Баталии в Баталова воденица

Десетилетието на ромското включване стартира с... ромско изселване

Даже и да сте следили новините в последната седмица, едва ли сте разбрали, че България пое на 1 юли председателството на инициативата "Десетилетие на ромското включване". Зад това странно заглавие се крие усилието на няколко европейски правителства за премахване на бедността в циганските малцинства и интегрирането им в обществото. Един от приоритетите му е да спомогне за подобряване на качеството на живот в ромските гета, пръснати из цяла Европа.

В България, която не може да се оплаче от липса на големи цигански общности, десетилетието на ромското включване съвпадна с... опит за изселване на поредното циганско гето от центъра на столицата. След като преди време багерите на общината разрушиха до основи циганските бараки в квартал "Малинова долина", този път дойде редът на незаконното гето в столичния район "Възраждане", намиращ се на метри от местността Баталова воденица. Не е ясно дали мястото дължи името си на някакви сражения в миналото, но през миналата седмица там за малко щеше да се стигне до истински баталии между самонастанилите се роми и общинските служители, тръгнали да събарят техните паянтови жилища.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
9 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  Avatar :-|
  kons2006

  Значи изпратили 4 депутата писмо до премиера и спряли разрушаване на жилища които Върховния съд е определил като незаконни? Значи едно писмо на евро депутати тежи повече от решение на Върховния съд????? - Няма такава държава, няма такър премиер

  Нередност?
 • 2
  Avatar :-|
  BN

  Ромите са Номади. Те са хора, които не работят и живеят ден за ден. Ако те не искат да се приобщят, никой не може да го направи... А те явно не искат и никога не са искали. Тогава когато нашите родители са работили, купували и изплащали жилища, тези и много дуги роми са се заселили незаконно и сега не можем да ги преместим. Когато по времето на "социализъмъ" им даваха апартаменти, те гледаха животни по терасите, превръщаха площите около блоковете в бунища. Накрая продадоха тези апартамент и отидоха да живеят пак в гетата, защото там е "живота" и "купона", защото там не се плаща нищо, ама като казвам нищо, наистина имам превид нищо, нито ток, нито вода, нито данъци - едно голямо нищо... Защо трябва да работят за една заплата от 150 - 200 лв. ( за каквато работят много българи), като тези пари могат да ги вземат от държава. Създадоха програма за заетост на ромите в Търговище - и тя пропада, защото няма кандидати за работа ... Далеч съм от мисълта, че няма и много такива българи, но те щат, не щат си плащат сметките или просто стоят на тъмно и студено. Извинявайте, ама никой не може да ме убеди, че в българия няма расизим, има ама за Българите. С какво ромите са по-заслужили от нас, че цяла държава да иска да ги приобщава, а в същото време нашата родна младеж бяга България, защото държавата и пръста си не мръдва за нея... Едните могат да се оправят сами , а другите не могат... Не били образовани! Ами не са, защото не им се учи или родителите им не ги пускат, защото трябва да се проси, ама така е по-лесно, отколкото да се мориш над дебелите книги. Нямали пари за книги! Ами има библиотеки - там се чете безплатно...
  Спирам до тук, защото толкова ми е накипяло от всичко което се сипе в пресат последните седмици, че мога да продължа още дълго...

  Нередност?
 • 3
  Avatar :-|
  Валя

  Аз предлагам всеки българин да се настани в София там, където си избере и да чака да му узаконят мястото или да му дадат жилище...Незная в каква държава живеем, но това не е нормално...Наистина има дискриминация, но не срещу ромите, а срещу българите в България...Всеки от нас намира начин да оцелее и живее съобразявайки се със законите и порядките у нас, само ромите немогат - няма такъв филм...и ако сме нормална държава и има закони то те важат за всички...Ходили ли сте там, за да видите какво е ...Нека дойдат евродепутатите и да живеят само един месец там до тях, пък тогава пак ще говорим...

  Нередност?
 • 4
  Avatar :-|
  Сноб

  В уж коментара няма позиция, само някакъв намек. Демек - внимание, намирисва на Сидеров. Същевременно, както разбираме от текста, мирише и на други неща, не по-малко деликатни.
  Та все пак, какво мисли капитал в своя редакционен коментар? Да се спазват ли аджеба законите, дори когато това сърди Големия бял брат? Или йок?
  Капитал обича да поучава, но по трудните теми елегантно се снишава по живковски.
  Остава да съобщя на интересуващите се, че в страната от известно време цари всеобща грамотност. Поради което, за да си направят труда хиляди хора да четат някого, не е достатъчно той да може да пише. Майсторлъкът е, да умее да аргументира своята позиция. Дори когато е неудобна.

  Нередност?
 • 5
  Avatar :-|
  Петър Станчев

  С циганите трябва да се работи строго, при прости и ясни правила. Във всяка махала трябва да живее по един Бял вожд /ако ще и с 2000 лева заплата/, който да им обяснява по цял ден кое как е, особено на младите. Те не знаят елементарни неща - как да правят безопасен секс, дали да учат, как да си изкарват хляба по нормален начин и т.н. Може би трябва да се опитат и някакви своеобразни комуни. На самотек няма да стане нищо от тях, защото родителите са олигофрени, те развалят и децата.... и така

  Нередност?
 • 6
  Avatar :-|
  дикобраз

  сравнение за последните дни.
  незаконни строежи има в баталова воденица софия и ченгене скеле бургас.
  и двете са незаконни и подлежат на събаряне
  на първите държавата в лицето на общината им осигурява нови места за заселване и остава въпроса а на тези в бургас къде ще им се осигури терен за да няма привилегии дори по регион

  Нередност?
 • 7
  Avatar :-|
  Иван Михалев

  По повод подмятанията, че текстът не изразява позиция, само искам да уточня, че жанрът не е коментар, а "медийна сергия", което е нещо съвсем различно. Разбира се, че ако беше редакционен коментар, вестникът щеше да си каже позицията. В случая обаче интересното е каква позиция са изказали останалите вестници. Така че, моля ви, гледайте по-внимателно преди да сипете критики към екипа на вестника.

  Нередност?
 • 8
  Avatar :-|
  Денчо

  Ние гледаме и четем внимателно....Само че с подобни простовати "обзорчета" няма да си вдигнете тиража. Поне 70 % от "Капитал" са подобни безсмислици.

  Нередност?
 • 9
  Avatar :-|
  Ивчо

  абе, интеграция, това хубаво нещо, ама аз ако искам да отида да работя в София примерно, сега живея във Варна, трябва да си търся квартира и да плащам сума пари за нея, нали? Но според тази логика трябва да се настаня някъде и да изпращам писма до евродепутатите да ми защитават човешките права. Е, на тях им е все тая на коя поляна живеят- да ги пратят на някоя поляна в планината. Само че проблема с планината е, че там трябва да се работи и то доста, и като няма други наоколо, няма да има от къде да се краде.
  Въпросът е по-скоро персонален, но ако едни и същи закони важат за едни и не толкова за други, това ще породи силни триения в обществото.
  Гетата просто трябва да се изчистят.

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал

Новият ядрен шантаж на Путин

Новият ядрен шантаж на Путин