Оставете гаргите на мира

Вместо да продължи с реформите, които обеща, Бойко Борисов плаши с предсрочни избори

Бойко Борисов
Бойко Борисов    ©  Надежда Чипева
Бойко Борисов
Бойко Борисов    ©  Надежда Чипева

Вчера драматично гневно министър-председателят Бойко Борисов обяви, че е готов да си подаде оставката. "Много ви моля, когато речете да ме пресирате, да знаете, че съм написал оставката на правителството и тя е в джоба ми, но ще видите какво ще получите след това, вината няма да е в мен. Полагам целите си усилия, характер, воля, но всичко си има граница. Ако някой смята, че може да се справя по-добре - тръгвам", бяха думите му.

Нито е за пръв път, нито за последен очевидно. Избирателите още не бяха запомнили имената на министрите, когато премиерът Борисов включи този рефрен - "аз от избори не се страхувам", "ще ме ядосате", "да отидем на избори тогава, пък ще видим". И го експлоатира с повод и без повод, също както и симпатиите на избирателите си.

Само че половин година откакто е начело на държавата и при състоянието в което се намира икономиката в момента, това плашило не просто е несъстоятелно, то е дори вредно. Защото правителството и партията ГЕРБ са свършили твърде малко от това, което обещаха. И по-лошо - дават сигнали, че са на път да обърнат наопаки философията на предизборната си програма.

Да намалят данъците и осигуровките, да се опростят регулациите, така че бизнесът да си поеме въздух - бяха само част от ангажиментите, които мотивираха най-вече малкия и среден бизнес да гласува за ГЕРБ и така му осигури победата и властта. Сега тъкмо тези хора са най-ударени не само от кризата, но и от своите избранници и имат пълно основание да са гневни.

Дори лекарите, които стачкуват за пари ясно казват, че идеята  да се вдигне здравната вноска с 2 процента е грешна, защото с нищо няма да помогне на нереформираното здравеопазване, в перспектива ще накаже, както тях, така и пациентите им. Дори и синдикатите този път забелязаха, че така директно ще се увеличи още повече безработицата .

Вместо размисъл в тази посока, или поне някакви смислени аргументи, премиерът продължи да пълни канчето със заплахи: "Тези пари, тези 2% отиват директно в здравето, в здравеопазването и никой не може да се разпорежда с тях. Това го правим, защото ако пуснем тези 350 милиона, без да ги осигурим с пари от приходи, това означава вдигаме дефицита. И на българите искам да им кажа, че всички тези упражнения и това стягане на коланите е да не се мине този дефицит, защото впоследствие ще има девалвация на лева и кел файда от всички усилия, които се полагат."

Всъщност вече е ясно, като управляващи почти осем месеца енергията и куражът на ГЕРБ стигнаха май до тук - една по една да се отказват от най-важните реформи, с които трябваше да се захванат от още първия месец на мандата си - пенсионната, здравната, образователна. В други като

избирателната и съдебната се колебаят и противоречат.

Така остава само някакво кухо говорене. В което като бледо ехо се включи и вицепремиерът Цветан Цветанов, министър на вътрешните работи. Не съвсем ясно по какъв повод той също вчера сюрпризира избирателите. "Готов съм с оставката си в момента на встъпването на министерския пост."

Добре де, това вече и гаргите го знаят. Ако ще са избори, да са избори, но ако ще са реформи - да са реформи.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


24 коментара
 • 1
  orda avatar :-|
  Orda

  Няма да му е за пръв път да избяга като стане напечено(справка кметсването му).

 • izumena

  вместо да въртят политеска чалга с участето на опосуми, стенограми и стенографки, време е да вземат да свършат нещо... З толкоз месеци се износва едно дете, вземете, па родете нещо накрая....

 • 3
  djimco avatar :-(
  djimko

  това изказване показва безсилието на премиера

 • 4
  gombeto avatar :-|
  George Yanakiev

  До коментар [#1] от "Orda":

  Дано не смяташ, че да си кмет е по-лесно от това да бъдеш премиер. Автоматично предположения като "избягал от напеченото" отпадат.

  До коментар [#3] от "djimko":

  Готовността му да подаде оставка говори по-скоро за отговорност. Тоест когато народа реши, че се е провалил ще направи така както НЕ направиха Станишев, Първанов и редица други имена.

