Новият брой: Пътят към Европа
Close

Строителното министерство не забавя приватизацията

В брой 31 на в.”Капитал” на стр.35 е публикуван материал със заглавие “Министерството на строителството закри десет приватизационни процедури”.
Самото заглавие е некоректно, тъй като се цитира заповед на министъра на регионалното развитие и благоустройството за отменяне на заповеди за откриване на процедура за приватизация на десет (10) търговски дружества, без да се цитират решения на Агенцията за приватизация №719 от 09.06.1998 г., №724 и №725 от 10.06.1998 г. (публикувани в ДВ, бр.76 от 03.07.1998 г.), с които се откриват процедури за приватизация на двадесет (20) търговски дружества от системата на министерството и се упълномощава министърът на регионалното развитие да подготви и сключи приватизационните сделки. Цитираните дружества в статията са включени в тези решения. Това е рутинна процедура, произтичаща от Закона за изменение и допълнение на ЗППДОП от 7 април 1998 г., съгласно който органът по чл.3 за предприятия с балансова стойност на дълготрайните им активи към 31 декември 1997 г. над 350 милиона лева се явява Агенцията за приватизация. За изброените 10 търговски дружества във вашата публикация не беше определен начинът на продажба и съгласно параграф 29 от ПЗР на Закона за изменение и допълнение на ЗППДОП (ДВ, бр.89/1997) процедурите за приватизация не може да бъдат приключени от МРРБ.
Не може да се твърди, че със заповедта на министъра се забавя приватизацията, тъй като решенията на Агенцията за приватизация дават законова възможност започнатите действия по откритите главно през 1997 г. процедури да продължат. Така например за “Домостроене” ЕООД - Бургас, “Пътни строежи” АД - Пловдив, и “Изкуство” ЕАД - Троян, начинът на продажба е определен и публикуван в Държавен вестник, броеве 85, 90, 93, и в момента се предоставя задължителната информация на потенциалните купувачи, като интересът към дружествата е значителен. Предстои публикуване начина на продажба за още четири дружества - “Шуменска крепост” АД - Шумен, “Енергостроймонтаж - ПС -Козлодуй” ДАД - Козлодуй, “Домостроене” ЕООД - Силистра, и “Хидрострой - Рилци” ЕАД - Дупница. За останалите три дружества предстои приемането на приватизационните оценки. Твърдението на автора, че става въпрос за възможно толериране на работническо-мениджърски дружества, не почива на никакви факти, тъй като още не е разгледана нито една оферта на потенциален купувач.
Считаме, че подобни публикации действително могат да отблъснат потенциалните купувачи на цитираните от Вас търговски дружества, за които не е публикуван начинът на продажбата им.

13 юли 1998 г.

Ръководител пресслужба
П. Михайлова

Бележка на редакцията: Публикуваният в миналия брой текст за министерството на строителството съдържаше следния пасаж:
“Според официалната информация от Министерството на строителството процедурите са закрити, защото след ревалоризацията на активите капиталът на предприятията се е вдигнал и те влизат в границата, в която дружествата трябва да се продават от Агенцията за приватизация. Тоест става дума единствено за смяна на приватизиращия орган. Според отдел “Приватизация” във ведомството проблем няма, защото при тези процедури така или иначе не се е стигало до събиране на оферти - следователно няма отхвърлени купувачи. Държавните служители обясниха, че министерството и агенцията са се уточнили и за това кой ще продава останалите предприятия и са изготвили списък със съответното разпределение.”


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар