И какво се оказа - единствените, които тази година са заслужили коледен бонус, са членовете на Висшия съдебен съвет. При това си го решават сами. Членовете на ВСС (без Галя Захарова и Пламен Стоилов, които се въздържаха) гласуваха да си раздадат допълнително не по една, а по две заплати "за цялостен принос". Парите били спестени заради "незаети щатни бройки, болнични и други". На всеки от тях се падат по около 5000 лева. Към тях ще прибавим и хилядите левове, които висшите магистрати са взимали като хонорар по европроекти.

Нека се да се разберем. "Капитал" винаги е бил на позицията, че заетите в публичната сфера и изпълнителната власт трябва да имат доходи, близки до тези в частния сектор - според нивата си на отговорност и според успеха да изпълняват цели. Тази реформа още не е започната и на много места все още важат социалистическите принципи. "Ножицата" между нивата е малка, много хора получават малко пари (официално) срещу неясни ангажименти. Резултатът е, че почтените и работливите нямат място в публичните системи, защото единственият начин да бъдат възнаградени е да се измислят непрозрачни бонуси оттук-оттам. 


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
8 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  pi6o234 avatar :-|
  pi6o234
  • - 1
  • + 19

  "По-наглите"- харесжа ми това заглавие,мамка му!!..:))

  Нередност?
 • 2
  Avatar :-P
  todor-kochev
  • - 1
  • + 5

  То да ги напсувисва човек,ама както правят в Берковска околия,че да им залюти и на предник,и на задник!

  Нередност?
 • 3
  Avatar :-|
  v
  • - 1
  • + 6

  и на мен ми харесва заглавието,без коментар за наглоста на полуграмотните идиоти работещи в системата,изкл. са малко или изобщо липсват,но и тяхното време идва,глупоста в Бг се ликува само от времето,защото нацията е болна,за съжаление!!!

  Нередност?
 • 4
  Avatar :-|
  наглец
  • - 3

  Нагло не нагло,нищо не можете да ни направите.Добре сме се организирали и с колегите в "народното събрание",правим си закони и си ги тълкуваме като ни отърва,а електората да работи повече и да спестява за пенсийка.

  Нередност?
 • 5
  Avatar :-|
  5
  • - 1
  • + 1

  Вижте нещо наистина нагло

  Защо ни е трудно да печелим пари по европроекти?22.12.2009, 14:14 (обновена 22.12.2009, 14:41)
  Полина Тодорова
  Коментари (10)
  След броени дни България ще отбележи три години от присъединяването си към Европейския съюз.
  Три години, през които страната ни се опитваше да докаже на големите от европейското семейство, че има основания да бъде част от него.

  Простата равносметка за това време обаче доказва друго - милиони загубени евро, стотици дела за корупция, завършващи без ефективни присъди, десетки критични забележки от чиновниците в Брюксел и хиляди българи, недоволни от условията, в които живеят и работят.

  Нароиха се фирми, чиято дейност трябваше да помогне на предприемчивите да печелят проекти за еврофинансиране - един от показателите, по който претърпяхме уникален крах.

  Ефективна ли бе работата на тези посреднически фирми е въпрос, който може би тепърва ще ни вълнува, макар че може би отговорът е ясен.

  С news.bg се свързаха служители от една такава компания - месеци наред оставени без заплати и осигуровки.
  Фирмата, в която са работили, носи доста представителното име "Европейски център за управление на проекти - България".

  Според казаното от вече бившите й служители обаче отношението, на което те стават свидетели, е далеч от европейския маниер на работа.

  По думите им те са били принудени да напуснат, защото в един момент са спрели да получават заплатите си.
  Разумно обяснение липсва, предупреждение за това също. Единственият аргумент от страна на ръководството е "пари няма", но се чака одобрение на проекти по различни Оперативни програми.

  Пари очевидно наистина няма, защото в момента фирмата дължи за заплати и осигуровки сумата от 60 000 лв.

  Въпросната фирма е създадена през 2006 г. Предметът й на дейност е консултантски услуги и по-конкретно изготвяне на проекти, които впоследствие кандидатстват за финансиране от предприсъединителните програми.

  Първоначално фирмата съществува на името на Ивелина Капралова. Припомняме ви, че тя нашумя покрай заведено дело за пране на пари и измама по САПАРД. Капралова бе подсъдима с бившия зам.-шеф на фонд "Земеделие" Красимир Неделчев по обвинения за придобиване на имущество чрез взети подкупи, за вземане на подкуп и за посредничество при вземане на подкупи.

  Съдът намери Неделчев за невинен, а Капралова (член на ЦИК за президентските избори от квотата на ДПС) за виновна само по последното обвинение, но присъдата бе изменена в административно наказание 1000 лева глоба.

  Наложената глоба самата Капралова коментира за news.bg с думите "в една война винаги има победители, победени и жертви. За всички беше ясно, че това беше политическа поръчка, а моята роля беше да бъда жертва".

  Впоследствие фирмата бива прехвърлена на брат й. Служителите й обаче посочват, че реално през цялото време тя е ръководила компанията чрез генерално пълномощно.

  За три години дейност фирмата има два одобрени проекта. Иначе е успяла да изготви десетки на средна стойност, по данни на служители, от 5 000 до 10 000 лв.

  Постепенно обаче ЕЦУП спира да изплаща възнагражденията на служителите си. Така от средата на 2009 г. повечето напускат.

  На документ компанията се ръководи и от изпълнителен директор, чиито правомощия по длъжностна характеристика са изцяло административни и без никакъв достъп до финансите на дружеството.

  Той разказа още, че фирмата е започнала работа и с консорциум от дружества.

  По думите му, като част от този консорциум, компанията дължи сумата от 160 000 лв., които трябва да бъдат изплатени до края на януари 2010г. По негови данни Капралова е изтеглила и кредит от банка в размер на 50 000 лв. Простата сметка показва, че към момента компанията има задължения, възлизащи на близо 300 000 лв.

  По-интересното в случая е, че на 15 октомври тази година фирмата е продадена.

  Проверка на news.bg показа, че новият собственик е 20-годишната Анита Цекова от Мездра, по думите на бившите служители - от ромски произход.

  По информация на нашия източник момичето надали изобщо е запознато със задълженията на фирмата. News.bg се опита да се свърже с нея, но безуспешно.

  Потърсихме и Ивелина Капралова за коментар. Тя потвърди, че неизплатени заплати и осигуровки има, но подчерта, че вината за това е на изпълнителния директор.
  По думите й реална отговорност за неуспеха на компанията имат самите служители, които не са успели да вкарат пари във фирмата.

  "Аз съм дала всичко за тази фирма. Аз давах парите, те ги разпределяха. Заплатите не са давани на част от хората, защото работата нямаше. Аз съм вадила в последните месеци, когато видях, че фирмата умира, от личните си пари, за да им давам бонуси", добави тя.

  "Аз съм теглила заеми, за да им осигуря комфорта и условията им на работа...в момента и една стотинка да влезе, аз ще я разделя на 10 за тях."

  На въпрос кой би искал да купи фирма с толкова много задължения, тя отговори: "100 000 лв. задължения на фона на 12 милиона от проекти, които са вътре...Един да се случи, е напълно достатъчен".

  Не получихме отговор на въпроса за колко е продадена фирмата (по наша информация за около 6 000 лв.) и защо с получените пари не са разплатени заплатите на служителите.

  Помолихме госпожица Капралова да ни даде контакт на новите собственици. Тя обясни, че не разполага с такъв.

  Часове след нашия разговор обаче част от бившите служители получиха е-майл от нея, че новите собственици искат да се срещнат с тях, за да уредят взаимоотношенията си.

  За случилото се бившите служители са подавали сигнал в Инспекцията по труда. Капралова е разследвана още от прокуратурата и НАП.

  Становището на ИТ гласи, че седалището на фирмата се намира на столичната улица "Позитано". След проверка на инспекцията е установено, че "фирмата не е там". На новия собственик е изпратена призовка. Вместо него обаче се явява упълномощен представител.

  Инспекцията по труда е издала предписание заплатите да се изплатят до 30.12.2009 г.

  В случай, че "ЕЦУП - Бг" не изплати трудовите възнаграждения, служителите имат право да предявят съдебен иск срещу бившите си работодатели в тригодишен срок, се казва още в решението на ИТ.

  По данни на бившите служители в момента Ивелина Капралова отново работи по линия на изготвяне на проекти. Чрез фирма на името на ...първата си братовчедка.

  В което няма нищо лошо. Ако преди това успее по коректен начин да изплати задълженията си към служители, банки и прочие.

  Само в такъв случай ще може категорично да опровергае определението, дадено от служителка в старата й фирма, а именно - "Това е просто поредната измамница в нашата държава".
  Размер на шрифта: a a a
  Последни от У нас
  КТ "Подкрепа" съди кабелен оператор
  Арестуваха за автокражби Лъвицата и Даката
  Един от "Наглите" проговори срещу аверите си
  Разследват ексвоенния министър за дивидента на ТЕРЕМ
  Уволняват от ВСС при уронване на престижа

  Нередност?
 • 6
  Avatar :-|
  циганков
  • - 1

  Крадливи българи и простаци цигани за затвора !

