🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Седмичен бюлетин за правни новини

Новата антикорупционна комисия ще бъде пародиен орган; Невъзможната ЦИК; Сарафов издаде методически указания за отнемане колите на пияни и дрогирани шофьори

Поредни поправки в Закона за съдебната власт на първо четене и антикорупционния закон - на второ, са в дневния ред на парламента през настоящата седмица.
Поредни поправки в Закона за съдебната власт на първо четене и антикорупционния закон - на второ, са в дневния ред на парламента през настоящата седмица.
Поредни поправки в Закона за съдебната власт на първо четене и антикорупционния закон - на второ, са в дневния ред на парламента през настоящата седмица.    ©  Велко Ангелов
Поредни поправки в Закона за съдебната власт на първо четене и антикорупционния закон - на второ, са в дневния ред на парламента през настоящата седмица.    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Европейската комисия (ЕК) официално прекрати мониторинга над България и Румъния. Заявката за това беше направена още в началото на юли при представянето на доклада за върховенството на правото, тъй че тази стъпка сама по себе си не е изненадваща. Австрия и Нидерландия обаче повториха, че няма да одобрят разширяване на Шенген.

В дневния ред на извънредното заседание на парламента в понеделник е включено първо четене на промени в Закона за съдебната власт, внесени от Кирил Петков, Надежда Йорданова и Божидар Божанов, с които изрично се записва, че прокурорската колегия на ВСС назначава прокурор ад хок за разследване на зам. главния прокурор, а не само на главния. Този пропуск в закона бе изтъкнат от колегията като пречка да се назначи разследващ за и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов. А в шестмесечен срок ВСС изгражда и въвежда единна система за случайно разпределение, като дотогава се прилагат действащите системи за случайно разпределение, се казва още в проекта.

Във вторник парламентът ще гласува на второ четене спорния проект на Закон за противодействие на корупцията, в който настъпиха изненадващи промени след първото четене (вижте по-долу).

Агенцията по вписванията разпрати напомнителни писма, че на 30 септември 2023 г. изтича срокът за подаване на годишните финансови отчети за 2022 г. Приканват се търговците и юридическите лица с нестопанска цел да изпълнят своевременно задължението си, като се напомня, че за обявяване на годишен финансов отчет не се заплаща държавна такса.

Топ 3

Новата антикорупционна комисия ще бъде пародиен орган

Новата антикорупционна комисия ще има трима членове с най-малко петгодишен професионален стаж. Този формат бе предложен по споразумение между партиите от управляващото мнозинство при гласуването на второ четене на новия Закон за противодействие на корупцията в правната комисия. По този начин партиите в управляващото мнозинство елиминират не само възможността на президента да предлага един член на новата антикорупционна комисия, но и перспективите да се реализират предложения от опозицията. От друга страна, очевидната липса на подготвени хора, които да бъдат избрани, ще бъде запълнена с нови партийни протежета с малък стаж, независимо какви заявки се правят. С преходни разпоредби сегашната КПКОНПИ служебно се преназначава като Комисия по отнемане на незаконното имущество, което юристи определят като правен абсурд.

Сарафов издаде методически указани за обезпечаване на отнемането на колата при транспортни престъпления

И.ф. главният прокурор Борислав Сарафов утвърди методически указания за прилагане на последните промени в Наказателния кодекс (в сила от 4 август т.г.) и за начина, по който следва да става обезпечаването на отнемането в полза на държавата на автомобил, с който е извършено престъпление по транспорта или присъждане на неговата равностойност, ако водачът не е собственик. Указва се своевременно да се установи собствеността на автомобила, стойността му, имуществото на обвиняемия и др. Разяснено е в кои случаи превозното средство следва да се приобщи като веществено доказателство и кога това не се налага. Своевременно се отправя искане до съответния първоинстанционен съд за обезпечения с оглед бъдещо присъждане на равностойността на превозното средство или за обезпечение на глобата. Когато автомобилът не е собственост на дееца, искането за обезпечение да се насочи към негова собственост, а когато деецът е съсобственик, се иска обезпечителна мярка върху съответната идеална част и обезпечаване на равностойността на останалата част.

