Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
10 ное 2006, 0:00, 5219 прочитания

Седмицата

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
11.3%
е ръстът на средната месечна работна заплата за третото тримесечие на 2006 г. спрямо същия период на миналата година според данни на Националния статистически институт. В обществения сектор заплатата се е увеличила с 9.3% - до 436 лв. В частния сектор нарастването е с 14% - до 318 лева.

294
партии от 357-те, регистрирани в съда, не са представили финансовите си отчети пред Сметната палата за 2005 г. Това съобщи председателят на палатата Валери Димитров, като се позова на одиторски доклад. Тези партии нямат право да участват в избори за три години. Ревизията на 61 партии установи, че 26 от тях не са платили данък за получени дарения.


България посреща членството в ЕС с идея "Светлина"

ПРАЗНЕНСТВА В чест на членството на България в ЕС точно в полунощ на 1 януари 2007 г. страната ни ще се превърне за пет минути в най-светещата територия на Земята. Идеята е навсякъде да бъдат запалени лампи - в домовете, офисите, по улиците. Предложението е на рекламната агенция TBWA, член на "Омником груп", и беше представено от председателя на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Иво Прокопиев по време на първото заседание на националния комитет за отбелязване на присъединяването към ЕС. "Това е начин да се демонстрира обединението около една идея", каза председателят на КРИБ. На Нова година ще има още едно светлинно шоу в столицата - лъчи ще се спуснат от храмовете на различните вероизповедания и ще се слеят в едно, обясни премие­рът Сергей Станишев. Предвидени са 80 прояви в различни градове. В Националния комитет за честванията, чийто патрон е държавният глава Георги Първанов, влизат председателят на парламента Георги Пирински, президентите Желю Желев и Петър Стоянов, министри, лидери на парламентарни партии.


Румен Янков е новият председател на Конституционния съд
ПОСТ Конституционните съдии избраха Румен Янков за председател на Конституционния съд след тайно гласуване в сряда. Янков получи гласовете на седем от 12-те магистрати. Негов конкурент бе Евгени Танчев, бивш председател на правния съвет на президента Георги Първанов. Той получи пет гласа. На първия тур за поста бе кандидат и Васил Гоцев, бивш министър на правосъдието в първото правителство "Костов". Съдията взе три гласа и отпадна за балотажа. Румен Янков е избран за конституционен съдия през 2000 г. от квотата на Върховния касационен съд и Върховния административен съд. Той е роден през 1942 г. и има 40-годишен юридически стаж. Бил е председател на Върховния касационен съд шест години. Съставът на Конституционния съд бе запълнен окончателно преди седмица. След близо месец протакане парламентът избра юрист от своята квота - Красен Стойчев, зам.-директор на Правния институт към БАН. Той положи клетва сам, няколко седмици след Благовест Пунев, избран от върховните съдии, и проф.Димитър Токушев и доц. Пламен Киров от квотата на президента.

Депутатите приеха ветото върху закона за хората с увреждания
ГРЕШКА Мнозинството от БСП, ДПС и НДСВ не успя да отхвърли ветото на президента върху Закона за интеграция на хората с увреждания. След две гласувания само 119 депутати се обявиха против, а по закон за отхвърляне на вето трябват поне 121 гласа. Приетите от парламента текстове предвиждаха месечните добавки за социална интеграция да се определят според индивидуалните потребности и степента на намалена работоспособност на всеки отделен човек. Президентът наложи вето с мотивите, че така се ограничава кръгът на онези, които могат да ползват интеграционни добавки, и не се осигурява равнопоставеност на хората с увреждания. Той предложи всички хора с над 50% намалена трудоспособност да имат право на всички добавки независимо от степента на увреждането им. Според социалното министерство бюджетът не може да си позволи тези средства. Председателят на парламентарната група на БСП Михаил Миков поиска прегласуване на ветото заради електронната система, която не отчела няколко гласа. Предложението беше отхвърлено. Законът ще бъде върнат за обсъждане в социалната комисия.
Кабинетът опитва да защити евтините български цигари
ПРЕДЛОЖЕНИЕ Структурата на акциза върху цигарите може да се промени така, че най-евтините цигари още да поевтинеят, а най-скъпите да поскъпнат. Проектът за промени в Закона за акцизите беше приет от правителството и ще се разглежда в парламента. Акцизът за цигарите се състои от два елемента - адвалорен, който е процент от продажната цена, и специфичен, който се начислява на къс (цигара). В момента първата съставка е 48% от цената на дребно, а втората - 15 лв. за всеки 1000 къса. Ако законопроектът на правителството бъде гласуван от депутатите, адвалорната ставка ще стане 54%, а специфичната - 6.50 лв. за 1000 къса. Така цената на най-евтините български цигари може да намалее, тази на марките от средния ценови клас най-вероятно ще се запази, а за най-скъпата вносна стока се предполага, че ще поскъпне. Правителството очевидно предприема мярката с цел да защити производството на държавните фабрики в "Булгартабак". Очаква се навлизане на вносни марки на по-ниски от сегашните цени от 1 януари 2007 г., когато отпадат митата за тютюневите изделия.

Прокуратурата и МВР отчетоха значими дела
ОБВИНЕНИЯ Прокуратурата обяви резултатите от общата работа с МВР и следствието за противодействие на престъпността. За един месец в съда са внесени над 30 обвинителни акта срещу организирани престъпни групи и за престъпления, свързани с наркотици, измами и пране на пари. За най-значими суми са дознанията за източване на 38 млн. лв. ДДС и за контрабандата на 4 кг хероин. Приключените дознания за пране на пари са 53. Прокуратурата е завършила разследвания и "по обществено значими дела" според официалното съобщение за пресата. Сред тях са преписката срещу репортера от в. "Новинар", който постави взривоопасни вещества в софийското метро като журналистически експеримент, и срещу Георги Славов-Главата за сбиване в дискотеката "Син сити". Прокуратурата е приключила 760 преписки срещу хора с повече от едно висящи дела. Най-много висящи производства за автокражби има срещу Тони Дебелия (24), Иван Патицата (16), Иво Главата (9), Релето (13), Иван Сапата (10) и Ивайло Ториното (11).

Железниците ще бъдат разделени на седем компании

ПРОЕКТ Сегашните БДЖ и Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НК ЖИ) ще бъдат разделени на седем компании, съобщи министърът на транспорта Петър Мутафчиев. В превозвача ще бъдат обособени три дружества: за пътнически и товарни превози и за стопанисване на локомотивите. НК ЖИ ще създаде електроразпределителна и телекомуникационна компания и фирма за управ­ление на влаковете. Отделно се предвижда да има и спедиторска "БДЖ спед". Целта на проекта е да реши кризата с обслужването на товародателите на БДЖ, която избухна преди седмици. Тогава се оказа, че железницата няма достатъчно вагони, за да обслужи растящите нужди на индустрията. Междувременно най-големите товародатели поискаха държавата да отпусне 145 млн. лв. от бюджетния излишък за ремонт на композициите на БДЖ и още пари за жп инфраструктурата. Засега предложението не е получило подкрепа от Министерството на финансите. Преди две седмици кабинетът реши да даде държавни гаранции за 70 млн. лв. заеми за БДЖ.Доходи до 2400 лв. на година няма да се облагат
ДАНЪЦИ От 2007 г. транспортните дейности, таксиметровите и маршрутните превози няма да се облагат с патент, а с данък печалба. Това предвижда Законът за данъците върху доходите на физическите лица, който бе приет окончателно от парламента. Патентният данък за тези дейности е непрекъснато атакуван с мотива, че годишният му размер не отчита високите разходи за лизингови вноски, ремонт и амортизация. Депутатите приеха необлагаемият годишен минимум на доходите да се увеличи от 2160 лв. на 2400 лв. За доходи от 2400 до 3000 лв. данъкът е 20% за горницата над 2400 лв. За доходи от 3000 до 7200 лв. е 120 лв. плюс 22% за горницата над 3000 лв. Над 7200 лв. данъкът е 1044 лв. плюс 24% за горницата. Годишната данъчна декларация ще се подава до 30 април, а не както досега - до 15, и се плаща също до края на април. Подалите декларации и платили до 10 февруари ползват 5% отстъпка от дължимата сума. Пет процента отстъпка ще има и при подаване на дек­ларация по електронен път до 30 април.

Районните кметове на "Слатина" и "Витоша" уволнени
НАКАЗАНИЯ Столичният общински съвет (СОС) освободи от длъжност кметовете на софийските райони "Слатина" и "Витоша" Орлин Пошев и Йордан Йорданов. Предложението внесе столичният кмет Бойко Борисов и се мотивира, че двамата уронват престижа на администрацията и че има негативно обществено мнение за техни действия. Срещу кмета на "Витоша" имало сигнали за корупция, които се разследват. За работата на Йорданов имаше разследване на "Нова тв". Йорданов заяви пред общинските съветници, че обвиненията са неоснователни. Срещу кмета на "Слатина" има сигнали от уволнени служители - за искане на подкупи от търговци и за сексуален тормоз. Пошев коментира, че не е позволил в администрацията да работят хора при явен конфликт на интереси. Екскметовете обявиха, че атаките срещу тях са започнали, след като са уволнили главните архитек­ти на двата района. Пошев и Йорданов са от квотата на СДС.
На същото заседание след три гласувания СОС отказа селекционерът на националния отбор по футбол Христо Стоичков да замени свои апартаменти за общински имот на ул. "Одрин", близо до бул. "Тодор Александ­ров". Треньорът е поискал замяната, защото общинският терен бил съседен на други негови имоти. Комисията по стопанска политика в СОС първоначално даде цена на парцела от 300 кв.м 89 хил. лв., но после я вдигна на 200 хил. лв. Последно председателят на комисията Пламен Илиев предложи стойността да е 200 000 евро, но съветниците не я одобриха. Надделя мнението, че пазарните цени на земята в този район са много по-високи - над 1000 евро за кв.м, защото се планира там да е софийското Сити.

България си иска византийска чиния от "Кристис"

КОНТРАБАНДА Антична византийска чиния от XII в. предизвика разногласия между България и британската аукционна къща "Кристис". Сребърният съд бе предложен на търг въп­реки твърденията на българската страна, че е бил открит от иманяр край Пазарджик и незаконно изнесен през 1999 г. В официалните документи на "Кристис" е посочено, че чинията е придобита от колекцията The Stanford Place Collection of Antiquities година преди това - през 1998 г. Българската Върховна касационна прокуратура отправи искане до полицията на Острова, Интерпол и до самата "Кристис" за спиране на търга, но британски съдия позволи античният предмет да бъде предложен за продажба. Заради слаб интерес и ниска цена обаче чинията остана непродадена и бе върната в колекцията. България трябва да докаже, че византийската чиния е била открита през 1999 г., както твърди директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров, а не е част от открито през 1903 г. съкровище, както пише в документите за нея.

Израел заменя за свой войник палестинскизатворници

ОФАНЗИВА Израел се е съгласил да освободи 120 палестински затворници срещу отвлечения това лято от "Хамас" ефрейтор Гилад Шалит, съобщи египетски източник след разговори в Кайро между израелския премиер Ехуд Олмерт и палестинския президент Махмуд Абас. По-късно Тел Авив ще пусне още затворници. Сделката стана ден след като израелски обстрел уби 18 цивилни палестинци в Газа. Израелската армия навлезе в ивицата заради десетки самоделни ракети, изстреляни по израелска територия. Армията изрази съжаление за загиналите, повечето от които жени и деца, и обеща да проведе разследване. Съветът за сигурност на ООН проведе заседание заради случилото се в Газа. Израелската офанзива прекъсна за кратко преговорите между фракциите на "Фатах" и "Хамас". Лидерът на "Фатах" Мах­муд Абас преговаря с премиера Исмаил Хания и с лидера на "Хамас" в изгнание Халед Мешаал за съставяне на общо умерено правителство, за да може сега замразената международна финансова помощ да тръгне към страната.

Почина Маркус Волф, бившият шеф на тайните служби в ГДР

ЩАЗИ Най-известният таен агент­ на бившата ГДР почина в четвъртък на 83-годишна възраст. Маркус Волф, бившият директор на германските тайни служби Щази, е издъхнал в съня си, съобщиха близките му. Волф беше начело на "Щази" в продължение на три десетилетия - от 1958 до 1987 г., и беше известен на Запад с прякора Човека без лице заради строго пазената тайна около самоличността му. Западните разузнавания се сдобиват с негова снимка чак в края на 70-те години. Твърди се, че е успял да внедри стотици тайни агенти в структурите на чужди държави, а най-големият му успех е агентът Гюнтер Гийом, който става част от близкото обкръжение на западногерманския канцлер Вили Бранд. Когато Гийом е разкрит, Бранд подава оставка. През 1993 г. Волф бе осъден за държавна измяна, но по-късно присъдата става условна. До последно ръководителят на Щази отказва да издаде имената на бившите си сътрудници въпреки натиска на германската държава и усилията на американското разузнаване.

България е 54-а по човешко развитие, 57-а по корупция

КЛАСАЦИИ България е на 54-о място от 177 страни в световния Индекс на човешкото развитие, представен от ООН. Индексът е мярка за прогреса на дадена нация и сложната връзка между доходите и благосъстоянието, се казва в доклада на организацията. Той сравнява страните по три основни показателя: продължителен и здравословен живот, ниво на образование и стандарт на живот. Тазгодишният индекс всъщност включва много от показателите от 2004 г., като в него България се намира в първата група страни - тези с високо ниво на развитие. Зад нас са почти всички страни от Източна Европа, включително Румъния и Русия. На първо място в тазгодишната класация е Норвегия. Като цяло нивото на човешко развитие се вдига навсякъде по света с изключение на субсахариална Африка, сочи докладът, който тази година е фокусиран върху световната криза с водата като основна пречка за развитието.
В световния корупционен индекс на "Трансперънси интернешънъл" България се нарежда на 57-а позиция с ниво от 4.0, което е сравнително високо, и от новите страни - членки на ЕС, е изпреварена само от Румъния и Полша. Страната ни не отбелязва напредък в борбата с корупцията в сравнение с годините от 1998 насам, когато за пръв път се появи в класацията. "Това показва, че България влиза в ЕС със сериозен корупционен проблем", заяви зам.-председателят на българския клон на "Трансперънси интернешънъл" Димитър Кюмюрджиев. В индекса, обхващащ 163 страни, 10 обозначава най-ниското ниво на корупция, а 0 - най-високото. С ниво над 9 са скандинавските държави, Швейцария, Сингапур и Нова Зеландия.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Достъп до информация във време на извънредно положение Достъп до информация във време на извънредно положение

Институциите са задължени активно да информират обществото по време на криза

6 апр 2020, 6730 прочитания

Коронавирусът - най-важните въпроси и отговори 20 Коронавирусът - най-важните въпроси и отговори

Основните факти, които трябва да се знаят за глобалната пандемия

5 апр 2020, 59403 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Коментари и анализи" Затваряне
Партийна математика

Сметната палата разкри злоупотреби във финансирането на партиите

Още от Капитал
В енергетиката всичко върви надолу

Блокирането на икономиката заради COVID-19 доведе до най-драстичния спад в цените на електроенергията и природния газ

Жилищният пазар е в ступор

Плановете за покупка на дом масово се отлагат. Банките леко затягат кредитирането. Строителството зависи от банките

Пат в туризма

Хиляди туроператори трябва да върнат на клиенти си суми за провалени почивки, които обаче са предплатени към партньори

Глобалната рецесия изглежда неизбежна

Коронавирусът инфектира както търсенето, така и предлагането по света

Инстатерапията на Беловски

Художникът Станислав Беловски смесва световната история и българските теми на деня в колажите си

И това ще мине

Как да се съхраним психически по време на пандемия и изолация

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10