Малко морал за разнообразие

Действията на ВСС

През есента на 2007 г. управляващата тогава тройна коалиция промени конституцията и направи Висшия съдебен съвет постоянно действащ орган - за да може по-добре да изпълнява задълженията си по кадруване в съдебната система. Промяната стана основание съветът да бъде разпуснат преждевременно и да бъде попълнен с послушни юристи, промотирани от БСП, НДСВ и ДПС.

За три години новият състав не промени статуквото. Въпреки законите за конфликт на интереси, новоприетия Етичен кодекс, създадения съдебен инспекторат системата влизаше от скандал в скандал, без да успее поне малко да защити съвестните и почтени магистрати.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
3 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  blag009 avatar :-|
  blag009
  • - 1
  • + 3

  Ама чекайте гуспода, они са НЕЗАВИСИМИ бе !?!? Кво ОТ туй, че под носо на независимите СЪДИИ, окрадоха БЪЛГАРИЯ така както и башибозука не е мечтаел!!!! На времето бай Ганююю имаше една мечта...Солунските мИтници...сегашните во главе с независимите...басииии вече ДВАДЕСЕТ и ЕДНА ГОДИНА грухат като за световно????
  Кибик Блаже

  Нередност?
 • 2
  dabeda avatar :-|
  Da be.. da..
  • + 1

  Leges sine moribus vanae..
  Законът без морал е напразно..

  Нередност?
 • GMG

  Тато и ВСС на Република България
  Разглеждайки ситуацията със съдебната власт през последните 2 сед-мици, идва ми наум едно изказ-ване на Тато пред конференция на БКП във връзка с политиката на Горбачов по отношение на „братските” ко-мунистически партии: „Другари, докато не разбереме какво трябва да правиме, ние трябва да се наведем , да се ослушаме и да се надяваме, че бурята ще ни отмине”. При избухване на скандала със висшите съ-дии, прославили се с имотите в Приморско, шефът на етичната комисия разправяше, че етичната комисия се заема с този проблем, и след сед-мица ще бъде готова с мнението си. Хубаво, ама вчера ВСС взе реше-ние в ЕДНОМЕСЕЧЕН срок да види какво ще прави с провинилите си другарчета. На същото заседание Висшият съдебен съвет избра ЕДИНОДУШНО за и.д. шеф на районната прокуратура в Царево Катя Евтимова, която се проверява заради прекратяване на разследване за раздадените права на строеж на "бедни" магистратски роднини в Приморско. Всички присъствали на заседанието 17 членове на ВСС гласуваха за кандидатурата, ПРЕДЛОЖЕНА ОТ ГЛАВ-НИЯ ПРОКУРОР Борис Велчев. Очевидно, гл.прокурор, разчитайки, че над него според Ив.Татарчев, е само Господ, тръгна в челна атака в защита на провинилите се и осрамили съдебната власт трима ВАС-аджии и ген.Пенгезов и защитилата ги прокурорка К.Евтимова. Пренебрегвайки всякакви морални норми, показвайки неочаквано за него дебелоочие, г-н главният прокурор реши да покаже, че ще стане каквото искат той и ВСС, а не целокупният български народ. Така че аз ще си поз-воля продължа речта на Тато: „Тук, в страната ни има едно момче, наше момче. Баща му беше неправилно обвинен и дори свален от ЦК на БКП. Но кръвта си е кръв, тя вода не става, и това наше момче показа, че е далече от всекакви обиди, застана на правилни принципни позиции, на позицията на нашата Партия. Ние нема да се влияем от разните му там псев-додемократи, дето вече 20 години говорят че ще се реформираме, та дори казват, че реформата е свършила и тем подобни; щото ние сме правата страна! Каквото кажем, каквото решим – това е, така сме правили, така правим и винаги така ще правим!”

  Нередност?
Нов коментар