Проект за промени в НПК за правото на защита на задържаните и обвиняемите

Полицаите, провели т.нар. разузнавателна беседа със задържан, вече няма да може да бъдат разпитвани като свидетели по делото срещу него. Включително и при арест от ДАНС или по Закона за митниците на задържания се предоставя информация за фактическите и правните основания за задържането, като му се дава да попълни декларация, че е информиран, че има право на адвокат от момента на задържането, право на поверителни разговори с него и т.н. Това предвижда проект за изменения в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), внесени в парламента от Министерския съвет. По делото за мярката за неотклонение задържане под стража в досъдебното производство съдът предоставя на обвиняемия и на неговия защитник възможност да се запознаят с доказателствата, въз основа на които се определя тази мярка. Повече по темата в публикацията на "Лекс".

Акцент

Сарафов вече не пере най-добреКакво се случи за трите месеца от избора на Сарафов и как ще се отрази връщането на Васил Божков върху действията на прокуратурата по замитане на корупцията на предишното управление

Още от седмицата в Капитал & Дневник

БХК: Министърът на правосъдието да участва в Прокурорския съвет, но не и в Съдебния. Препоръките на Венецианската комисия за самоуправление се отнасят до съдиите, но не и до прокурорите, поне не в същата степен. Прокурорите следва да бъдат независими, за да могат да изпълняват обществената си функция по най-добър начин, но идеята за самоуправление, приложена и към Прокурорския съвет, няма да доведе до положителни резултати - становище на юридическия екип на БХК по проекта за промени в конституцията.

Преди да бъде убит, Алексей Петров е предявил иск за 2 милиона лева срещу прокуратурата. Иcĸ зa близo 2 милиoнa лeвa cpeщy пpoĸypaтypaтa e пpeдявил Aлeĸceй Πeтpoв, преди да бъде разстрелян. Дeлoтo e oбpaзyвaнo нa 17 aвгycт, дeн cлeд показното убийство на Петров, с иск по Закона за отговорността на държавата за вреди от нeзaĸoнния мy apecт през 2010 г., нeзaĸoнните oбвинeния и проточилия се процес. Сега искът може да бъде поддържан от вдовицата на Петров и дъщеря му, които ще трябва да кажат дали ще поддържат претенцията за 1 684 628 лв. за неимуществени вреди от акция "Октопод", 226 500 лв. за имуществени, както и 2419 лв. за адвокатски хонорари.

Как се отваря брокерска сметка в България. С лиценз от Комисията за финансов надзор са 54 инвестиционни посредници. За създаването на сметка е нужно предоставянето на лична информация като гражданство и адрес. Използването на демосметка за тестването на функционалности и трупане на опит е препоръчително. Процедурата при някои посредници все още изглежда малко тромава.

Невъзможната ЦИКСъставът и начинът на конституиране на Централната избирателна комисия е концептуално сбъркан, оттам са и проблемите в начина на вземане на решенията й. Анализ, изготвен за Института за развитие на публичната среда, предлага дебат за друг начин за формиране на ЦИК, с ограничено партийно представителство - от по един член на парламентарно представени партии, участие на върховни съдии, представители на адвокатурата и други институции.

Избрано от други медии

Бъдещето на aнти-SLAPP директивата - какво (не) трябва да се случи? В Министерството на правосъдието се създава работна група за изменения на закона относно "възможностите за водене на дела за сплашване срещу журналисти, медии и граждански организации" (SLAPP дела). Възможните рискове са, от една страна, буквално възпроизвеждане на европейските препоръки без оглед на съществуващия контекст, а от друга, въвеждане на откровено неработещи инструменти, които не биха могли да изпълнят целта си. Същевременно открехването на темата позволява да се обмислят промени в процесуалния закон, които са отдавна належащи, макар и по съвсем различни поводи. Коментар на Анастас Пунев и Петя Аджопова. (Лекс)

340 души са получили българско гражданство за заслуги. А всеки втори е спортист. От отговор на правосъдния министър става ясно, че за периода от началото на 2008 г. до края на август т.г. са образувани 392 преписки за придобиване на гражданство по заслуги. От тях 185 са по инициатива на министъра на спорта, който пък прилага документация от съответната спортна федерация. В същото време иранският лекар д-р Абдулах Заргар чака 6 години за българско гражданство и неговият случай не е изключение. (Сега)