Когато пресцентърът на Министерството на земеделието изпрати съобщение, озаглавено "Извънредна новина", никой не се усъмни, че става въпрос за нещо, свързано с качеството и контрола на храните. По-късно министър Мирослав Найденов лично разясни, че четири месопроизводителя ползват соя в колбаси и други месни продукти, които се продават с новия стандарт за качество "Стара планина".

А всичко дотук изглеждаше толкова хубаво. Въвеждането на стандарта донесе висок рейтинг на министъра. Производителите видяха незапълена пазарна ниша и се втурнаха да брандират продуктите си с новото лого. Пазарът тръгна нагоре. Повечето потребителите пък за момент повярваха, че вече ядат една идея по-добра храна.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kamen_georgiev avatar :-|
    камен
    • + 27

    Лично на мен ми е обидно,че се налага да се прави стандарт за месни продукти,в които ИМА месо.Фирмата би трябвало да застава с името си зад качеството на продукта и да се стреми винаги да бъде на висота.И когато е написала на етикета,че в салама има САМО месо,то това действително да е така.Всичко останало е пълна безсмислица.

    Нередност?
  • 2
    jj avatar :-|
    J.J.
    • - 3
    • + 9

    3 хващания на соя в крайните продукти -> отнемане на лиценза. Това е единственото решение.

    Нередност?
  • 3
    antropos avatar :-|
    antropos
    • + 12

    До коментар [#2] от "J.J.":Още при първото хващане - без лиценз!Другото е "мижи да те лажем"

    Нередност?
  • 4
    amodomio avatar :-|
    AModoMio
    • + 6

    Не трябва само да се шуми нпколко дни, а след това всичко да се забрави. Отнемането на лиценз трябва да не е само заплаха, а действителност. След като една или две фирми останат без лиценз, останалите ще се замислят дали да правят нарушения.

    Нередност?
  • 5
    ariman_info avatar :-|
    Ariman
    • - 2
    • + 6

    И как по-точно ще отнемеш лиценз по ведомствен стандарт?
    Стара планина е проинфлационен фактор, по-добре ли е жили, хруштяли, черва, мас и лой отколкото соя?
    Този имислен ПР стандарт е лебедовата песен на Мършата, защото четири компании от които три много големи и силни ще го разкъсат, когато/ако/ докажат, че соята идва от подправките, проверявани за състав точно от НВМС /което е под шапката на МЗХ и където сегашният министър е бивш шеф, може да се провери и кога и как е "напуснал"/.
    Твърде много голословни обвинения, не можеш да съсипваш имиджа на компания без солидни доказателства - това е или глупост или политическо самоубийство. Съвсем скоро този човек или ще подаде оставка или ще трябва да направи огромна услуга на тези компании.

    Нередност?
  • 6
    agrotuz avatar :-|
    тимирут'
    • + 3

    Собствениците на фирмите се пишат големи дяволи и им се ще да си я карат както едно време - изкарват нещо, което наричат кремвирш или салам и си лапат паричките. Хората купуват, защото няма по-добро, пък и по-скъпото не е по-качествено.
    Стандартът е доброволен и който се е закачил на хорото да си прави сметката какво влага в продукцията си. И как ще си загиби правото да продава "Стара планина" на пазара, щом веднъж сгафи. Всъщност нека си правят каквото си искат, стига да не е отровно или канцерогенно, но губят знака за качество и доверието на потребителите. Тая история с подправките си е живо шикалкавене докато се "оправят". Как изглежда смляна трева за овкусяване с примеси от соя в нея - нещо май не е възможна подобна комбинация? От това какво ще последва, ще съдим дали държавата се нормализира - ако ги отрежат от лицензите, значи всичко е наред, иначе...
    Но има още един голям проблем за оправяне в цялата каша с месопреработката. Ако влагаш месо получаваш право да поставиш етикета със знака. Какво месо се влага - не се коментира. За себе си знам, че в "Бони оборот холдинг" влагат замраземо месо с дата на добиване отпреди раждането на днешните четвъртокласници. Това месо дали е с качеството на прясното, дали е обработено при днешните изисквания за кланиците в ЕС, дали има някакви вкусови и хранителни качества? Очевидно не, но този проблем някак се заобикаля. Само като забележка - в същата фирма намериха 20-годишното замраземо говеждо от ЕЙРЕ, а сега се внася 12-15 - годишно от Уругвай, Аржентина и Бразилия, свинско от Индия и Бразилия, и т.н. Според мен стандартът трябва да се коригира и да се изисква влагане на незамразено месо, което значи до 3-дни след добиването му. Тогава вече освен колбаси и кремвирши от месо, ще купуваме и желаното качество...

    Нередност?
  • 7
    napbon avatar :-|
    napbon
    • + 1

    От първите няколко седмици след въвеждането на стандарта, се оказало, че се радва на пазарен дял от 5%.
    Така че всяка фирма може споколно да загърби тая пазарна ниша, без последствия за бизнеса си.

    Тоя министър симулира активност, правейки бури в чаша. При положение, че усвояването на фондовете трябва да му е големия проблем.

    Нередност?
  • 8
    vitamina avatar :-|
    Lili
    • + 1

    Държавните органи би следвало да контролират безопасността на храните, а не тяхното качество! "Стара планина" не е стандарт, т.к. не е утвърден от орган по стандартизация. Основанието цитираните в медиите фирми да бъдат санкционирани в случая е за заблуда на потребителя (деклариране на невярно съдържание на етикета) или за неспазване на Технологична документация, утвърдена от самата фирма. Във връзка с нещото "Стара планина" могат да ги глобяват (или по скоро съдят) само за неспазване на договор (ако са подписали такъв) за ползване на логото "Стара планина".

    Нередност?
  • 9
    didi_bidi avatar :-|
    didi_bidi
    • + 1

    купих си кайма Стара планина и кюфтетата се свиха наполовина.За мен този стандарт е просто на4ин да си продават добре познатите боклуци на нови цени...

    Нередност?
Нов коментар