Всички животни са равни, но някои са по-равни от другите

овекът е главна фигура в животновъдството." Сякаш водени от този соцлозунг, активисти от русенската неправителствена организация "Екоживотновъдство" успяха да защитят проект за подобряване прозрачността на администрацията в региона по оперативната програма "Административен капацитет" (ОПАК) - първият структурен фонд на ЕС, от който България се възползва.

Малката подробност е, че зад сдружението стоят кметове и политици, продукт на тройната коалиция. Неправителствената организация с аграрно-административна насоченост не е единственото близко до властта сдружение, което е успяло да впечатли оценителните комисии по програмата. Сред одобрените проекти има близо 20-ина подобни казуса (виж 26-27 стр.), при които фиктивно граждански организации, зад които всъщност стоят чисто политически структури, печелят европейски грантове, предназначени за неправителствения сектор (повтаряме не-пра-ви-телст-вения). Което не само е нелепо, но и изключително вредно. Всъщност силата на организациите с идеална цел е, че би трябвало да са освободени от политическа обвързаност, за да могат да бъдат коректив на властовите структури. Вместо това по подобни схеми средствата от европейския фонд отиват към партийните централи и техните кметове.

Всички тези проблеми нямаше да ги има, ако действащото законодателство ясно регулираше какво е конфликт на интереси. През седмицата народните представители с лекота оставиха застояващия от няколко месеца в парламента нормативен акт по темата за след лятната им ваканция. Сякаш проблемът с шуробаджанащината във властта не е сред основните слабости, за които ЕК алармира. И ако законът за конфликта на интереси продължава да е последен приоритет, въобще не трябва да се учудваме, че следващите замразени средства бъдат именно по програма ОПАК.


Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


8 коментара
 • 1
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Ако проверите какво е Неправителствена организация по определение, например: A non-governmental organization (NGO) is a legally constituted organization created by private persons or organizations with no participation or representation of any government. In the cases in which NGOs are funded totally or partially by governments, the NGO maintains its non-governmental status insofar as it excludes government representatives from membership in the organization.... ще видите че няма мяста зя фичкане въобще!
  За политическа обвързаност въобще не става реч! Даже се допуска финансиране от Правителството, но без негови членове участници!
  Ако си имате в редакцията някакво друго определение, ваше, което не е публикувано никъде, или спретвате някаква инсинуация с други "задни" цели, които не се разбират от текста, тогава се извинявам!

 • 2
  Avatar :-|
  гражданин

  Тоя #1 май е малко психар-нема форум без него-и се са бисери неговите!

 • 3
  Avatar :-|
  борко

  Абе защо ми се струва, че ще ни отрежат и финансирането по оперативните програми?

 • 4
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  гражданин [Анонимен | неутрално] на село раждан коментирай по добре статията, а не форумците, ако разбира се имаш коментар! Или ние едно си знаем едно си баем!

 • 5
  Avatar :-|
  ГОНГО

  Има термин за този вид нпо-та GONGO - Governmental NGO

 • 6
  danielcho avatar :-|
  Даниел Чо

  "ОПАК и конфликта на интереси"
  вероятно "конфликтът"

 • 7
  Avatar :-|
  Русенец

  За жалост проекта на световно неизвестната организация "Екоживотновъдство" е единствения подкрепен проект в Русенска област, който цели повишаване капацитета на служителите от областна администрация, звучи смешно, и според доста хора от града се финансира не без личното участие и лобиране на областния управител Мария Димова /НДСВ/..........

 • 8
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Що да звучи смешно бе Русенец [Анонимен | неутрално] № 7?
  То в ЕС това си нормална практика да се харчат едни пари за не много ясни на пръв поглед работи като спомената от тебе "повишаване капацитета на служителите от областна администрация". Естествено е областния управител да даде едно рамо, ако ще да е от "Харлем Глоуб Тротърс", за харченето на пари с тази мъглява, но блага цел!
  ---------------------------------------------------------------------------
  Обикновено това са семинари на хубави места, обилно подкрепени с мезета и пиене, срещи с европейски чиновници и наши учени хора, които си изкарват хляба като преразказват на български, това което пишат ЕС чиновниците.
  --------------------------------------------------------------------------- Приятно, полезно, не скъпо всички страни остават с добри впечатления един от друг! Някой флирт може да докара нови връзки за в бъдеще! И нашите чиновници почват да се чувствуват по "европейци" от преди!
  ---------------------------------------------------------------------------
  То въобще програмите на ЕС са едно харчене на едни пари на данъкоплатците с благи цели, но извън нормалният път на парите "банки - бизнес - проекти - банки".
  Те по си харесват "данъци - чиновници тип 1 - проекти - чиновници тип 2" Тип 1 - големи чиновници от ЕС, тип 2 малки чиновници от България!
  ---------------------------------------------------------------------------
  Ама нашите чиновници гяволеят и повишават капацитета на чиновници тип 2 много повече от приличното, навярно за сметка на капацитета на чиновници тип 1 !
  И ето ти новобрански проблем, "Някой тафи на старата пушка третото кюфте!!" И ни набиват канчето, няма шега!!!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал