🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Трудът беше песен

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Няма хора" беше сред най-честите оплаквания на българския бизнес. Не в смисъл че по улиците човек не среща себеподобни, а че фирмите трябваше да наемат хора с недостатъчна квалификация, да им плащат повече. Получаваше се ниска производителност на труда. Но ситуацията се променя и работодателите скоро ще заемат силната позиция.

Безработицата, която досега беше около 6% за страната и на практика 0% в София, започва да расте (виж стр. 14 - 19). Появяват се информации за предстоящи съкращения, закриване на производства, намаляване на разходи.

Първа е индустрията. Тя е директно свързана с външните пазари, защото внася суровини и изнася продукцията си. От тази седмица са новините, че двата торови завода "Неохим" и "Агрополихим" отлагат пускане на мощности и намаляват производството. Последва ги "Чугунолеене", дружество с 85% от продукцията за износ. Очевидно е, че предстоят подобни новини в строителството, туризма, недвижимите имоти и финансовите институции.

В същото време започват да се появяват повече висококвалифицирани хора. Първо, защото много българи искат да се върнат от чужбина. Второ, в България точно сега се появяват желаещи да сменят работата си. Така че да, забавянето на икономиката ще увеличи безработица, но пък е шанс за бизнеса да повиши производителността си, съответно да направи българските стоки и услуги по-конкурентни.

24 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  Avatar :-|
  Kostadin Paskalev

  Абе Капитал, вие вервате ли си? Високите заплати и ниската клификация били проблемът според вас. Кое е висока заплата? Масово хората в София работят за 1000-2000лв, а собственика на фирмата кара кола за 200 000лв. Заплатите в българия са мизерни, проблемът е в нормата на печалба на собствениците. Тя е 4-5 пъти по-висока от тази в чужбина. Я пак си помислете за яхтите, частните реактивни самолети, фераритата, ламборджинитата, пък после говорете глупости за високи заплати и ниска клалификация. Как се печелят толкова пари за 6-7 години в мизерна държава като нашата?

  Вашият собственик има интерес да му бачкате за жълти стотинки, докато той печели десетки милиони. Но анониният автор на тази статия, не се ли усеща, че самият той е ниско клалифициран и трябва да му се намали несправедливо високата заплата? :):):)

  Нередност?
 • 2
  Avatar :-|
  Пандели Зебров

  Каква част от българските чорбаджии имат квалификация да оценяват някого? Кога ще се появи някаква държавност, която да осигури на работещите справедливо заплащане, на търтеите - справедливо незаплащане, а на престъпниците - справедлив затвор? Кога българската "журналистика" ще стане журналистика? И т.н.

  Нередност?
 • 3
  paragraf avatar :-|
  paragraf

  всяко чудо за три дни
  като няма пари няма работа които е кадърен ще си намери

  Нередност?
 • 4
  Avatar :-|
  Efendeta

  Проблемът не "високата" заплта, и ниската квалификация. А че се дава ПО-ВИСОКА заплата на нискоквалифицираните работници, отколкото на висококвалифицираните такива, в същата фирма, на същата позиция, и т.н....
  ЕТО това е големият проблем. ШУРОБАДЖАНАЩИНАТА. Ето затова ефендитата ша са тюхкат и вайкат.....докато не пукнат от глад :)

  Нередност?
 • 5
  fred avatar :-|
  Fred

  Г-н Паскалев, за какви 1000-2000 лв говорите в София? Като пример ще ви кажа, че един млад асистент в технически ВУЗ започв с 350-400лв месечно а доцент с 20г опит е на 800лв и то заедно с класове, надбавки за доктор и т.н. И каква квалификация на тези които обучават ще имаме очи да искаме после?

  Нередност?
 • 6
  Avatar :-|
  Черногледец Храбър

  1. Нито един изследовател досега не е открил корелация между безработица и производителност на труда. Поздравлявам Капитал за "прозрението".
  2. Ако целта е НЕ да изказваме твърдения, които могат да бъдат оборвани, а чувства, които трябва да бъдат споделяни, то моето чувство е, че точно съкратените са хора са с по-ниска производителност от тази на несъкратените.
  3. Ако 2 е вярно, то чрез съкращенията се постига по-висока средна производителност, но по-ниска обща производителност. Коя е целта на бизнеса зависи от конкретния бизнес, а не от икономиката като цяло. Кремиковци не би могло да работи само с 10-те най-производителни специалисти в света, нали?

  Нередност?
 • 7
  Avatar :-|
  тото

  С колко ли ще се увеличат безработните, ако държавата спореди броя на чиновниците със средния им брой в произволно взета развита държава???

  Нередност?
 • 8
  Avatar :-|
  Kostadin Paskalev

  Fred # 5, така е. Но има шофьори на камиони, плочкаджии, бакшиши, проститутки, нарко-дилъри и те вдигат средната заплата.

  И не само университетите са зле. Учителите също. Официалните заплати на полицаи и лекари са смешни и това води до огромна престъпност и мърлява работа. Затова Капитал се излагат, като пишат за високите заплати в България.

  Нередност?
 • 9
  Avatar :-|
  koko

  Правилно отбелязват горепишещите. Капитал е чудесен пример за безумни печалби на собственика и мизерни заплати на списващите го. Резултатът е аматьорски писания. Нито са проникновени, нито са динамични. Пак за родната картинка са добри, де. Ма, и там ще играе ножицата...

  Нередност?
 • 10
  Avatar :-P
  Дедо Иван

  "Неохим" и "Агрополихим" правят торове от скъп вносен природен газ и няма кака да не загазят при тази криза! В края на краищата да правиш химически торове от природен газ, нещо дето и кравата го може от зелена трева и сено и то като попътно дава мляко и телета, си е чиста глупост значи! ЕБРД го обяви още 1991 година, ама кой ли я бръсне банката!!!

  Нередност?
Нов коментар