Соколите умират сами

Понякога в политиката по-голямо значение има не какво се казва, а от кого. Обвиненията на Касим Дал – някогашният втори най-силен човек в ДПС, не са нещо ново, но фактът, че идват от доскоро най-близкия човек на Ахмед Доган в партията им придава допълнителна сила. Оставката на бившия заместник-председател на движението извади на повърхността сериозни напрежения и предизвика дебат, в който за пръв път в 20-годишната история на партията се оспорва авторитетът на нейния лидер. За номенклатурата в ДПС това вероятно е ужасно. Движението досега изглеждаше отстрани като монолитна структура, в която разногласията се решават веднага от Ахмед Доган и никой не оспорва присъдите му. Оставката и публичните обвинения на Касим Дал са първият случай, в който на ДПС му се случва да попадне в добре познатия за всички останали партии филм на публични атаки и изясняване през медиите.

Това обаче не е задължително лошо. От много време насам това е първата новина за ДПС, която не е свързана с подозрения в корупция и злоупотреби, и показва, че в движението има и по-нормални хора. Писмото на Касим Дал може да бъде повод да започне разговор за бъдещето на партията, който е чисто политически – за какво се бори движението, как да го постигне и кои са правилните хора в ръководството му.

Дали това ще се случи зависи в много голяма степен от Ахмед Доган. Той може да се отвори за нови правила в движението или да унищожи опонента си с интриги и обвинения. Може да сложи началото на нов етап в развитието на ДПС или да продължи сгромолясването й, вкопчил се отчаяно в единственото му останало – партийния пост и лицемерното послушание на политическите опортюнисти.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


11 коментара
 • 1
  bestbuy avatar :-|
  За да останат ХОРА в България.

  Всичко в ДПС се контролира от Турция. Каквото и да си говорим - там няма солови акции. Там има само служба в името на "Султана" и Аллах.

 • 2
  dobrich avatar :-P
  dobrich

  Сопола свърши...

 • 3
  darthsidius avatar :-|
  darthsidius

  Противоконституционната партия ДПС въобще не трябваше да съществува,аз лично нямам проблеми с това да има турци в парламента но не и те да са от една партия.

 • 4
  jj avatar :-|
  J.J.

  Интересното е какво идва след ДПС и Ахмед Доган.

 • 5
  igr81 avatar :-|
  antropos

  Капитал къса ви е паметта!Това не е единственият случай на т.нар. градивна критика.Пръв на времето я направи Мехмед Ходжа,после имаше още един,чието име не помня,след това и Осман Октай и т.н.Въобще научете се , ако не помните , поне да проверявате.

 • 6
  agrotuz avatar :-|
  тимирут'

  До коментар [#5] от "antropos":

  Споменатият от теб Мехмед Ходжа дори пробва да създаде алтернативна партия - НДПС. Вероятно неуспеха на тази групичка да се утвърди като алтернатива на "проклятието за България" (по И. Костов) Ахмед Доган доведе до там, че повече от десет години вече никой не тръгна да "цепи" ДПС или да създава алтернативна партия. Дори човек като Осман Октай, предишният номер две, преди да се издигне Касим Дал, само се оттегли и продължи да говори анти-Доган, но не тръгна да се инициализира като независим от ДПС политик.
  Говориш и за Гюнер Тахир и приятели от периода 1999-2000 г. след отделянето на ДПС от ОДС. Тогава ДПС премина от управляващите към опозиция и това отделяне на няколко активисти не се отрази на кондицията на ДПС, а им помогна да си осребрят облигациите в мандата 2001-2005 г. Всъщност Гюнер Тахир беше назначен за директор на Фонд "Тютюн" от тогавашния земеделски министър В. Върбанов и не е ясно дали се отдели от екипа на Доган в желание да си запази работата, или наистина от несъгласие с вечния лидер.

 • 7
  agrotuz avatar :-|
  тимирут'

  Много грешна позиция поддържате в "Капитал".
  Това, което наричате "кърваво писмо" не е нищо повече от позьорство на един протурски политик. Има един лек уклон на Ахмед Доган да "българизира" ДПС чрез вкарване на българи в ръководството. Съвсем друга тема е какво предствляват хора като Бисеров и Цонев, които дълго време трупаха дивиденти от позициите си в СДС и ОДС. Доган вкара и цигани в ръководството - напр. Камен Костадинов, който е говорител, е от кардарашите. За разлика от някой "правоверни" турци, циганите са много по-лоялни, защото осъзнават на кого дължат издигането си. Но Касим Дал не просто не е създател на тази концепция, той е отявлен противник на "обогатяването" на етническата палитра в ДПС. Той е един фанатизиран лидер на консерваторите в ДПС и един от застъпниците на носенето на забрадки от жените от турски произход в учебните заведения.
  Има и още една ос на несъвместимост между Доган и Дал. Дал е истинският проводник на туркофилството в ДПС, той е много по-приближен до турските управляващи кръгове, вероятн и до турското разузнаване, докато Доган има много по-отворен проевропейски мироглед и е агент на българското ДС. Да не пропускаме момента, че Доган и приятели превърнаха ДПС в корпорация, което беше техния начин да се еманципират от турското финансиране и държавната субсидия. Не знам кое е по-лошо - "обръчите от фирми" на Доган или парите на турското разузнаване на К. Дал.
  Най-истинското решение е да се забрани ДПС като протурска етническа партия и проводник на турските имперски интереси в България.

 • 8
  stg avatar :-|
  stg

  bestbuy, това че ДПС и цялото им ръководство състоящо се основно от агенти на ДС(КГБ) се било контролирало от Турция е мит, точно хората близки до Турция като Дал се опитват в момента да вземат връх в ДПС, и очевидно Турция има негласното одобрение на най новия си приятел Русия да направи това

 • 10
  dimiterptsvetkov avatar :-?
  uran

  Само от тези факти не следва автоматично, че Ахмед Доган е "лош" или пък Касим Дал е "добър". Нека да изчакаме какво ще се случи по-нататък. Все пак заедно с "лошия" Доган, България премина сериозни изпитания за да достигне до НАТО и ЕС, а Касим Дал поддържа неясни отношения с държавата Турция.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Капитализмът беше суспендиран

Капитализмът беше суспендиран

Зимната приказка на Фандъкова

Зимната приказка на Фандъкова

КапиталНО

КапиталНО

Последният окоп

Последният окоп