Без права и свободи

Митът, че Ахмед Доган е най-добрият политик, се развенча сам. След самоубийството в сарая публиката видя един човек - пленник на личните си демони. Останал някъде назад във времето, дори без помощта на заговор. Може би не точно 20 години назад, какъвто по думите на Доган е пъкленият план срещу партията му - връщане в 1989-а, но със сигурност десетина. Усетил, че няма здрава почва под краката си, Доган направи единственото, което знае и може - отново размаха знамето на етническия мир. Тъжно и смешно. На всички е ясно, че проблемът на партията му не е етнически, а политически. И той е в нивото на демокрация, направо в липсата й. Въпреки претенциите си за модерност Доган и формацията му взеха от либерализма само кухата фасада и нищо повече.

Нищо чудно, като се има предвид, че лидерът не ползва дори компютър и още живее с понятия като класовата борба на Маркс и Енгелс. ("Отношението към ДПС прехвърля границата на някаква класова омраза...", в. "Труд".) Години наред изкуствено селектираният елит на ДПС успешно капитализира властта за лични цели и заобикаля правилата на правовата държава, държейки в зависимост собствения си електорат. Лидерът на ДПС демонстрира материално благополучие, което не отговаря нито на данъчната му декларация, нито на депутатската му заплата, орязана заради системно неявяване на работа. Същевременно раболепието вътре в партията му пред думата на "шефа" и неговото собствено отношение към хората, с които работи, от типа "ние сме го взели от село" (по адрес на Ахмед Емин), при положение че той самият е от с. Дръндар, са силно феодални маниери. Очевидно Доган е пропуснал момента и за собственото си адаптиране към новите реалности и най-вече към правила на играта, в които би трябвало да има повече уважение към закона и по-малко игра със службите. От това обаче потърпевша е цялата държава, защото ДПС отдавна вече не е само една партия, а някаква мантра, с която години наред се внушава, че без нея ще се разпадне държавата.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
18 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  Avatar :-P
  Дедо Иван

  Едва ли ще ви се, ама не го вдигате, наспроти Меди!
  Ползването на "компютър" е просто едно удобство, с което се плацикат една малка част от народа ни!
  Тези които създават "пряк" БВП с "компютър" едва ли са 2-3% от населението!
  Правенето на политика обаче е наука и практика, като правенето на сърдечни операции, не е само ала бала, дипломи и "компютър", иска знания, умения, дупце и практика! в скоби през 2001 едни умневци държаха изборният "компютър" в ръцете си и въпреки това загубиха изборите с трясък (втория път след Ляпчев 1929 в новата българска история!?!?)
  така че докато не ви дойде акъла в главата да гледате на живота право в очите, а не да го замествате с благи пожелания, Права и Свободи ще ви бъркат бизнеса докато сте живи и доста след това!
  Който си направи беля сам и Господ не може да му я направи!! Нал тъй, неверници?

  Нередност?
 • 2
  Avatar :-|
  борко

  Съгласен съм напълно с текста на коментара.

  Нередност?
 • 3
  Avatar :-|
  до "червения"boby1945

  Коментарите ти по повод Догана говорят за толплите връзки между Р.Пет.,турчина и твоят гъз,боби!!!Метафорично изразено, разбира се.1969!ок доноснико?

  Нередност?
 • 4
  Avatar :-|
  До Дедо Иван

  "Ползването на "компютър" е просто едно удобство" - по идиотско твърдение в началото на 21 век - здраве му кажи:)

  Във всяка що годе нормална старана - ВСЕКИ държавен служител и на много ниско ниво ползва компютър. Инак няма да е назначен. За мен този момент от трудовата характеристика на Доган е направо смайващ. Просто не мога да повярвам. Доган е буквално в средновекоието. И на това му се казва най-успешният БГ политик. Кошмар.

  Нередност?
 • 7
  Avatar :-|
  от прогрес

  Прекрасна статия и оценка!
  Така мислят всички български граждани, които не са задължени да защищават ОЧЕВИДНОТО( че царят е гол, както прави някакъв дедо иван) и МИСЛЯТ със собствените си глави.

  Нередност?
 • 8
  Avatar :-|
  Наивник

  Много точна и вярна статия, отчасти и коментарите вкл. и на дядо Иван. Но трябва да е ясно, че тези заплахи са част от арсенала на БСП, а ДПС е само инструмент, всъщност на младите в БСП им хареса да са като депесарите. Според мен това е нормално, лесно се свиква от две на двеста, но трябва да знаят и да бъдат готови да извървят и обратният път. Българите са преживявали и по лоши управници, такива като бащите и дядовците на сегашните, те не само крядяха но и убиваха и изнасилваха, като дядовците на Доган. Орисия. Дано хората като пускат изборната бюлетина да мислят и да помнят за мизерния си живот и за хубавите яхти, коли, сараи, собственост на техните слуги избранници.

  Нередност?
 • 9
  Avatar :-|
  todor_kochev

  дрс е ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННА партия!Това е истината и точка.

  Нередност?
 • 10
  Avatar :-|
  дядо Иван

  АТАКА-IT [Анонимен | гневно] № 5 героят войн шубелия на новото време, що те е страх да пишеш ДАНС както трябва, а хитруваш с Д(АН)С, шубето голям страх нали?
  Но каквото и да пишеш за този и онзи ако те потърсят ще те намерят!
  ------------------------------------------------------
  № 9 todor_kochev [Анонимен | неутрално твърдението ти би имало място САМО ако излиза от конституционния съд, разни форумни умници нямат думата по конституцията, ама точно!

  Нередност?
Нов коментар