Теория на корупцията

Циничният прочит на скандала от последните седмици е, че става въпрос за сблъсък на корупционни модели. Не случайно една от най-глупавите фрази, които се превърнаха в знаме на пререканията - "този се мисли за собственик на държавата", се оказа толкова устойчива.

В БСП и донякъде в НДСВ (доколкото царската партия сега е почти отрязана от "ресурсни" позиции) корупционният стил е по-близък до "средния европейски" - всички имат достъп до сделките, но който вземе ЕРП, ТЕЦ-а или магистралата си, знае, че дължи една посредническа комисиона. Социалистите са по-склонни и да покровителстват фирми и бизнесмени, в чиято подкрепа са сигурни. Формулата на ДПС е много различна - там вързаните в кърпа гласове се превръщат във власт, а властта - в пари чрез контрол над всяка сделка и желание за участие във все повече бизнеси. Министрите, заместниците им и долните нива са "концесионери" в тази схема. Някъде в колизията между тези модели "Булгартабак", може би енергетиката, резервът, хазартът и т.н. се оказаха конфликтни точки. А по случайност или от прекаленост, явно обичайни методи за корек­ция - някое друго СРС, снимчица или натиск от следствието, дадоха накъсо.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.

4 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  Avatar :-|
  Мишо

  Извънредно тъп коментар!!! Капитал, вземи се в ръце - не си наясно със себе си!!!

  Нередност?
 • 2
  Avatar :-|
  boby1945

  Корупцията "не се бори", тя е практика разпространена в разни форми навсякъде по света и в ЕС в частност (виж случая Сименс, Шрьодер, Кол, комисията Делор, проекта аеробус, японската якуза и т.н.)
  На който корупцията му пречи в практиката, измисля начин да я заобиколи, както самолетите заобикалят буреносните облаци за да не "друса" на пътниците!

  Нередност?
 • 3
  Avatar :-|
  Coder

  Алоооооооооооооооооооо! Другарката Кунева! И останалия комисарят от т.нар. ЕС!
  Как точно ще бъдат защитени интересите на потребителите когато в БГ няма съдебна система, а магистратски банди нацепени по икономико-полити4ески признак?
  И дали другарката Кунева ще си носи отговорноста като член на партия която изигра не малка роля в създаването и задълбочаването на батака в съдебната ситема - с подкрепата си за Филчев, с назаначаването на Пенчев, и със пиандурския феномен Петканов?
  Да взема да ги прехваърли в ЕС та и оня там да им се порадват!

  Нередност?
 • 4
  Avatar :-|
  Обичащ ви

  КАПИТАЛ е чудесен вестник. Но не по вкуса на бесните, тоест на десните. Защо ли? Защото е обективен, демократичен, европейски. Защото се опитва да внесе яснота кой в България е против демокрацията и пазарната икономика, а не за дивия и ваврарски балкански капитализъм с воня на неофашизъм. КАПИТАЛ има бъдеще, има потенциал и не следва сътрудниците му да се впечатляват от псувните на мафиотизирани, лумпенизирани и излишни за нацията цървули, наводнили градовете ни и оскотели от алчност за лесни пари. Ако КАПИТАЛ се обърне още по-активно и убедително към интелигентните, образованите, професионалистите и умерените, уравновесени хора на Републиката, ако продължи да дава яснота по ставащото в гниещата държава и нейната антинационална партокрация - изолирана и мразена от всимки нормални граждани - то вестникът ще се чете дълги години.
  А що се отнася до псувачите и простаците с чалга и уискито с туршия, нека ги оставим н амира- следващите 100 години ще се очовечат, няма начин. За сметка на всимки нас, уви.

  Нередност?
Нов коментар

Вход

Още от Капитал

А къде бляхте толкова време?

А къде бляхте толкова време?