Първа победа във войната с тютюна

Има две тъжни статистики, в които България е лидер – тя е с най-ниска продължителност на живота в Европейския съюз и на второ място по брой пушачи. Хората тук живеят с около шест години по-малко, отколкото в по-цивилизованите части на континента. Ясно е, че причината за това не е само пушенето. Лошото качество на живот и допотопната здравна система със сигурност също качват България напред в тази зловеща статистика.

Да се ограничи пушенето обаче е много по-лесно, отколкото, уви, да се реформира здравеопазването. Нужна е само воля да се гласува, а след това и да се приложи. Това е лесно решение, което води до много категорични резултати. В страните, които са го направили преди години, сериозните болести, до които води пушенето, вече са чувствително по-малко - успех, който се измерва в месеци и години по-дълъг живот. Ограничаването на пушенето освен това спестява пари на здравноосигурителните системи, така че повече хора могат да получат по-качествено обслужване. Кампаниите срещу тютюна помагат и в друга посока – повишават производителността на труда, защото непушачите боледуват по-малко.

От тази седмица България вече е сред по-напредналите страни в борбата с никотиновата зависимост. След година и тук ще е забранено да се пуши в заведенията и това е еднозначно хубаво. Всъщност може да бъде хубаво, защото да гласуваш закон е сравнително лесно. Да наложиш забраната на два милиона и половина зависими от никотина обаче ще бъде истинска и тежка война.

Още от Капитал