската заповед за разследване; Още за таксите по новата банкова сметка без такси

Мярка на Васил Божков    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Седмицата преди започване на активния политически сезон не предлага значими нови сюжети в правната сфера. Продължават обаче коментарите, свързани със завръщането на обвиняемия бизнесмен Васил Божков в България и неяснотите около неговия статут. По тази тема два любопитни анализа на журналиста от "Дневник" Петър Карабоев и един текст на Полина Паунова от "Капитал":

  • Рolitically exposed person ли е Васил Божков и какво означава това. Делото на Васил Божков се води лично от главния прокурор на Абу Даби, защото от първия ден той е смятан за "политически представено лице", заяви в интервю за Би Ти Ви адвокатът му Стоян Баумайер. Рolitically exposed person е преди всичко термин, с който се оценява колко рисков е даден човек за държавата и/или бизнеса заради позицията, която заема - най-често политическа.
  • От санкциите по "Магнитски" може да се излезе и вече се е случвало. На 30 август адвокатът на Божков Стоян Баумайер каза, че до края на септември клиентът му ще предостави още информация на властите в САЩ в опит да бъде изкаран от санкционния списък "Магнитски". Прецеденти за изваждане от списъка има, но в нито един от тях не се говори за сътрудничество с американските власти и споделяне на информация за потенциална корупция на други лица.
  • В крайна сметка: Божков се е "самоекстрадирал". От прокуратурата неофициално разпространиха новината, че Божков всъщност бил екстрадиран, но той представи споразумение с прокуратурата в ОЕА, на база на което се прибира по своя воля. Объркването се получи от писмо на "Интерпол", а въпросите около връщането на Божков остават.

Върховният касационен съд възобнови делото за убийството на студента Михаил Стоянов в Борисовата градина през 2008 г., като основанието е осъдителното решение на Съда по правата на човека в Страсбург от юни м.г., мотивирано с това, че в присъдата над двамата убийци не са отчетени хомофобските подбуди.

И друго действие на българските власти, провокирано от решения на европейски съд - в случая СЕС - Министерството на правосъдието предлага законопроект за въвеждане на съдебен контрол върху европейската заповед за разследване (вижте по-долу).

Топ 3

Законопроект предвижда съдебен контрол върху европейската заповед за разследване

Лицата, засегнати от изпълнението на европейската заповед за разследване (ЕЗР), могат да обжалват материалните основания за нейното издаване в 14-дневен срок от узнаването пред съответния първоинстанционен съд, когато заповедта е издадена в досъдебното производство, или пред съда, който я е издал в съдебното производство. Това е записано в проект за промени на Закона за Европейската заповед за арест, публикуван за обществено обсъждане. Основната цел е да се съобрази законодателството ни с две решения на Съда на ЕС от 2021 г., в които се констатира, че българското законодателство в тази област не съответства на правото на ЕС, защото не предвижда съдебен контрол. Прецизират се хипотезите за издаване на ЕЗР, като се предвижда, че в досъдебното производство ЕЗР се издава от прокурор, но се разрешава от съда, когато за извършване на действието по разследване българското законодателство изисква такова

Пет важни неща за таксите по новата банкова сметка без такси

От 1 септември всички потребители на банкови услуги могат да си открият сметка за основни операции, освободена от такси, за което парламентът взе решение с приемането на бюджета за годината. Банковият сектор е длъжен да спази закона, макар все още да са във фаза обществено обсъждане промени в специфичния закон - за платежните услуги и платежните системи, с които би трябвало да се уточнят детайли по въвеждането на тази сметка. Засега банките декларират, че са готови да откриват такива сметки, но не може да се очаква, че те ще правят разходи за своя сметка, без да прилагат абсолютно никакви такси. Откриването на такава сметка, особено ако притежателят й вече има друга в същата или в друга банка, е свързано с някои особености.

Кметът на Варна Портних обвини европейския прокурор Теодора Георгиева в намеса, европрокуратурата напомни, че всички разследвания се наблюдават от постоянни камари

На специален и спешно свикан брифинг в петък кметът на Варна Иван Портних обвини в "груба политическа манипулация и брутално активно мероприятие преди местните избори във Варна" европейския делегиран прокурор Теодора Георгиева. Според Портних имало съмнения за намеса на Георгиева в разследването на Европейската прокуратура от 2021 г. за изграждането на рибарското пристанище "Карантината" в квартал "Аспарухово". Малко след това Европейската прокуратура разпространи официална позиция, че не коментира изявления на политици по нейни разследвания. Напомня се обаче, че независимостта на разследванията в ЕП се гарантира от т.нар. постоянни камари, които наблюдават действията по тях и вземат решения по всички важни стъпки, включително дали да се повдигне обвинение и др. "Конкретно това означава, че трима европейски прокурори от различна държава членка оценяват и утвърждават всяко предложение на европейския делегиран прокурор за вземане на решение по дадено дело", се казва в позицията.

Още от седмицата в "Капитал" & "Дневник"

Ново спорно предложение в Кодекса на труда - солидарна отговорност за заплатите. Проект за промени в Кодекса на труда засяга две теми: дистанционната работа и въвеждане на солидарна отговорност за заплатите между изпълнител и подизпълнител. Предложенията разкриват някои недостатъци, които могат да създадат сериозни практически затруднения и вече са обект на критики. Новата разпоредба за солидарната отговорност е неясна, непропорционална и противоречи на основни принципи на трудовото и облигационното право. Коментар на адв. Мартин Захариев и адв. Росица Василева.

Изтекли документи: Подаръкът на Борисов за Путин - газопровод и 3 млрд. лева. Антикорупционният фонд (АКФ) разкри информация и снимки от хакнатата поща на руския политик Александър Бабаков, който е санкциониран няколко пъти от 2014 г. Последното правителство на ГЕРБ и лично премиерът Бойко Борисов са нарушили българското законодателство и са пренебрегнали националните и европейските интереси, за да изпълнят желанието на руския президент Владимир Путин за газово трасе, което заобикаля Украйна и стига до Сърбия и Унгария. Става въпрос за продължението на "Турски поток", за което България плати близо 3 млрд. лв.

Избрано от други медии

Съдии прогнозират, че делата срещу пияни и дрогирани шофьори ще се решават по-бавно. Причината са промените в Наказателния кодекс, които предвиждат отнемането на моторни превозни средства за шофиране след употреба на алкохол и наркотици. Според магистратите новостите в НК ще откажат обвиняемите да сключват споразумения с прокуратурата. (Лекс)

Конституционна есен. Основна тема при откриването на есенната сесия на Народното събрание бе предстоящото обсъждане и потенциално гласуване на измененията на конституцията. Какви обаче са рисковете пред това действие и какво липсва като идейни политически и експертни действия, коментар на Иван Брегов. (ИПИ)