Малко сме, силни сме

На теория Българската фондова борса (БФБ) е частна компания, в която държавата притежава само 44% от капитала. Освен това законът отскоро позволява всеки да може да създаде фондова борса. Това обаче е само на теория. В действителност акционерната структура на БФБ е толкова разпръсната, че никое решение не може да бъде гласувано без подкрепата на Министерството на финансите, представител на държавния дял. А създаването на втора борса на един толкова малък пазар е, меко казано, непрактично.

БФБ, оказва се, е държавен монопол. И естествено се държи като такъв. Шефовете на борсата обичат щедро да харчат парите на дружеството и мразят да обясняват ключовите си решения на основните заинтересувани лица - инвестиционните посредници, които сключват сделките с акции. Тези хора-институции, изглежда, отдавна са забравили, че не правят пазара, а само го обслужват. Те постоянно се боричкат за власт помежду си и въпреки заявения от тях "стремеж към по-голяма медийна отвореност" не обичат да говорят нито с журналисти, нито с брокери.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


3 коментара
 • 1
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  така е от времето на Хамурапи, силните командват, слабите слушкат, ако искат да напапкат гушката!
  когато ресурсите не стигат ще го отнесат малките, това също е основно правило на тази игра!
  А правилата всички трябва да ги спазваме, не само брокерите , особено ако не можем или не знаем как да ги заобиколим!
  но въобще на нищо не прилича да променяме правилата защото на слабите им е неудобно, така не става и никога не е ставало!

 • 3
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  № 2 ще направиш доре да почнеш да почитваш това онова, не само статиите на самовлюбените в себе си слуги на собственика на Капитал. Ще ти е от полза! Вярно в България няма нищо повече от "научена" проста публика, ама влязохме в ЕС, ще трябва да се изхранваТЕ някак си (вие аз съм си решил проблема още 1969)! Само със слушкане и папкане не става, и ТРУД трябва, и ЧЕТЕНЕ трябва и позитивно МИСЛЕНЕ (това МИСЛЕНЕ е трудна материя не ти я препоръчвам в момента, след 20 години може би, сега наблягай на 1 и 2, все от някъде трябва да почнеш)!
  ********************************************************
  А по повод левчетата, абе умнев, като не съм в играта на розово бузестия собственик на Капитал, а в същото време споделям мисли във форума, би трябвало да имош достатъчно гънки да пресметнеш че имам време и ресурси за това (сопеделянето на мисли, да не се объркаш пак нещо), а времето е пари?
  Или тази американска сентеция не си я чувал щото си фен на европските бюрократи тип Майкъл на знам кой си и Данута не знам коя си, а те умрат да мразят Америка??
  Нищо ще ти мине, макар че според един мой приятел от далечната 1786 глупостта трудно минава! Все пак медицината напредна, ще ме прости някак си!
  *********************************************************
  Схвана ли или още ти е трудно да смелиш?
  Удари един Ягермайстер или Бехеровка, помага при трудности в храносмилането! То и сливатата помага, ама ти си европеец, къде там!!!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Ковид влезе в съда

Ковид влезе в съда