Като бял слон
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Като бял слон

Като бял слон

Регулативните промени при аптеките

2939 прочитания

Представете си, че изведнъж само инженери могат да притежават автосервиз, а ремонтът на колата ви трябва задължително да се извършва в помещение с пряк достъп на слънчева светлина. Ако искате пък да си купите стелки за колата в сервиза, е незаконно да ви обслужи човек, ако не е завършил специалност "Двигатели с вътрешно горене" в някой технически ВУЗ. И всичко това за да сте сигурни, че няма да имате проблеми на пътя.

Дали така ще получавате по-добра услуга? Едва ли. А дали ще ви струва повече? Със сигурност – всяко ограничаване на конкуренцията вдига цената.

Съществува реална опасност регулации с подобен безумен от потребителска гледна точка резултат да бъдат въведени при аптеките. Браншът, който се прочу с лобиране в полза на доста странни решения (като това едно лице да може да притежава най-много 4 аптеки), за пореден път се опитва да печели за сметка на конкуренцията и клиентите.

Всъщност интересите на потребителите могат лесно да бъдат защитени. За тази цел обаче трябва да бъдат осъзнати няколко неща. На първо място – либерализирането на собствеността върху аптеките е задължително. Защото тя няма отношение към качеството на услугата. Второ – мерките, с които браншът се опитва да се опази от конкуренцията, освен да предизвикат смях, могат да имат и по-сериозни последици, дори санкции от Европа. И най-важното – приемането на аптеките за свещени крави ги прави бели слонове от гледна точка на пациентите.

Ако Министерство на здравеопазването възприеме този подход, най-накрая трябва да приеме правила, които не ощетяват никого.

*Бял слон – във финансите прекалено скъп и безполезен актив

Представете си, че изведнъж само инженери могат да притежават автосервиз, а ремонтът на колата ви трябва задължително да се извършва в помещение с пряк достъп на слънчева светлина. Ако искате пък да си купите стелки за колата в сервиза, е незаконно да ви обслужи човек, ако не е завършил специалност "Двигатели с вътрешно горене" в някой технически ВУЗ. И всичко това за да сте сигурни, че няма да имате проблеми на пътя.

Дали така ще получавате по-добра услуга? Едва ли. А дали ще ви струва повече? Със сигурност – всяко ограничаване на конкуренцията вдига цената.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

13 коментара
 • 1
  cinik avatar :-|
  cinik

  Аптекарите са най-комичното съсловие на пазара. Откак е пукнала демокрация, все нещо мърнкат да им се регулира и накрая все става обратното на това, което са го мислили. Защото елементарната логика е, че който чиновник взима сухо да ти прави услуги, после ще вземе сухо и от конкуренцията, за да те нае*ат тебе. Обикновено така и става. От 15 аптеки в моя квартал през 2001, след 10 години са останали 3. От тях нито една в гараж или на 1. етаж, с външни стълбички по фасадата (каквото е класическото разбиране за самостоятелен фармацевт, който си движи сам аптеката и подкрепян от държавата, се противопоставя на големите вериги)

 • 2
  hell avatar :-P
  666

  Авторът на статията явно е кола,щом прави такива асоциации.Предлагам му следващия път като се разболее направо да ходи в сервиза,а да не се занимава с аптеките.И все пак за негова информация искам да му кажа че смяната на маслото, не е еднозначно с кръвопреливане.И докато подобни гениални асоцииации от рода на сервиз-аптека,ремонт на кола-лечение, се правят у нас и здравеопазването ни ще е на това ниво.А чии икономически интереси защитава,това издание е видно и за слепец.

 • 3
  cinik avatar :-|
  cinik

  Аааа, не така 666, помисли си какво може да стане, ако спирачките изпуснат, гумите поднесат или тегличът се скъса. Задължително трявба да "избацулясаме" една регулацийка и на сервизите. Със задължително членство в професионалната камара на автомонтьорите (членски внос 500 лева минимум), задължително посещение на опреснителни курсове (платени) и доквалификация (пак платена). Мисля, че и при автомонтьорите може да се помисли да се "фкарат некфи пари у политиката"

 • 4
  nath avatar :-|
  nath

  Във всяка държава фармацевтичният сектор е обект на най-строга регулация. Контролира се всяка стъпка от производството до крайния потребител. Ако някой иска да е част от този процес и се надява на "реки от злато", но не притежава нужната квалификация...
  Аптеката е здравно заведение, в което се осъществява най-пряк достъп до здравето и живота на населението. В производството и дистрибуцията на лекарствени продукти място има за широк кръг от специалисти. Но стигнем ли до аптеката и пациента - достъп до фармацевтична услуга в аптеката може да има единствено фармацевт и контрол - магистър по фармация.

