(Зло)употреба с власт

За Николай Василев и съмненията за конфликт на интереси:

Николай Василев
Николай Василев    ©  Надежда Чипева
Николай Василев
Николай Василев    ©  Надежда Чипева

Като министър на държавната администрация Николай Василев не успя да направи българските чиновници възпитани, модерни, отговорни и прозрачни. 

Както виждаме, министърът в две поредни правителства се справя добре в своите бизнес начинания - той е управляващ партньор във финансовата група "Експат Капитал", част от която е и  "Експат Бета" АДСИЦ.

Акционери със сериозни дялове в последната фирма са група от дружества, които са печелили обществени поръчки от Министерството на държавната администрация и административната реформа (МДААР), финансирани от европейските фондове.

И докато ръководеното от Николай Василев министерство е възлагало договори на тези фирми,  негови близки и роднини са развивали общ бизнес с тях.

През годините многократно сме повдигали въпроса за начина, по който МДААР управлява оперативна програма "Административен капацитет" (ОПАК). Сигнализирали сме, че се одобряват видимо безсмислени проекти  на бенефициенти, директно свързани с управляващата тогава тройна коалиция. Както и че разходването на средствата е повече от непрозрачно.

Днес бизнес партньорството между възложители и бенефициенти дава някакво обяснение на тези практики.

Това не е всичко - единственият инвестиционен проект на "Експат Бета" ще бъде построен върху земя, придобита от Държавната агенция по горите, при това на цена в пъти под пазарната. Става дума за курорта Камчия, към който тройната коалиция приоритетно насочваше средства.

Това са съвпаденията - прекалено много и прекалено еднозначни. А дали Николай Василев е злоупотребил с положението си като министър, за да удари рамо на бъдещите си начинания - могат да кажат само компетентните органи.

Още от Капитал

Капитализмът беше суспендиран

Капитализмът беше суспендиран

Зимната приказка на Фандъкова

Зимната приказка на Фандъкова

КапиталНО

КапиталНО

Последният окоп

Последният окоп