Дворец под аренда

Ако искаш да скриеш нещо, най-добре е да го оставиш на най-видното място. Нещо подобно се случва с НДК. Стърчи си в центъра на София, всички концерти, базари и изборни пресконференции се случват там, а никой всъщност не знае какво се крие зад фасадата, смятана за един от символите на столицата.

Звучи невероятно, но един от най-скъпите имоти на държавата (оценяван на поне 150 млн. евро по сегашни стойности) е практически извън закона. Дворецът продължава да живее в 80-те и по документи все още е ... творческо-стопанско обединение, а шефът му - генерален директор, избран от художествено-творческата интелигенция.

Като огромна заслуга се изтъква фактът, че НДК е бил "спасен" от приватизация цели 22 пъти. Но истината е, че дворецът отдавна е взет под аренда. Той се управлява еднолично от генералния му директор Христо Друмев и "икономиката му" е практически безотчетна.

В името на културата могат да се вдигнат много лозунги. Но истината е, че НДК отдавна е повече търговско предприятие, отколкото културен дом. Една европейска държава от XXI век би следвало да има доста по-ясна концепция за това какво да прави с един "дворец" в центъра на София, вместо да го заобикаля като свещен динозавър от соца. Първо, НДК може да печели и това е видно от сравнението с отчетите на други, далеч по-малки изложбени зали. Второ, ако не умее да го управ­лява, нека предприеме 23-тия опит за приватизация. Друмев наистина може да е горд, че е спасил НДК от раздържавяване, тип "Пловдивския панаир". Но срещу открита процедура и ако щете търг с чукче, не може да има разумни аргументи - и собствеността ще се управлява по-добре, и държавата ще спечели повече. И трето, модерните общества познават и пазарни начини да финансират същата тази култура.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


7 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  2384

  НДК - един социокултурен индикатор. Старо, занемарено, опушено, мръсно, нелюбезни и дори враждебни служители, Отдолу казина, базари - рай за душата.

 • 2
  Avatar :-|
  вед

  Т.н. дворец на културата беше замислен като конгресен център. Той е направен като такъв , а не като дворец на културата. Ако го сравним с център на културата Поппиду се вижда че няма нито киноцентър , нито библиотеки , нито изложбени зали и т. Има места за заседания и пр. Освен това сградата е направена така че да се отбранява от пространството около него .Т.Е. ТЯ се дистанцира от околността , не не те вика при себе си. Това естествено е нужно при тоталитарни партийни конгреси ,но не и за дворец на културата. Т.е. НЯМА НИКАКЪВ ДВОРЕЦ НА КУЛТУРАТА това име го измислиха за да не слепоставят фамилията Живкови ,които поръчаха този динозавър. В началото беше КОНГРЕСЕН ЦЕНТЪР

 • 4
  Avatar :-|
  Пантеон Бръмбаров

  Ама, наистина, що за Дворец... на културата е това? Просто питам, де. Но и във Варна имаме един... Дворец... на културата - забележете - и спорта. Културата и спорта като едни братски народи, ръка в ръка. Пък като влезеш вътре, какво мислите, ами пазар. Ама не за произведения на изкуството, ами такъв обикновен битпазар. Нито кино, нито книжарница, нищо. Просто една зала, която става и за концерти. То и стадионите стават за концерти, ама не ги наричат "сцени за културни и спортни прояви". Абе, здраве да е. Иначе фасадата е хубава, на Двореца във Варна имам предвид.

 • 5
  Avatar :-|
  прогледнал

  И трите писания са направо очароващо-разочароващи. Човек с две биографии-капиталистическ и социалистическа, брак с другарка с възможности, комарджия,търговец,куртуртрег,шпионин,собственик на държавното и т.н.Приказките за първия милион по холивудски. Не очароващо, а разочароващо. Просто засега или много знае или за момента не пречи. Пък и възрастта му 75 г., но за сметка на това поколението му е солидно материално подплатено-то пак с държавното де,нищо че бил син на милионер?!? Дали баща му е бил приятел на Буров или момчето е чело книжки като малко и сега ги преразказва.Щом той е учил Луканов и сие, работата е ясна.

 • 6
  Avatar :-|
  NShopov

  Що не направят един многоетажен паркинг от това НДК, или да го бутнат и да направят автомивка и газстанция!?

 • 7
  Avatar :-|
  П. Илиев

  Съоръжението, наречено НДК, е много скъпо и специфично. Има нужда от сериозно обмисляне на базата на конкретни данни, на възможните перспективи и експертна дискусия.
  В материала на вестника липсва експертност.

 • 8
  Avatar :-?
  р

  мале мале


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО