Новият брой: Накъде след вота
Close

Насила хубост

Вие сте хлебар. Не работите с висок марж на печалбата. Страдате от нелоялна конкуренция. Няма много какво да подобрите в предприятието си. Дори и да има, нямате финансиране. А дори и да осигурите пари, няма много смисъл – просто възвращаемостта не си струва усилията. С други думи, вие нямате никакво основание да сте по-иновативни.

И въпреки това има вероятност вие да платите за модернизирането на икономиката, от което полза ще имат други компании. Идеята на министерство на икономиката е това да стане чрез нова такса "Иновации". Названието такса вероятно е сложено, защото звучи неутрално за разлика от истинското му име - данък.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
7 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  mirosster avatar :-|
  mirosster
  • - 2
  • + 2

  От години не знаем какво ядем. Идете където поискате извън България.Примерно в Гърция. Да видите какъв хляб ядат. Не го бъркат от фураж. Не им е смешна изкупната цена на житото. За да има "възвращаемост". Като не са се научили толкова години да работят, нека ги "реорганизират". Какво като е посред кризата. Какво като е неправилно. Боят винаги има възпитателен резултат. А нормално ли беше Ваши колеги да публикуват изследване, че в кренвиршите ни няма месо. Но да не казват в кои. Било "нелоялна конкуренция". От много лоялност навремето не разбрахме и за Чернобил.
  "Подходяща" телекомуникация е интересен термин. Българската е една от най-модерните. И най-силно развитите. Има и конкуренция. Но държавата трябваше да се намеси грубо за да ни дойдат цените малко по-близко до нормалното. Отгоре. Образование и наука от години няма, че да инвестираш в тях. Но за това няма ни един обесен. А данъчните стимули си ги създаваме в България сами. Викат му сива икономика. Естети.

  Нередност?
 • 2
  agrotuz avatar :-|
  тимирут'
  • + 2

  Ключовата дума е пари. А пари, по думите на Бат' Бам-Бам, няма. Затова първата иновация е да се създаде данък "иновации". За по-благозвучно е наречен "такса" и ще се трупа в бюджетен "фонд". Ще бъде отделе от Републиканския бюджет, колкото са отделени здравните вноски, примерно... Ще се управлява прозрачно и компетентно, колкото е прозрачно и компетентно управлението на ДФ "Земеделие", примерно... Ще се изразходва целево, поне колкото средствата по ОП "Транспорт", т.е. или никак, или в разрез с нормативната база.
  Държавата няма място в стратегиите на отраслите и фирмите за развитие на модерни и иновативни индустрия и услуги. Тя е тази, която трябва да формулира критерии и да създаде бизнес-среда, така щото фирмите да се чувстват поощрени да се модернизират. Останалото са рестрикции към стари технологии и техника, които да направят непривлекателна идеята да се заложи на "втора ръка" оборудване.

  Нередност?
 • 3
  agent007 avatar :-(
  Истината
  • + 3

  Преди време фирмите плащаха фонд "Мелиорации" 2% - до 1997 година - тази тъпотия отпадна. В последните 3-4 години ни натътрузиха други 2 напълно измислени и аналогични по своя характер фонда : Гарантирани Вземания на Работници и Служители и Трудова злополука и проф.болест - по офиц.данни излишъците само в тези 2 фонда са стотици милиони лв. Никой никъде не дава отчет какво става с тези пари и как се харчат. Това уточнение го правя, за да поясня, че дали ще е Мелиорации, Иновации, Екстраполации, Ексхумации или каквито и да са ххх-ации, това се прави с едничка цел - безотчетно да се извадят още , и още пари от бизнеса. Пък ужким бяха обещали да не вдигат данъците; вярно, няма да вдигнат старите, но въвеждането на нови, и нови - какво е? Между другото, социализЪмът го завърнаха със страшна сила, само петилетките ни липсват, но както н.пр.премиерът ни разяснява разни периоди 2012-2013-2014 виждам, че и това нещо се сбъдва. Нашите политици НИКОГА не са приемали свободата и демокрацията; цялата им работа няма нищо общо с пазар, конкуренция и пр. Защо да плащам на държавата за нещо, което е единствено и само мой избор или приоритет - нима парите за обновяване / бълг.дума/ трябва силом да се събират? И кой , аджеба, ще ги отчита тези новости?

  Нередност?
 • 4
  boby1945 avatar :-P
  boby1945
  • - 1

  Абе ще плачкате за данъчната система на султаните, ама требе време да мине.....

  Нередност?
 • 5
  dimhristov avatar :-|
  dreamer
  • + 3

  Цялата ни икономическа система е сбъркана. Докато държавата се стреми да събира все повече ресурс за да го разпределя ще сме все по-зле.
  Сериозно погледнато ДДС-то е вреден за икономическото развитие на обществото данък, тъй като изземва ресурс от всеки член на това общество а ограничен кръг избрани хора имено благодарение на разписания в закона ред, по който може да се приспада и връща ДДС имат почти неограничен достъп до този ресурс и действително го ползват. При това положение какво да говорим за някакъв фонд, от него пак избраните хора ще се ползват. И при европейските фондове е така. Надеждата на всеки обикновен член на обществото е да работи за някой от избраните и да стига малко ресурс и до него под формата на добра заплата примерно.

  Нередност?
 • 6
  nogica avatar :-|
  nogica
  • + 4

  пак малките да плащат за некадърността на големите,те немогат да си управляват бизнеса защото на полвината им го подариха сега ще събираме пари да го модернизират,за да може да смаге малките защото му пречат да се разрасне и т.н. как се вземат пари за модернизация от малките фирми-с мнооого труднбости

  Нередност?
 • 7
  dimhristov avatar :-|
  dreamer
  • + 2

  До коментар [#6] от "nogica":

  Да, това е много добре казано - големите български "бизнесмени" не могат да си управляват бизнеса защото си го порадиха, не са си го спечелили благодарение на собствените си качества. Хубаво би било, когато някой говори или чете нещо за състоянието на българската икономика първо да се сети за това и тогава много неща в моментната икономическа картинка се изясняват от само себе си.

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал

Да ви разкажем нещо интересно?

Да ви разкажем нещо интересно?

ВСС завинаги

ВСС завинаги