 • 5
  koki81 avatar :-|
  Коки

  "НаопАки" се пише.
  Иначе хубава статия, но някой сериозен човек очаквал ли е нещо друго от хора без опит, събрани по неясен принцип и обединени от вярата си във вожда? Дори и да има сериозни хора в ГЕРБ, те не могат да наложат вижданията си поради липсата на каквато и да е визия за дългосрочно развитие на България. Повече от показателно е изказването на генерал-лейтенант премиера д-р Борисов в "Панорама", че нямало държава, която да се е оправила с дългосрочна стратегия и трябвало да се действа гъвкаво. Явно под гъвкавост се разбира безпринципност и популизъм.

  Просто се ужасявам от мисълта, че може да го докараме до там предишните нагли крадци да ни се струват по-приемливи от "Ритащия топка" и отбора му. Все пак нека се надяваме свободното падане да спре, защото в момента наистина липсва реална алтернатива, а управление с Яне Янев и Волен Сидеров в коалиция изглежда като сценарий от Дъглас Адамс и Кафка -- абсурден и потискащ. Та май освен да се надяваме друго не ни остана...

 • 6
  anu avatar :-|
  Ronald Reagan

  Няма да го направи, но не му и стиска да продължи реформите щото те не са популярни. Сам се навира в капана, като реагира на всяко изпищяване от БСП и това е резултата. Ще има реформа в здравеопазването, после няма да се закриват болници, пък сега няма пари. Ами няма и да има, сега ще вдига здравната осигуровка, то не пречи, на гол.... и сто тояги са малко.

 • 7
  chitatelsz avatar :-|
  Читател

  Ако правителството се придържа към цялостна стратегия и е последователно, а не при всяка крачка за реформа и съответно - протест да обръща руля на лодката, има шанс да изпъкнем сред другите страни по време и след кризата. Другото е агония без край, защото всяко съсловие защитава своите интереси. Но кабинета е избран именно за това - да постави обществения интерес на първо място, разбира се в някаква диалогичност, но не да спира хода на процеса при всяка реакция отсреща. В условия на криза е трудно да се провеждат реформи, които изискват поне финансово обезпечаване за алтернативи, но има начин нещата да се случват.

  Дано, въпреки напрежението и трудностите, Борисов успее! Защото спрямо него, другите алтернативи са упадъчни за страната (с изключение, може би, на СДС и ДСБ).

 • 8
  dark_dirk avatar :-|
  Симо

  Много несъстоятелна статия. Хората гласуваха за Бойко и ГЕРБ, защото искаха други управляващи, а не комунистите, ДПС и разни мутри. Критиките за забравените намаления на данъци са несъстоятелни. Не отчитате реално световната икономическа ситуация и отражението и върху България. А самия Бойко да спре да говори приказки от сорта, че си е приготвил оставката. Не му приляга на позицията. Комунистите и без друго го дебнат да сгреши и да си върнат властта обратно. Лично аз подкрепям затягането на коланите и увеличаването на данъците, защото ако имаме дефицт в дългосрочен план много ще я втасаме.

 • 9
  bdavidkov avatar :-|
  Борислав

  До коментар [#8] от "Симо":

  Ако, според вас, "хората гласуваха за Бойко и ГЕРБ, защото искаха други управляващи, а не комунистите, ДПС и разни мутри", тогава изборите са един панаир, когато едни циркаджии се сменят с други, но номерата остават същите.
  Политиците отиват на избори с програми, които предлагат на избирателите да подкрепят.
  Какво става, когато се изхвълиш, че:
  - ще накажеш корумпираните досегашни управници, а не правиш нищо?
  - ще правиш здравна реформа, а не правиш нищо?
  - ще правиш образователна реформа, а не правиш нищо?
  - ще намалиш осигурителната тежест, а не правиш нищо?
  - ще строиш магистрали, а не правиш нищо?
  Олекваш и губиш доверие. Спомни си за Сакса.

 • 10
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Не е сега време за реформи, каквото обещано по изборите е като на сватба, обещано... добре е да не се клати лодката и да не се правим интересни с "нулев бюджетен" дефицит, видите ли единствените в ЕС, ама на поразяващата уста не му увира капацината.... добре че Гоце го нарита, да мисли следващият път когато говори..


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Капитализмът беше суспендиран

Капитализмът беше суспендиран

Зимната приказка на Фандъкова

Зимната приказка на Фандъкова

КапиталНО

КапиталНО