Как да реформираме регистърната система

Необходимостта да се създаде сигурна и прозрачна среда за започване и извършване на стопанска дейност, за надлежно сключване и изпълнение на договорите изисква регистърната система да е в състояние да предоставя на публичния и частния сектор надеждна и навременна, правно валидна информация за юридическите лица и недвижимите имоти.

Състояние на регистърната система в България

Широко разпространено е мнението, че регистърната система в България не отговаря на нуждите на съвременния оборот. Съществуващите понастоящем регистри в България, в т.ч. търговският регистър, са преимуществено децентрализирани и се водят на хартиен носител. Изключение представляват само Централният регистър на особените залози и Централният регистър на юридическите лица с нестопанска цел за общественополезна дейност към Министерството на правосъдието. Паралелното съхраняване и обработване на данните от останалите регистри на електронен носител, включително от отделни съдилища, има само информационно, но не и правно значение.

Юридическите лица на частното право (търговци и нестопански организации, без политическите партии) се регистрират в 28 отделни регистри към окръжните съдилища, разпръснати по цялата територия на страната. На практика извършването на най-обикновена справка относно начина на представляване на юридическото лице с оглед сключване на договор може да означава пътуване на стотици километри, подаване на писмена молба, изчакване на срок от една седмица за извършване на справката, срок за нейното получаване и накрая - вероятност справка изобщо да не се е извършила или да е извършена непрецизно. С натрупването на все повече информация тя става все по-недостъпна и оперирането с нея - все по-бавно и дори невъзможно. Повечето договори, независимо от материалния интерес, се сключват въз основа на съдържащата се в регистъра информация за правното състояние на юридическите лица, която датира отпреди седмици или месеци, което означава, че лицата нямат възможност да се ползват от сигурността, която регистрите са призвани да създават, както и обратното - че поемат риска да се доверят на обстоятелства, които практически не са в състояние да проверят.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал

Тях не ги е страх

Тях не ги е страх