Обама-поколението

Избирането на Барак Обама за президент на САЩ е историческо не толкова заради цвета на кожата му, колкото поради начина, по който се случи - с много ентусиазъм, армии от доброволци и масово участие, каквото малко демокрации в света са виждали. Това, изглежда, е само началото на големи промени, особено като се има предвид, че поколението на Обама - 18-30-годишните избиратели, в следващите години ще се превърнат в основните американски гласоподаватели.

В САЩ на всеки тридесетина години се завърта по един политически цикъл - 60-те са времето на движението за гражданските права и "великото общество", 80-те стартираха консервативната революция на Роналд Рейгън. Сега наред е Барак Обама. А в САЩ израства ново поколение, което вече променя образа на страната. Близо 56% процента от младите американци имат паспорти, а 32% от тях очакват един ден да работят в чужбина - това няма нищо общо със старото Америка-центрично общество. Дори вече има млади евангелисти, които са по-загрижени за природата, отколкото за традиционните религиозни въпроси. Промяна има и навън - дори мърморещите срещу американската хегемония вероятно ще признаят, че е по-добре светът да харесва своята единствена суперсила. Или поне да му е по-трудно да я мрази.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
9 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  Avatar :-|
  Dirk Struan

  Да бе, да... и за шеф на администрацията на Белия Дом се назначава еврейче с хитър поглед служило в армията на Израел... Ново поколение....

  Нередност?
 • 2
  topsy avatar :-?
  ЙЪН РАЙТ

  Такава ли била работата?!А ние още влакове взривяваме...

  Нередност?
 • 3
  Avatar :-|
  скептик

  Обама-поколението носи паспорти, загрижено е за екология, а не за религия, а отгоре на това са и по-симпатични от стария чичо Сам - спете спокойно деца!

  Нередност?
 • 4
  Avatar :-|
  Един вярващ

  "Дори вече има млади евангелисти, които са по-загрижени за природата, отколкото за традиционните религиозни въпроси. "
  Това изречение ако е вярно трябва да предизвика сериозно безпокойство. Проповядването на евангелието не се съобразява с неща като екология. Явно пишещият статията няма понятие от евангелизъм и религия, което изобщо не ме учудва. Оценката тук трябва да е .....

  Нередност?
 • 5
  Avatar :-|
  www.floydist.blogspot.com

  Чета Българските медии и не мога да повярвам на очите си. Особено разни издания като Нюз.бг. Колко много мразим Америка в нашата малка и нещастна България.
  Как стана това? Колко помия, злоба, несдържан расизъм се излива от разни платени ченгета по форумите ит редовия безмозъчен чалгизиран лумпен.
  Както и очаквах статиите са пълни със зле прикрит анти-американизъм (В много от тях с натъртване се говори за Барак Хюсеин Обама; избора му се обяснява с демографската промяна в САЩ т.е. те черните и мексиканците си избраха негър за президент). Никъде не става дума, че без вота на младите и на голяма част от белите този избор нямаше да е възможен. Щат като Айова има само 2% черни бе спечелен от Обама. Вместо избора да е повод за радост за тържеството на демокрацията Българските медии плетат разни конспирации гледат как да подценят този празник. Вместо да се замислим и да разберем, че избирането на черен президент в една преобладаващо бяла държава (над 70%) показва способноста на тази нация да се учи, развива, еволюира да оценява хората по техните способности а не по цвета на кожата им. Това показва силата на тази нация и на демократичния процес. Само факта, че Джордж Буш ще си тръне от белия дом без претенции и увъртания и след него по нормален и демократичен начин ще влезе чернокож трябва да накара и най-големите критици да млъкнат поне за малко. Особено когато в същото време президента на Русия Медведев иска да му увеличат мандата на 6 години. Ееееех тоталитаризма не им излиза от главицата на братушките.
  В Америка всеки може да прави каквото иска доколкото спазва няколко основни правила. Може да е ляв, десен, богат, битник, хипар, антиквар... В Америка може да се публикува следната книга:
  С други думи как да бъде осъден Дж. Буш (действащ президент) за убийство (има се предвид войната в Ирак и жертвите свързани с нея. Интересното е, че книгата е написана от бивш главен прокурор. В страна като Русия на която Българан се възхищава всекидневно не за книга а за няколко статии ще те очистят както очистиха Ана Политовская. По същия тертип за книгите си замина Георги Стоев в България а един редактор беше пребит с метални пръти заради статийте.
  Мисля, че е ясно къде има действаща демокрация. Само не ми е ясно защо Българина не обича действащата демокрация.
  Пак искам да кажа: Не смятам САЩ за перфектно място. Както моите приятели знаят на мен Обединена Европа ми е в сърцето!!!Има мнооооого проблеми и не един очистен президенt. Има много други страни, чийто модели са по-успешни в различни области. Просто не искам да бъда обвинен в някакъв СЛЯП про-американизъм.

  Хора- това са статиите в медиите. Просто не ми се говори за форумите. Винаги ми е било ясно, че голяма част от тея по форумите са платени драскачи. Но, винаги е имало и по-нормално мислещи хора. Голямо беше очудването ми да видя, че 90% от коментарите бяха в стила: Негър, клоун, циганин, мангал, читак и т.н.Избрали го били щото по-лесно ще му дърпат конците защото бил черен?!?!И други изводи имаше по форумите и статиите, които просто могат да те смаят - пълно непознаване или нарочно пречупване на действителноста тук. Пълна липса на мозъчна дейност! Мислех да сложа малко цитати, но просто не искам да замърся перманентно този блог. Истината е, че ме е срам от тези мои сънародници. Срам ме е. Тъжно ми е и ми е жал за всички нас. Вместо да видим как една велика нация може да еволюира за по-малко от 50 години ние сме направо в средните векове- омраза, мрак, неграмотност, злоба. Защо просто не можем да сме нормални. Да приемем другите хора за нормални. Хората в Америка са като всички нас - имат проблеми, успехи, падения, мечти, сметки за плащане, деца...Нормални и според мен добронамерени хора. Имат проблеми за решаване и вместо ние да погледнем своите проблеми за решаване ние злобно се хихикаме псуваме и предричаме края на еди ква си ционистичната империя. Толкова ли е трудно да се разбере, че е по-важно какъв е характера, образованието, ценностите на един човек отколкото какъв е цвета на кожата му. А ние псуваме по форумите.
  Света има нужда от Америка - ако не за друго заради нейната заразяваща позитивност и градивна енергия.

  Разбира се, че в САЩ не всичко е наред. Никога не е било. Може би никога няма да бъде. Може би това до голяма степен отговаря на природата на човека - ние самите не сме перфектни и не може да очакваме перфектни общества. Разбира се, че не съм съгласен с всичко, което Обама казва и което сигурно ще направи. Дайте обаче да спрем да говорим за конспирации, кой на кого дърпали конците и т.н. и да се зарадваме.... да празнуваме... да вярваме в нещо по-добро...да разберем историзма не случващото се... да сме част от света... да кажем и ние Yes We Can... a не нашето "No We Can Not".

  Disclaimer: Тъй като често говоря за Русия и я сравнявам с Америка не искам да си вадите заключението, че мразя Русия. Всъщност към Русия тая дълбоко уважение. Уважение към нейните хора, таланти, умове и душевност. Мразя обаче Руския олигархичен и недемократичен модел крепящ се на петролно изнудване на света. Имам нетърпимост към общество управлявано от ченгата и крепяща се на послушни платени медии и болен национализъм (тип на гол тупан чифте пищови). За съжаление същия модел (освен петрола) се развива и в България и от това ми се гади!

  Нередност?
 • Аза

  Що не вземеш да напишеш една книга по тоя въпрос, вместо да се антикомплексираш чрез интернет! Май ти липсва място за изява - иди в Индонезия и стани месия!

  Нередност?
 • 7
  Avatar :-|
  Carmina BULGARANA

  АКО ТОЗИ ИЗБОР НА ПРЕЗИДЕНТ НАИСТИНА СОЧИ ПРОМЯНА В ПОЛИТИКАТА НА ХОМЕОСТАТИЗМА НА САЩ - НЯМА КАК ДА НЕ НАСТЪПИ И У НАС. ЦВЕТНОКОЖИ КОМУНИСТИ - ГОТВЕТЕ СЕ ЗА ПОДВИЗИ! БЪЛГАРИЯ ВСЕ ОЩЕ НЕ Е ОКОНЧАТЕЛНО РАЗПРОДАДЕНА. ДО ДЕСЕТИНА ГОДИН' - ЩЕ СТАНЕМ НАЕМАТЕЛИ НА СОБСТВЕНАТА СИ СТРАНА ...

  Нередност?
 • 8
  Avatar :-|
  Темелко Ненков

  Той ще опита да промени много неща, но дали светът е готов за това? JFK беше готовр но хората не можаха да го приемат до край - Залива на прасетата- Атомната криза - и т н

  Нередност?
 • 9
  Avatar :-|
  иванов

  Анонимия казва верни неща, но платения писач личи от километри. САЩ та САЩ. Светът не може и не иска да се кланя на американския неоколониалезъм, а още по малко на модерния американски неоимпериаизъм. Кървавите му дела от Виетнам, през Южна Америка, Ирак и Авганистан са пред очите ни. Тези дела не са оправдани и не могат са се оправдаят с нищо. Само с жаждата за грабеж(петрола на Ирак.),и да обират чрез финасови спекулации и икономически санкции народите в света, чрез насилствено налагане на Глобализацията. Добре е, че идва краят на този безнаказан терор и грабеж, и има вечи сили, които са способни да му противостоят категорично и ефикасно.
  Разбира се и в САЩ, както навсякъде в света обикновените хора са хора с техните ежедневни грижи и проблеми. Те в края на крайщата, въпреки изтънчената и ефикасна обработка и ежедневни внушения на амер. медии, разбират кое е добро и кое е зло, и налагат на америкнското общество дневен ред и решения, които с в техен и на останалия свят интерес.
  Новият амарикански президент Барак Хюсеин Обама е едно такова решение на амер.народ . Както се казва, ще поживеем и ще видим.
  НАДЕЖДИТЕ НА АМЕРИКА И СВЕТА СА ГОЛЕМИ.
  ДОБРИТЕ ДЕЛА, ДОКОЛКОТ ЩЕ ДОЧАКАМЕ , АКО ДОЧАКАМЕ ТАКИВа ПРЕЗ НЕГОВОТ ПРЕЗИДЕНСТВО ЩЕ ОПРЕДЕЛЯТ НАШАТА ПРЕЦЕНКА.
  НИЩО ДРУГО!

  Нередност?
Нов коментар