Рекламна цензура

Със самоволната забрана на клипове СЕМ ограничава опасно свободата на търговското слово

Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин.

Чл. 39, ал. 1 от Конституцията на Република България

Съветът за електронни медии (СЕМ) практически забрани миналата седмица рекламата на водка The Spirit of Mary Jane. Надзорният орган обяви, че ще глобява всички телевизии, които излъчват клипа на водката. Това стана само две седмици след като парламентът забрани рекламата на твърд алкохол въобще. За санкцията върху клипа на водката могат да се намерят формални основания. Окей, цялата маркетингова стратегия на този продукт е доста спорна - от целевата група, към която е насочен, до търговската му марка. Абсурдните аргументи на СЕМ обаче, както и самата забрана, съз­дават реални проблеми на рекламния бизнес. Според съвета Mary Jane е разпространеното в цял свят „жаргонно наименование на марихуаната“, а „зеленото листенце“ в графичното изоб­ражение на търговската марка е символ на леката дрога. Освен това според СЕМ сюжетът на клипа „подтекстово внушава“ за песента „Стълба към небето“ на „Лед Цепелин“, която била химн на наркоманите. (За подробности, моля обърнете на стр. 45)

Цензурирането на клипа и заб­раната да се рекламира твърд алкохол, която беше приета преди време, имат нещо общо помежду си - внезапно и с предимно битови аргументи ограничават

свободата на търговското слово

Когато се говори за свобода на словото, най-често се разбира, че това е правото на всеки да изразява мнението си по политически въпроси. Това, разбира се, е така. Но има и още. Университетските преподаватели и студентите например имат право на свобода на академичното слово. Това значи те да могат да обсъждат без ограничения всякакви теми. За образованието това е точно толкова важно, колкото е за цялото общество свободата на политическото слово.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове