Конституционният казус с „царските имоти“

Ето един въпрос от уводни курсове по конституционно право - „може ли кралицата да има паспорт“. Ако не може да и се издаде такъв документ, това е демонстрация, че кралицата е същество от друг свят, изключено от нормативния ред на собствената си страна. Оставайки отвъдна на този ред, за нея например всичко би било позволено; или спрямо нея защитата на гражданските права не действа, и т.н. И, обратно, ако и се издаде паспорт, то тя поданик на кого става, на себе си? И как да има личен паспорт, щом като получава статута си не като индивидуално същество, а през династическата верига? Тогава на династията ли да се даде паспортът? Примерът може да се разиграва в множество варианти, които демонстрират особения статут на кралицата.

Ако позитивисткият спор между юристите за т.нар. царски имоти бе започнал с такъв пример, щяха да се спестят страсти и страници. Аргументите, приведени досега от всяка от страните, се развиват под едно неизказано некоректно допускане. Тук накратко отхвърляме грешната презумпция на спора със следното твърдение: Не е възможно да се преведе или пренесе институтът на монарха от Търновския конституционен ред в днешния граждански правов ред, възникващ под условието на Конституцията на Република България от 1991 г.

Институтът на монарха

е отпаднал от нормативния свят на републиката и неговия конституционен език. Дори максимално свободна интерпретация на конституцията не може да реанимира значението на термини, свързани с него. Изобщо конституционният речник на републиканска България не позволява изрази като „цар“, „монарх“, „престолонаследник“ и пр. да бъдат употребени смислено. С него може да се описва монархът толкова, колкото с езика на химическите уравнения може да се направи хороскоп, или с нотното писмо да се опишат правилата за уличното движение. Разсъждавайки за царските имоти в строг правен език днес, част от гилдията на юристите се опитва обаче да направи точно това, да преведе или коментира на езика примерно на квантовата механика движението на капитали през фондовите борси. Това упражнение доникъде не води и диспутът остава отворен.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове