Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Оспорвана борба за второто място

696 прочитания

© Михаил Вълканов


Помните ли онзи предизборен виц:

- Сигурен съм, че трезвомислещите избиратели ще гласуват за нас! - Не е достатъчно. Трябва ни мнозинство.
Този виц могат да си разказват всички участници в президентските избори, които вече влязоха в оспорваната битка за второто място. През миналата седмица окончателно се разбра, че Бойко Борисов няма да подкрепи кандидата на десните Неделчо Беронов, но няма и да работи срещу него. Столичният кмет леко се подиг­ра на ДСБ и СДС, като обясни, че достатъчна подкрепа е фактът, че той няма да се кандидатира. Това може и да е така, но по същия начин той подкрепя и сегашния президент Георги Първанов, чиято кампания вече набира пълна скорост.

Сегашният президент се държи като лидер в състезанието за държавен глава и има пълни основания за това. На тези избори интригата не е точно кой ще спечели. Интересна ще е по-скоро борбата за второто място. За всички останали кандидати първата битка ще е да се позиционират като основен съперник на Първанов. Доскоро някак си по инерция се очакваше, че големият претендент за поста ще е десният кандидат. Всъщност основания за това по-скоро няма. Десните са оплетени в безидейни интриги и нямат смислени послания. Десният идеен вакуум е доб­ре дошъл за кандидат като Волен Сидеров. Антисистемните му истерии не само ще се чуват по-добре, но и ще намерят допълнителни доказателства в лишеното от особен смисъл политическо говорене. Тъжната истина е, че от всички кандидати до момента лидерът на "Атака“ има най-големи шансове да отиде на балотаж срещу Първанов. Някак Сидеров има най-голям потенциал да привлича нетрезвомислещи избиратели...


11 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  Longanlon

  Вицът си е верен, но това няма особено значение. Докато от дясно лидери и лидерчета се карат неизвестно за какво (то остана ли нещо вече от изначалната 'дясна идея' извън техните си глави?) а такива като Волен Сидеров говорят на хората така, че да ги чуят.

  Естествено, говорят главно глупости, но тъй като никой друг не говори изобщо (говорят сякаш на себе си и един на друг), това е единственото, което се чува от 'избирателите'. Как пък не разбраха за толкова години (хеле пък и в другите държави примери имат) нашенските политици как се говори на хората? Евро-мевро, плурализъм-млурализъм, устойчивост на развитието, местно самоуправление, европейска интеграция... Все работи, които на мене, дето знам какви са, ми минават покрай ушите, пък на останалите хора не знам къде им минават (ама мога да предположа).

  Само тези, които си правят труда да синтезират ясни, прости тези, без зилишно локумизиране биват чути. А така говорят само популисти, си е проблем на политическата ни класа. Сега като стане Атака втора политическа сила, може на накои хора твърдите глави да им уврят най-после.

  Надявам се де.

 • 2
  Avatar :-|
  z6

  Брей как се опитват да ни убедят че Гоце от Сирищник е вече сигурен победител. Демек, втория мандат му е сигурен и неоспорим като законите на физиката. Умилително. Само че ако е така защо Гоце продължава трескавата си предизборна кампания, благодарения на която публичните му изяви станаха по-чести и по-будещи смях и съжаление от тези на бай Тошо едно време? Или това е от партийните му хромозоми? Във всеки случай, самият Гоце едва ли смята нещата за толкова вързани в кърпа.

 • 3
  Avatar :-|
  анонимен

  Ще спечели Беронов на балотаж със Сидеров

 • 4
  Avatar :-|
  неизвестен

  Освен, че Капитал мигрира до шарена чалга-версия на онзи вестник от преди няколко години, който бе наистина търсен и четен от въпросните трезвомислещи избиратели, сега си позволява да пробутва про-Първанов "прогнози" за изборния резултат... Прилича ми на сделката на Коритаров - Алберт. Оставаш в ефир/в печат (за Капитал) и говориш/печаташ каквото водещите офицери ти заповядат!
  Сбогом радио Нова Европа!

 • 6
  Avatar :-|
  Нетрезвен

  Статия - тъпня... До този момент ни управляваха трезвеници и какво от отва..?

 • 7
  Avatar :-|
  Отвори очи

  Всичко е БКП приятели. Само, че ТЕЗИ които осребриха лявата идея днес най много викат - ДОЛУ КОМУНИСТИТЕ, ШУТ, ШУТ, ШУТ както навремето Николай ? Други по плана на режисьорите на прехода се скриха зад така наречените ОДЦ, ОХДЦ, БНС, СДС, ОДС, ССД, ДСБ, БСП и прочие структури. Достатъчно е да се видят биографиите на водещите персони в дадена партия и всичко е КРИСТАЛНО ясно. МЕРИЛОТО приятели е кой НЕ СЕ ВЪЗПОЛЗВАЛ от коридорите на властта, не е крадил и е останал верен на НАРОДА! Защото след прехода редица ДРУГАРИ потънаха в лой от ЛУКС, но това не им пречи да твърдят, че са социалисти, демократи и прочие. Други, които ПРЕЧЕХА на КРАДЦИТЕ, са обявени за врагове, неверници и възприемани за балъци. Новите ОЛИГАРСИ им трябва алиби, тоест по някакъв начин да оправдаят НЕЗАКОННО ПРИДОБИТОТО, ОТКРАДНАТО от народа имущество. Затова любим техен похват е - КРАДЕЦА, ВИКА , ДРЪЖТЕ КРАДЕЦА! Костов и останалите ОЛИГАРСИ от ДСБ са също в тоя кюп и отредената им роля на демократи от режисьорите на прехода е просто комична. Лампите светнаха, грейна и всичко се видя, но проблема е че НАИВНИЦИТЕ не искат да видят светлината!

 • 8
  Avatar :-|
  Longanlon

  господи, не ви ли писна да ни занимавате с глупостите си?

 • 9
  Avatar :-|
  Славимир Генчев


  След като Иинат Костов наложи кандидатурата за президент на Неделчо Беронов, в дясното думократично пространство нещата пределно се изясниха: срещу Гоце Първанов се възправиха като същински матросовци сал кандидати, дето са в състояние да извоюват единствено пълен провал, и то още на първия мур, пардон - тур.
  Добре помним управлението на Ииван - безпардонно и безцеремонно, с безгрижен грабеж (дори министри смени той, но и до днес не казва защо - изглежда са крали повече от другите, които остави); помним Муравей; помним Евгений; помним Теодосий и останалите. Кой с “ий”, кои с “ей”, та цял народ да онемей.
  Помним и резултата - пълна изборна победа на Симеон. Това беше точната оценка на безгласните електорални единици за самопрехваленото управление от името на синята идея на др. Костов, на фондацията на др. Костова и на друголевските теменужки.
  Помним и “подкрепата” на НДСВ за втори мандат на бат`Петьо през 2001 г., която го изхвърли от играта и предизвика всички сетнешни дандании. Никой обаче не посмя да нарече нещата с истинските им имена: че превръщането на СДС в партия бе огромна преднамерена грешка; че за досиетата се направи нещичко едва в края на мандата, та да няма време работата да се свърши истински; че цялостният менталитет на костовичарското управление целеше да предизвика колкото се може по-голямо отвращение у людете; че свършената проевропейска и пронатовска работа бе по неизбежност свършена и само помежду другото, за да могат през това време и “нашите” момчета да се нагушат, та да можело и СДС-то да се изправи с финансова мощ срещу червените богаташи (нагушиха се Добрин-Митовци и Александър-Божковци, но за себе си; една “Демокрация” не можаха да спасят…) А ако си бяха отчели грешките и извинили на симпатизантите, може би някои от сините избиратели щяха да се прежалят и да им бутнат още веднъж рамо...
  Но не би. И няма да “би”. Неделчо Беронов носи върху себе си печата на Командир, останал без армия. Вероятно изборният му щаб преиграва с ентусиазма и увереността в победата. Може би го убеждава, че песента, която му подхожда да пее по адрес на Гоце, трябва да звучи така: “Пет години президентство стигат, време ме не плаши!”.
  Може, но не би. Кофти е да пееш песен, изпята, без да е запята…


 • 10
  Avatar :-|
  Съветник

  Кой излъга студентите по барикадите като им каза:Ние няма да ви разочароваме? 2.Кой уби последната надежда на децата? и след като се видя накъде се върви с крадливото му правителство и със семейните му фондации, най-активните в процеса пред парламента и по барикадите през 1997 г. се изнесоха от България? 3.Кой направи българския великден и докара пръв крадливите юпита в България, че нещо не си спомням. Дали не беше „другаря” Костов? После що Велчев бил имал хотели, а Любка Качакова / "СРАМ ме е от ВАС" / била крупен собственик на земя в Ираклии. 4.Кой каза за българите в Либия:Ами ако са виновни....и т.н? 5. Чий външен министър се запъти за Либия в почивен ден, уж да прави нещо за сънародниците ни в затвора, но взе че отиде на плаж в Египет? Дали не беше демократката Надка дето мъжа и купи гаража на ЦК на БКП! Сега гаражната Надка уредена на тлъста ЯСЛА в Райфазенбанк - ПРОКУРИСТ? Дялан камък - от политик станахме БАНКЕРИ! 6. На кой дъщеря му направи далавера за 1 000 000 DM с вноса на хартийка за новите пари през 1999 г.? Ами луксозния апартамент на най скъпата улица и площад в Милано, ха да каже някой колко струва и как се плаща...? 7.Кой продаде Кремиковци за 1 долар на „другаря” Захариев, който при препродажбата гушна милиони зелени гущерчета и дали не се е отблагодарил впоследствие някак си на „НЯКОГО”...? Ами авиокомпания Балкан, ами Нефтохим, Лукойл и бог знае още колко приватизационни ДАЛАВЕРИ....? 8. Впрочем от 28 милиарда долара от приватизацията само два влезли в хазната, а ОСТАНАЛИТЕ...? 7.Кои получиха от Чорни 200 000 щ.д. и от Лучански само 80 000 щ.д.?
  8. Кой „силен” демократ прибра двора на една детска градина във Варна, изора я и остави децата без пространство за игра?
  Има още много въпроси, но какво от това.! Да е потърсена отговорност от някой приватизационен КРАДЕЦ?. Хайде бе ! Нямало било доказателства, майтапчии. Само далаверата САПИО е напълно достатъчна някой ТАРИКАТ да лежи до края на живота си в ЗАТВОРА! Ама няма да стане защото цял ОТБОР са КРАЛИ?!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

И с милиарди, и без милиарди...

И с милиарди, и без милиарди...

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK