Августовска жега налегна родината. Потни полицаи погнаха мутри, застрахователи, убийци, контрабандисти, митничари и корпорации. Босът на ВИС-2 Жоро Илиев се издирва, самоковският бандит и сводник Юри Галев също се е покрил, врачанският хазартен сайбия Валтер Папазки е обвинен за поръчител на поне две убийства, Спартак Жаров се пържи в собствения си захарен сос. Heat!*
На какво се дължи тази невероятна активност на вътрешното министерство. Атаката срещу Мултигруп през този август може би има връзка с предстоящото посещение на президента Стоянов в Русия. За мултаците се твърди, че имат стабилни позиции в Русия и все още контролират икономическите отношения с “братушките”. Подобни атаки срещу “Мулти” имаше и при някои от етапите на газовата криза. Резултатът беше разлъката между “Топенерджи” и Газпром. Но пък Илия Павлов се кълнеше, че корпорацията му ще участва в плащанията на природния газ чрез български стоки.
Смятаният за близък на сините управляващи Жоро Илиев пък май е жертва на вътрешните борби в СДС. Буйният нрав на бившия борец сам даде повод на Бонев да го “пусне” за издирване. Заслугите на ВИС-2 за някои от изборните победи на екипа на Евгений Бакърджиев бяха щедро отплатени от общината чрез спечелени търгове, терени и т.н благини. Може би е дошло време да се спре с авантата, или пък това е предупреждение към някои от членовете на правителството, че играта се променя. Информационният момент е повече от удобен - в държавата всички са на почивка, няма политически новини, няма депутати в парламента, изобщо само да реализираш разработки.
От друга страна, наближава октомври и конференцията на СДС, на която ще трябва да се отчита управлението на синята партия за година и половина. А там сигурно ще се зададе въпросът - какво става с борбата с престъпността и мафията и кой от едрите риби е зад решетките.
Така че е време за жътва.


*жега (англ.)


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал

Как Западът си отрови парите

Как Западът си отрови парите