  В продължение на десетки години, българското общество се манипулира, че има много ромски фондации, които крадат от проекти милиони. Истината е описана в блога на kukulev в Блог БГ направление Политика, още на 08.08.2008 год.!
  В България има над 10 000 фондации и сдружения от които само 110 – 120 ромски, от които работят реално около 25 ? За да разработиш проект са необходими специфични познания, английски език, или лоби във финансиращите фондове!!! Както сава ясно, ромите използват някакво лоби, или както е в повечето случаи, стават под изпълнители на проекти спечелени от български НПО на ромска тематика, която реализация трудно може да се осъществи без ромски НПО. Някои българи сами си регистрират ромски НПО, подбирайки неграмотни цигани за Председатели и така си осигуряват ромски НПО партньор който в повечето случаи е задължителен за одобряване на проекта. След спечелването на даден проект, ако сумата е 100 000 евро, тогава, българина дава на циганина 30 000 евро,за реализацията и носи цялата отговорност.
  Това е реалността : Българите безпроблемно разработват проекти за разрешаване на ромски проблеми, прибират 70% от средствата, дават на ромска НПО 30% и простака циганин си хвърля шапката, като краде 50% от дадените му трохи. Той не се интересува колко е откраднал българина, дават му да подпише някакви бумаги които той не разбира и бърза да отиде да харчи пари паднали му от небето.... ето това е истината!
  Крадливите български НПО се знаят / Хелзински комитет- на Красимир Кънев, Проект Права на Човека- на жена му Димитрина Петрова, МЦПМКВ- на Антонина Желязкова,Международна инициатива за човешки права – на Калина Бозева, СЕГА – на Мариана Милошева и сем.Сечкови и много други, които са заложили в уставите си главни цели,борба срещу дискриминацията и преди всичко защита правата на ромите !?
  Ромските НПО, които слугуват, но пък семействата им живеят в разкош са специално подбрани от Красимир Кънев и компания,във всеки бивш окръжен град на пример: „Дром”във Видин на Донка Панайотова, „Рома” в Пловдив на Антон Карагьозов, „Младежка ромска организация” в Сливен на Стела Костова, „Лозенец”в Стара Загора на Александър Крачолов, Ромско бюро за взаимопомощ Лом на Николай Кирилов и др. Във всеки град избрани по един критерий . да бъдат верни на спонсорите си и да не мрънкат при разпределението на средствата!
  Не случайно споменавам горните имена и НПО, тъй като днес, в реално време те продължават да крадат и никой от държавните контролни органи не им търси отговорност ангажирани с по- важни дела! Нека тази информация да стигне до Икономическа полиция и Прокуротура и да се прекрати илюзията, че ромите крадат чрез своите НПО.
  Как се реализира схемата за крадене, ето , вижте!
  Ежедневно по българските медии се говори, че за интегриране на циганите в българското общество и преодоляване на безработицата, е необходимо добро образование като се започне от дечицата в 1 клас. Това всички го знаем,но тази мафия провали ефективния метод и проекта който можеше да разреши проблема като наложиха неефективния и крадлив проект за „ Десегрегацията в образованието на ромските деца” Според по-образованите роми и тези които разбират, тук става манипулация на бълг.общество, че се прави нещо, а всъщност се търси конфронтация между български и цигански деца и родители, като след това правозащитните организации на Кънев и Д.Петрова уведомяват Американския Департамент за нарушаване на човешки права в България и така се появяваме в доклада,а те получават финансиране въпреки, че България е член на ЕС. Чудно е защо все още тези организации работят у нас и получават заплати по европейски стандарти?
  Изхождайки от Конституцията на България, официалният език е български. Всеки който иска да просперира в българското общество и да прави професионална кариера трябва да владее перфектно български език. Началото което се поставя е за децата до 7 годинки в детските градини. Но, 95% от ромските деца не ходят на детска градина което прави проблема такъв,че в първи клас децата не знаят български и в училище само мълчат, а на учителите не им стигат 45 мин. да научут 25-30 деца. Ето къде виждам ролята на ромските НПО и читалища- да подготвят малките деца за равен старт в първи клас да контролират как децата усвояват материала / „Радини вълнения..”/ и т.н.т. Днешната реалност е, че в циганските училища децата изобщо не се обучават, а им се пишат оценки за най- добре изигран кючек или изпята песен! Да, но това според Закона за образованието не е нарушение защото, от 1 до 4 клас учениците нямат право да повтарят, така, че знаеш незнаеш, преминаваш в 5 клас и толкоз. Затова след 5 клас няма ромски ученици, те дори името си немогат да напишат . Освен това не е важно къде учиш, а какви знания получаваш!!! Но нашите приятели не отчетоха тези реалности и решиха, че като превозват цигански деца с автобуси от гетата до български училища по 5-6 в паралелки от 1 до 4 клас, там ще се изучат и по-лесно ще се интегрират. Да, ама не! Отивайки в българските училища, тези деца стоят наврени в ъгъла изолирани от българските си другарчета. През междучасията са обиждани и мачкани, уплашени получават огромен комплекс за малоценност. Кой учител ще отдели от малкото си време за ромските 5 деца пренебрегвайки 20 българчета ? Но така или иначе децата ходят на училище защото получават безплатни тетрадки , ранички и банички за обяд.... Ефекта е положителен само за работещите по проекта, Фиктивно водят по списък 300-500 ромски деца, но никой не ги проверява дали действително ги има. В проекта се пишат имена на несъществуващи деца и така получават средства за 500 деца, а се превозват 100. Така се прибират средства от курсове с автобус, заплати на придружаващи децата възрастни, от гориво, храна и консумативи и др.
  Вече казах, че ромите не могат да напишат проекта, затова е разработен от Красимир Кънев и Димитрина Петрова. Избират си по една ромска НПО в град и започват да реализират пъкления си план! Те движат проекта и те му правят мониторинга!?
  В Будапеща се намира Европейския център на ромите който финансира тези проекти, но нещеш ли,там „случайно” шеф на центъра, не е някой циганин, а госпожа Димитрина Петрова т.е. тя дава парите, а мъжа и Кр.Кънев ги разпределя и отчита в продължение вече на 10 години. Освен това изкуствено създават конфликти между българи и цигани и пак трупат западно финансиране....
  На базата на тези проекти, роми като Йосиф Нунев- служител на Мин.на образованието,Васил Чапразов- издател на семеен вестник „Дром дромендар” и доносник на бившата ДС, Христо Кючуков- фондация „Дайвър сити” който окраде средствата пак по такъв проект където купуваше детски ножички уж по 7 евро бр. и някои българи за нула време станаха доктори и професори циганолози!? Чудно е само, пред какви комисии са правили защитите си? Дали там не фигурират имената на Кр.Кънев, Илона Томова, Михаил Иванов,Антонина Желязкова ..? Моля, проверете!

  Проф.д-р кандидат на циганските въпроси: Мангасаров  Нередност?
 • 7
  Avatar :-|
  avatar
  • - 1

  az li sam prost neshto ili kakvo , molia pomognete mi da razbera! Zna4i uj doktor bil riazal prustite na pohitenite a puk policiata namerila nojicata zabita na stenata !!!! e koi hirurg reje falangi s nojica za lamarina???? misleh 4e se izpolzva skalpel za tazi rabota ili niakakav specialen hirurgi4eski instrument ...osven tova policiata tvurdi 4e sled vsiako pohishtenie pri osvobojdavaneto na jertvata banditite po4istvali sled tova pomeshtenieto deto bili durjani pohitenite mnogo staratelno sas specialna tehnika i himikali. E kak sled takuv vid po4istvane se namirat KRUV, KOSMI I DRUGI 4OVESKI MATERIALI ???? neznam dali banditite sa bili prosti , NO NAS OBIKNOVENITE HORA SAS SIGURNOST NI IMAT ZA TAKIVA PRI PODOBEN ROD TVURDENIA OT STRANA NA MVR.... a moje bi samo az sam IZKLIU4ITELNO PROST INDIVID!!!!

  Нередност?
 • 8
  Avatar :-|
  агитатор
  • - 2
  • + 2

  НИКОГА НЯМА АКТУАЛНИ И ОБЕКТИВНИ СТАТИИ ЗА ДЕЙСТВИТЕЛНОСТА В БЪЛГАРИЯ ЗАТОВА ПРОЧЕТИ ВНИМАТЕЛНО И РАЗМИСЛИ, АКО ВСЕ ОЩЕ МОЖЕШ ДА МИСЛИШ:
  трябва да се знае,че
  БСП Е ПРЕСТЪПНА ОРГАНИЗАЦИЯ и ГЕРБ е поредното разклонение на БСП МАФИЯ.
  И ВСЕКИ ,КОЙТО ПОДКРЕПЯ БСП ТРЯБВА ДА БЪДЕ ОБЯВЕН ЗА СЪУЧАСТНИК В ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!
  БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ В ТОВА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ УЧАСТВАТ И ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ МЕДИИ,КОИТО СЪС СВОЕТО
  СЕРВИЛНО ПОВЕДЕНИЕ ВЪВЕЖДАТ В ЗАБЛУДА И МАНИПУЛАЦИИ НАИВНОТО БЪЛГАРСКО НАСЕЛЕНИЕ.
  ТАКА ЛИ НЕ СЕ НАМЕРИ И ЕДИН ДОСТОЕН ЖУРНАЛИСТ ,КОЙТО ДА НЕ УЧАСТВА В ТАЗИ ТОТАЛНА МАНИПУЛАЦИЯ ,ДЕМАГОГИЯ И НОВО ПРОМИВАНЕ НА СЪЗНАНИЕТО. ИЛИ ВЕЧЕ СТАНАЛИ ЖУРНАЛИСТИ СА С ПРОМИТО СЪЗНАНИЕ.ВСЕКИ СЕ Е СВИЛ В “ЧЕРУПКАТА” СИ И СИ МИСЛИ ОЩЕ СЪМ ДОБРЕ МАКАР ЧЕ
  СЪМ ДО ГУШАТА В КАЛТА И Л’ТА

  Нередност?
Нов коментар