Нека всички знаят

Управляващите приеха закон, който ще задължи финансовите институции – застрахователи, пенсионни и инвестиционни дружества, да разкрият акционерите си. Но не просто да покажат някакви офшорни фирми, а този път да стигнат до реалните собственици. Тези проверки до момента са правени формално. Тоест нито произходът на капиталите е бил качествено изследван, нито контролът за стабилността на компаниите е бил ефективен. И двата проблема лъснаха в случая "Лев инс" преди няколко месеца.   Новите правила - почти равносилни на прелицензиране - ще се прилагат от новото ръководство на Комисията за финансов надзор (КФН), което парламентът ще избере скоро. То ще е с вързани ръце, ако няма политическа воля секторът да бъде изчистен от анонимна собственост - нека не се лъжем. Но и ще бъде подозирано в политическа зависимост. Единственото оръжие срещу съмненията е пълната прозрачност – това, което знае надзорът, да е известно и на публиката.

Неоснователно новите правила не засягат собствеността на банките. Там въпреки твърденията на БНБ прозрачността също не стига до всички ъгли на системата. Случаят с Корпоративна банка го доказа. Централните банкери са в поза "ние знаем всичко, доверете ни се". Но ние не знаем. И колкото по-открита е БНБ за практиките си, толкова по-голямо ще е доверието в нея.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


7 коментара
 • 1
  kuzmanov avatar :-|
  Dimitar Kuzmanov

  малко късничко....

 • 2
  anguel_terziyski avatar :-P
  Anguel Terziyski USA

  Поредната игра с публиката за сметка на самата публика - Къци Вапцаров ряпа да яде! Тия батета тука лапат милиони за закуска!

 • 3
  reveal avatar :-|
  Reveal

  Точно преди седмица премиера имаше две интервюта дадени за вестник и телевизия. Прочетох и двете и за първи път доверието ми към думите му не беше същото както преди. Причина за това е усещането, че има нещо забулено под най-достоверните извинения - накърняване на свободата на медиите и разклащане на банковата система. Обобщено казано нещо като поддемокрация - парите като власт и власта като пари е първостепенно, а политиката дано мине като трик. 2/3 е делът в рейтинга на премиера на reveal фактора и когато започне да го игнорира може да срине бързо трайното доверие в неговата личност и управлението и да бъде погълнат от черната дупка ДПС. А това е най-опасното, а не писъкът на анонимни медии и свързани с тях скрити инструменти за разпределение на порции. Разгром ще е запазването на статуквото на тъмнината и от БНБ и от управляващите. Защото истината за да има трайно по-слаби или отлив на инвестиции е самата тъмнина, а не излизането наяве на истината за тъмнината. 2/3 представлява БВП на човек на България от този на Румъния за 2008 далеч преди кризата. Спомнете си тези, които хвалеха през преговорния период колко много по-добре се движим от северната ни съседка и колко опасно би било това онова. Спомнете си тези, които сега градят стени на истините за предишното управление. Все хора лица, кадри, можещи и знаещи, но продали дори и душите си.

  http://www.youtube.com/watch?v=rJDLZRv1otE

 • 4
  a3 avatar :-?
  аз

  подуправителят на управление банково на бнб е димитър костов, който беше финансов министър на жан виденов....
  при тези обстоятелства изобщо остана ли някой, който да вярва на бнб...

 • 5
  kamendc avatar :-|
  Камен

  а как ще проверят верността на данните? те може да си декларират, че собствеността е от чиста по-чиста, а как ще се удостовери това - офшорните зони не са длъжни да предоставят информация на българия.

 • 6
  buzzjn avatar :-|
  Imeto mi

  начало е!

 • 7
  goblenka avatar :-|
  goblenka

  Искам пълна информация и възможност за реакция! Да, ама за първото само ще си искам, а за второто не мога и да мечтая!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

За магистралите и хората

За магистралите и хората