Новият брой:
Служебната президентска република

Как бихме италианците в тяхната игра

Инфраструктурните проекти в България

Италианската бюрокрация e прословута - даже има няколко facebook страници с огромно количество нецензурни закани. А италианците като цяло могат да доведат до истерия иначе хладнокръвните британци. Така че на теория италианският бизнес трябва да е добре трениран да оцелява във всякакви бюрократични условия. Но не, българската администрация успя да изкара извън нерви дори него.

Този път хаосът в България отчая италианците от Astaldi. Строителната компания идва в България преди три години и печели търга за строителство на отсечката Първомай - Свиленград. За методиката й има известни съмнения, тъй като цената им изглежда нереално ниска, почти два пъти под предложеното от класирания на второ място кандидат. Дали това е така е трудно да се докаже, тъй като италианците дори не стигнаха до момента, в който можеха да поискат компенсации. Би било прекалено, след като държавата им е позволила да построят едва 20-ина процента от заплануваното.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
4 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  a3 avatar :-?
  аз
  • - 1
  • + 7

  затова пък ще усвоим 100% от еврофондовете до края на мандата.....как ли?

  Нередност?
 • 2
  agrotuz avatar :-?
  тимирут'
  • - 3
  • + 4

  Аз си мисля, че договори се подписват за да се изпълняват.
  Когато италиянците са поели определен ангажимент - да строят магистрала, те са знаели много добре какви рискове поемат. Никак ме мога да се съглася, че са гледали района само по карта. Това е сложен инфраструктурен проект и дори В. Бошковите фирми правят пълно проучване на терена. Въпреки това техните магистрали стават на коловози, но това е друга тема. А италиянците са с традиции в пътното строителство и ако са искали да си завършат проекта, няма как да са претупали нещата. По-скоро изобщо не са искали да се изпълни проекта.
  Няма как да се оправдаваш с някакви разкопки, това е било ясно още с определянето на трасето, което и на карта минава през и около древни селища. Пък точно на тях да се обяснява, че археологията е с предимство - едва ли е нужно.
  Другото са си земеделски земи, които трябва да се изкупят от държавата. Не вярвам ида не е станало, няма причина за протакане.
  Третото са гори. Не съм сигурен, но допускам, че част от проблема е свързан с определяне на зоните по "НАТУРА 2000". Ако някаква част от трасето навлиза в защитена зона, по-лесно е да се премести трасето, отколкото да се изключи зоната, въпреки че има и такива случаи.
  Изобщо много повърхностна статия. Дали "журналистическото перо" не е смазано "по другия начин" от италиянските строители?

  Нередност?
 • 3
  valardohaeris avatar :-|
  Nikolay Cankoff
  • + 2

  До 2:
  100% съгласен, но не за БГ.
  Тук този тип договори се подписват за да се усвояват пари по фондове, а самото разпределение на парите вече е спорно по какъв алгоритъм се разпределят, но е факт, че само част от парите отиват за реално свършената работа.

  Нередност?
 • 4
  jorotchernak avatar :-|
  jorotchernak

  Отговор
  оценка 2 2 гласа
  - +
  алгоритъма на разпределение -написан долу- е ясен,след
  като има милиард за това от ЕС и караме в слалом мду дупките..
  нема оправия...един Велик българин го е казал преди 1000 г..
  ,,племе мързеливо и най па4е КРАДЛИВО!!!!!!!!!!!!!!!

  ,, а самото разпределение на парите вече е спорно по какъв алгоритъм се разпределят, но е факт, че само част от парите отиват за реално свършената работа..

  Докладване на модератор

  Нередност?
Нов коментар