Завещанието на концесионера

Ако има нещо положително в кризата с боклука в София, то е, че този път нещата стигнаха твърде далеч, за да има връщане назад. Конфликтът между общината и концесионерите ескалира до степен, в която палиативните мерки вече не са възможни. Развалянето на договорите изглежда единственият логичен изход от ситуацията въпреки неизбежните временни сътресения, които един такъв ход носи със себе си (стр. 22-23).

Хубаво е, че решението за развалянето на договорите бе прието с пълен консенсус между партиите в общинския съвет. По-важно е обаче какво ще се случи оттук нататък. Проблемът на София не е кой чисти - Вълка или "Екуест". Проблемът е, че условията на концесията са направени така, че лесно може да се злоупотребява. В тях почти няма ясно разписани отговорности за концесионерите и съответните санкции за неизпълнение. Затова фирмите непрекъснато изнудват общината за пари, без това да се отразява на качеството на услугата.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
4 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  boby1945 avatar :-P
  boby1945
  • - 4
  • + 2

  Ей...брато "Решението е конкуренция и контрол " къде я изкопа тази фраза по отношения на естествените монополи драги? Да не си представяш, че две фирми ще се надбягват да ти изчистят боклука?
  ---------------------------------------
  Да не бъркаш с продажба на кебабчета на панаир?
  ---------------------------------------
  Вярно Барабойко и тези около него не правят разлика, ама той е Жавер прост милиционер, пардон пожарникар, и не пише, не е писмовен, а само говори, ама журналист в писан и публикуван текст!?!?!?

  Нередност?
 • 2
  Avatar :-|
  Данъкоплатец
  • + 1

  Не ме интересуват личните проблеми на бат ти Бойко и на концесионерите . Ще ви кажа че съм платил като фирма 4 пъти повече данък смет отколкото ако магазините който притежавам бяха на физическо лице. Презумцията е след като си фирма значи печелиш и ще те сурвакаме. Но идват избори и мисля да ги накажа. Не може да се плащат данъци като за световно и контейнерите да преливат. Да не говорим за дупките по улиците. Когато човек не може да се справи с един град не знам как ще успее с цяла държава. Никой не мисли за бизнеса и това ме отвращава. Убеден съм че много предприемачи им е писнало и скоро ще изтеглят парите си и ще ги пренасочат към места с по благоприятни условия.

  Нередност?
 • 3
  Avatar :-|
  polit
  • + 2

  Драги Бойко, сигурно си добър полицай, но добър ПОЛИТИК не си. От 3.5год. си кмет на СТОЛИЦА която е толкова разкопана, в дупки и толкова мръсна ,!!!! мръсна че направо ми се плаче.Няма преса и телевизия, която да не пише и предава на живо за състоянието на столицата, защото ги боли.. Те софиянци си обичат града ,макар някои от тях да си хвърлят торбичките не където трябва,но не за това ми едумата. Направи анализ ,какво си направил икакво не си.ОБЩИНСКИЯТ СЪВЕТ приема бюджет за изпълнение и кмета го изпълнява,така е по закон. Ти не го спази и последствията са налице.ТИ направи обратното- НЕ ПЛАТИ на "новера" навреме и то умишлено(с цел да развалиш договора)и се започна една история която няма да има край ,ПОМНИ ТОВА!!!!!!Политика се прави с такт а не с командажийски приоми. Вполицията се действа точно така, но вполитичческия живот НЕ СТАВА.Ако не дай бог станеш премиер как ше работиш с хора представители на други партий.Със същия приом ли???. Вечно някой ТИ е виновен някои ти пречи и всяка вечер се оплакваш по някоя телевизия.Не искам Премиера ни да се оплаква. Намери си ПОЛИТИЧЕСКИ съветници които ще ти кажат и научат на някой тънкости. НЕ политолози БОИКО, аполитици -има такива,особенно в провинцията,и не такива забогатели от политика или покраи политиката.Иначе те очакват големи неприятности заради, големите очаквания на БЪЛГАРСКИЯ НАРОД.

  Нередност?
 • 4
  Avatar :-|
  the joker

  Независимо от кого се коментира ситуацията със смето-извозващите компании в София (общински служители, кмет, държавни чиновници, медии или граждани), основно предположение при излагането на различните (или може би по-скоро еднакви) тези е, че дейността по смето-извозването е изключително печеливша и дружествата ангажирани в нея нямат никакви основания за оплакване. Проблемите (както обичайно за пост-соц обществото, в което живеем) отново се свеждат до двете любими на пост соц гражданин мантри: контрола и санкцията... После съжденията отиват в познатата посока:
  а/ балкански митологии: (много пари има в този боклук),
  б/ внушения: (...няма начин да няма корупция там...)
  в/ евтина пропаганда, придружена от скандали, охотно промотирани от "сериозните" медии
  г/ "своевременна" намеса на репресивният апарат (прокуратура)
  д/ размяна на публични закани

  Липсата на здрав разум се замества от тотална подозрителност във всеки и във всичко, а добрият тон отстъпва място на социалната идиотия. Нетният резултат е парализа на обществото ни да реши дори ежедневните си проблеми, като например извозването на боклука от улиците на града ни.

  Дали наистина, обаче смето-извозването на София е печеливша дейност? Като, че ли по-скоро не.

  Като, è

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал

Кога ще ги стигнем хърватите

Кога ще ги стигнем хърватите

България е наполовина добре

България е наполовина добре