Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Когато пресцентърът на Министерството на земеделието изпрати съобщение, озаглавено "Извънредна новина", никой не се усъмни, че става въпрос за нещо, свързано с качеството и контрола на храните. По-късно министър Мирослав Найденов лично разясни, че четири месопроизводителя ползват соя в колбаси и други месни продукти, които се продават с новия стандарт за качество "Стара планина".
А всичко дотук изглеждаше толкова хубаво. Въвеждането на стандарта донесе висок рейтинг на министъра. Производителите видяха незапълена пазарна ниша и се втурнаха да брандират продуктите си с новото лого. Пазарът тръгна нагоре. Повечето потребителите пък за момент повярваха, че вече ядат една идея по-добра храна.
Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.
Вече съм абонат Абонирайте сеВъзползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент
1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата
Вижте абонаментните планове
9 коментара
Лично на мен ми е обидно,че се налага да се прави стандарт за месни продукти,в които ИМА месо.Фирмата би трябвало да застава с името си зад качеството на продукта и да се стреми винаги да бъде на висота.И когато е написала на етикета,че в салама има САМО месо,то това действително да е така.Всичко останало е пълна безсмислица.
3 хващания на соя в крайните продукти -> отнемане на лиценза. Това е единственото решение.
До коментар [#2] от "J.J.":Още при първото хващане - без лиценз!Другото е "мижи да те лажем"
Не трябва само да се шуми нпколко дни, а след това всичко да се забрави. Отнемането на лиценз трябва да не е само заплаха, а действителност. След като една или две фирми останат без лиценз, останалите ще се замислят дали да правят нарушения.
И как по-точно ще отнемеш лиценз по ведомствен стандарт?
Стара планина е проинфлационен фактор, по-добре ли е жили, хруштяли, черва, мас и лой отколкото соя?
Този имислен ПР стандарт е лебедовата песен на Мършата, защото четири компании от които три много големи и силни ще го разкъсат, когато/ако/ докажат, че соята идва от подправките, проверявани за състав точно от НВМС /което е под шапката на МЗХ и където сегашният министър е бивш шеф, може да се провери и кога и как е "напуснал"/.
Твърде много голословни обвинения, не можеш да съсипваш имиджа на компания без солидни доказателства - това е или глупост или политическо самоубийство. Съвсем скоро този човек или ще подаде оставка или ще трябва да направи огромна услуга на тези компании.
Собствениците на фирмите се пишат големи дяволи и им се ще да си я карат както едно време - изкарват нещо, което наричат кремвирш или салам и си лапат паричките. Хората купуват, защото няма по-добро, пък и по-скъпото не е по-качествено.
Стандартът е доброволен и който се е закачил на хорото да си прави сметката какво влага в продукцията си. И как ще си загиби правото да продава "Стара планина" на пазара, щом веднъж сгафи. Всъщност нека си правят каквото си искат, стига да не е отровно или канцерогенно, но губят знака за качество и доверието на потребителите. Тая история с подправките си е живо шикалкавене докато се "оправят". Как изглежда смляна трева за овкусяване с примеси от соя в нея - нещо май не е възможна подобна комбинация? От това какво ще последва, ще съдим дали държавата се нормализира - ако ги отрежат от лицензите, значи всичко е наред, иначе...
Но има още един голям проблем за оправяне в цялата каша с месопреработката. Ако влагаш месо получаваш право да поставиш етикета със знака. Какво месо се влага - не се коментира. За себе си знам, че в "Бони оборот холдинг" влагат замраземо месо с дата на добиване отпреди раждането на днешните четвъртокласници. Това месо дали е с качеството на прясното, дали е обработено при днешните изисквания за кланиците в ЕС, дали има някакви вкусови и хранителни качества? Очевидно не, но този проблем някак се заобикаля. Само като забележка - в същата фирма намериха 20-годишното замраземо говеждо от ЕЙРЕ, а сега се внася 12-15 - годишно от Уругвай, Аржентина и Бразилия, свинско от Индия и Бразилия, и т.н. Според мен стандартът трябва да се коригира и да се изисква влагане на незамразено месо, което значи до 3-дни след добиването му. Тогава вече освен колбаси и кремвирши от месо, ще купуваме и желаното качество...
От първите няколко седмици след въвеждането на стандарта, се оказало, че се радва на пазарен дял от 5%.
Така че всяка фирма може споколно да загърби тая пазарна ниша, без последствия за бизнеса си.
Тоя министър симулира активност, правейки бури в чаша. При положение, че усвояването на фондовете трябва да му е големия проблем.
Държавните органи би следвало да контролират безопасността на храните, а не тяхното качество! "Стара планина" не е стандарт, т.к. не е утвърден от орган по стандартизация. Основанието цитираните в медиите фирми да бъдат санкционирани в случая е за заблуда на потребителя (деклариране на невярно съдържание на етикета) или за неспазване на Технологична документация, утвърдена от самата фирма. Във връзка с нещото "Стара планина" могат да ги глобяват (или по скоро съдят) само за неспазване на договор (ако са подписали такъв) за ползване на логото "Стара планина".
купих си кайма Стара планина и кюфтетата се свиха наполовина.За мен този стандарт е просто на4ин да си продават добре познатите боклуци на нови цени...
Нов коментар
За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.
Вход