 • 5
  agrotuz avatar :-|
  тимирут'

  Много тъпа история. За какво либерализиране говорим, когато става дума за хора и лекарства?! Това да не са ви кремвирши или кроасани, че всеки да ги продава... И защо никой автомонтьор не отваря зъболекарски кабинет?
  Трябва веднъж завинаги да се реши какво правим с аптеките. Аз не виждам логика да са 4, а не 3 или 5. Какво се крие зад числото 4? Аптека, и то само една, трябва да може да открива само магистър-фармацефт, а в нея да работят само дипломирани фармацефти. Не виждам смисъл някой друг, освен магистри-фармацефти, да отварят аптеки, а кой друг би работил там - мистерия... Очевидно аптеката не е магазин, значи се иска квалифициран професионално персонал.
  Трябва да се ликвидират веригите от вида на "Марешки" и "Търговска лига". Тези "пидали" монопилизираха пазара и надуха цените изкуствено. В резултат на тяхната работа пазарът е съсипан за години напред. Свободна конкуренция ще има само ако се разчистят веригите от снабдители и аптеки, аптеките се зареждат от много алтернативни доставчици, а собственикът фармацефт поеме лична отговорност за работата на аптеката си.

 • 6
  big_papa avatar :-|
  big_papa

  До коментар [#4] от "nath":

  Не, бе "nath", не е достатъчно най-строга регулацията на аптеките, да ти кажа. Например, аз не съм доволен да ми продава сапун в аптеката някаква си редова магистър-фармацевтка. Настоявам за доцент-фармацевт. Друго си е да попиташ доцента "добре ли се пени сапуна" и да ти каже компетентно доцента "добре се пени, прави ароматна тънка пяна"... друго си е някак, по-сигурен и защитен се чувстваш като пациент, който си купува сапун за подмиване...

 • 7
  nath avatar :-P
  nath

  "Рара", ако си забелязал коментирах понятията "лекарствен продукт", "здравно заведение", "регулация", "фармацевтична грижа" и "пациент", а не "сапун", "доцент" и "клиент".
  Но щом е за подмиване на пациент, т.е. за интимна хигиена при кожно/венерическо заболяване и ще доведе до чувство на сигурност - може и доцент...

 • 8
  h2so4 avatar :-|
  h2so4

  До коментар [#7] от "nath":

  А, брато - не си прав :) Нали не си мислиш, че си по-умен от хамериканците :) Или наш'те тикви са по-умни от техните управници :)))

  Нека те светна - теб, че и някои други, дето искали квалифицирана услуга - аптеките в америчко са гоеми - има-няма едно Метро :)
  По-голямата част от лекарствата са на свободен достъп, по стелажите...разните му там сиропи за кашлица, аналгини, превързочни мат'рияли и т.н - наред с кремовете, козметиката, играчките и бонбонките :) Тъпите хамериканци са преценили, че като са написали на упътването как се дозира и приема едно сиропче - няма нужда същото да ти го казва експерт :) Отиваш, вземаш си, и единствения човек, с когото имаш контакт е касиера, и то при условие, че не минеш на касата на самообслужване....

  Нейде в дъното, има обособен щанд - с магистър фармацевти - дето изпълняват рецепти и т.н.

  Или казано по друг начин - аз не само че не държа основните лекарства да ми ги продава магистър-фармацевт, ами искам аспирин, аналгин, алергозан и прочие широко използвани продукти да мога да си ги купя и от кварталната будка за вестници....както и бинтове, риванол, кислородна вода.....

  Ама сериозно - наистина ли си мислиш, че ние сме по-умни от американците, що се отнася до организацията на какъвто и да било отрасъл, или като грижа и защита на хора и пациенти ?!

  Че сме по-добри в ощетяване на населението откъм достъп на продукти и услуги, за сметка на шепа хора - това е безспорно.....

  Пряка слънчева светлина - от къв зор? Да се пести от тока ли?
  Щото отношение към лекарствата и здравето нема:)

 • 9
  nath avatar :-|
  nath

  До коментар [#8] от "h2so4":
  Че аз какво писах? Това са хранителни добавки, храни за спортисти, средства за хигиена, парфюмчета, чайчета, превързочни материали и лекарства без рецепта които и тук се продават в спортни магазини, хипермаркети, дрогерии, че и аз си ги купувам от там или от аптека. Ама пробвай да си купиш нещо по рецепта без да имаш такава в САЩ и кажи, за да дойдем и ние да си вземем. Виж дали и друг, освен дипломиран фармацевт може да влезе и работи при лекарствата с рецепта, макар и да не ти препоръчвам. Тук си нямаме такива проблеми, искаш някое лекарство по рецепта - дава ти го я студентче, я козметичка.
  И тая светлина... Е, НЕКА БЪДЕ СВЕТЛИНА!

 • 10
  bratdomingo avatar :-|
  bratdomingo


  До коментар [#8] от "h2so4":Напълно съгласен с теб и автора на статията. Съюзът на фармацевтите е нагледен пример за това колко опасни за обществото са т. нар. съсловни организации. Единствената цел на тези формирования е да осигуряват облаги на членовете си за сметка на обществения интерес, макар най-нагло да твърдят обратното. Докъде може да стигне тяхната наглост, вижте в Гърция, където една каста остави страната без бензин, защото, представете си, правителството щяло да разреши и на други да правят превози...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Почетният премиер

Почетният премиер

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK