Лекарите не са убийци

След поредната "лекарска грешка"

Колкото и да е ужасна новината за смъртта на едно 4-годишното дете заради лекарска грешка, грешка ще е да се подвежда под отговорност цяла една гилдия. Това би било не само несправедливо, но и опасно. Лекарската професия е като всички други - в нея работят различни хора. Някои са по-добри професионалисти, по-морални и по-състрадателни от други. Поставянето им под общ знаменател е най-неправилният подход в случая, защото прави най-малко възможно решаването на проблема.

Ако е вярно, че причината за смъртта на 4-годишната Гергана Илиева е подценяване на състоянието на детето при повторния преглед от лекуващия му лекар, отговорност трябва да се търси персонално от д-р Михаил Маджунов. Не защото има нужда от изкупителна жертва за хаоса в здравеопазването. А защото случилото се наистина е престъпление и не бива да остава ненаказано.

Проблемът с безнаказаността на лекарските грешки в България е огромен. Вина за това има и държавата, която трябва да балансира правата на лекарите и пациентите. В момента например липсва закон за правата на пациентите. В същото време правата на лекарите са защитени от съсловни организации, синдикати, медицински дружества и съответните лобита в изпълнителната и законодателната власт.

Хубаво е, че колегите на д-р Маджунов от ИСУЛ не се опитаха да прикрият грешката му, както е ставало при други подобни случаи. Криворазбраната солидарност би била лоша услуга за цялото съсловие. Ако искат да убедят обществото, че не са убийци, лекарите трябва ясно да се разграничат добрата лекарска практика от лошата. И да не защитават сляпо уличените в престъпление свои колеги.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


26 коментара
 • 1
  darthsidius avatar :-|
  darthsidius

  Не е първата няма и да е последната лекарска грешка,лошо е че взеха да стават доста често , почти всяка седмица.

 • 2
  igr81 avatar :-|
  antropos

  Да не са убийци,но алчността ги е деформирала тотално.Малцина останаха лекарите,които гледат първо да си свършат работата,а после да говорят за пари.По често е обратното - преди да са наясно с диагнозата хоратят за парите.От друга страна всичко кадърно отдавна не работи тук - изводът е , че некадърници,с някои изключения, ни лекуват.

 • 3
  izida avatar :-|
  Ирина Марудина

  Загубихме много кадърни специалисти защото извън България имат много по-добри възможности и уважение. Не искам с парите от моите данъци да се плаща обучението на специалисти, които да се реализират извън страната ни.

 • 4
  jelezen avatar :-|
  jelezen

  Обичам личния си лекар, обичам те, д-р Койчева от Русе, засипана си от пациенти, никого не върна без час и винаги имаш време за мен и децата ми, дето обичат да боледуват не когато на мен ми е удобно, и не на теб когато ти е удобно.
  Който е гледал деца знае каква сладка възраст е 4те години на дете.
  Въпросния доктор се представи "блестящо" - не бил виновен. Така е, няма виновни и няма да намерят виновен колегите. Човека е имал норма, бе, и я е избачкал. Е, имало брак, нормално е да има процент брак, кво толкова, той НЕ Е виновен.

 • 5
  varnenec avatar :-|
  Варненец

  До коментар [#3] от "Izida":

  Абсолютно съм съгласен!!!!

 • 6
  kony avatar :-|
  kony

  До коментар [#5] от "Варненец" и до "Izida":
  Хора, защо пишете глупости без да знаете как и кой плаща за специализациите на лекарите? Има две форми на обучение -платена (специализанта плаща всеки месец 180лв.), като работи безплатно в базата за обучение, а получава основната си заплата от работното си място в града от където е дошъл. Другата е държавна поръчка - там не плащаш нищо на университетската болница, работиш на пълен график, но получаваш 2 минимални работни заплати (около 480лв). на месец, с които трябва да преживееш и освен това подписваш мин.5г.договор (т.е.толкова колкото трае специализацията ти), че ще се върнеш да работиш в ЛЗ откъдето си дошъл или по разпределение от МЗ. Хайде сега ми обяснете, как вие с данъците си плащате лекарското обучение, когато реално финансово и психически то е изстрадано от техните семейства (траещо 4-5г.) и това си е узаконена АНГАРИЯ. Ако не вярвате, влезте в сайта на МЗ и прочетете Наредба №34.

 • 7
  agrotuz avatar :-(
  тимирут'

  За съжаление лекарите в България не са много далече от образа на ненаказуеми убийци.
  Медицина учат хора с ограничен капацитет, а не най-способните и мотивираните. Професията е била престижна, вече заради дефектите на приема в българските ВУЗ проблемите започват от приема на студенти. Подготовката на дипломираните абсолвенти не е достатъчна, за да могат да упражняват професията си самостоятелно. В университетите не са навлезли новите научни течения, няма информация за новостите в медицинската практика и медицинските изследвания, липсва актуализация на научната информация и литература, няма техника, няма и подготвени преподаватели. Лекарите не могат да завършат образованието си. Много е лошо, но освен непосилния разход, лекарите не получават възможност да извършат продължаващо образование - няма учебни програми по различните специалности, няма учебна литература, няма и преподаватели.
  Затова лекарите имат един последен шанс да оцелеят. Пазене на тайна много извън обхвата на лекарската тайна и съпричастност. Така никога колеги няма да изпаднат в ситуация да си говорят за лекарски грешки, няма да се критикуват помежду си публично. много трудно ще се намери лекар, който да опише безобразия на свой колега, поради което няма наказателни производства за лекарски грешки. Когато все пак започне някакво разследване, то пропада в лепкава каша от недомлъвки, липсващи свидетели, оттеглящи се вещи лица и т.н.
  А това за парите са дребни детайли. И името на някой лекар не е дотам важно. Унищожена е системата на здравеопазването, което води до естествена липса на доверие на пациентите към лекарите. Няма значение на кого ще се оставиш, на кого и колко ще платиш, в коя болница ще идеш. Навсякъде е еднакво - оцеляването на пациента е въпрос на шанс, не на знания, умения или техника. На един ще му отнемат правата, даже може и дело да има. Но кой ще спре останалите Маджуновци?

 • 8
  orchis avatar :-|
  orchis

  Лекарите от уважавани хора се превърнаха в алчни циници. Моралът им е страшно принизен, така че колкото и да е неприятно, цялото съсловие е в кюпа.

 • 9
  euro_businessltd avatar :-|
  euro_businessltd

  Лекарите се съпротивляват да излезнат на пазара и за това си патят. А най вяче патят пациентите и то с живота си и този на децата си.Лекарската услуга трябва да бъде продукт, цената на който да се договаря с юридиèски и физически лица по отделно, та дори ако трябва да си плащаме разликата. Това обаче ще доведе до създаването на среда в която по добрия лекар ще има повече приходи. Сега средата стимулира некомпетентността и тези случаи са резултат от това. Трябва също да се въведат застраховки срещу лекарска некомпетентност, които да покриват рисковете които лекаря може да причини. Този инструмент ще допринесе за още една оценка на лекарите от страна на застрахователните компании и още един стимул да се обучават и предоставят качествена услуга. Но както казах в началото те пък трябва да имат възможността като отделни болници и лекари да се пазарчят отделно за цените на отделни манипулации. Касата обявява колко плаща и разликата ще я доплащаме ние. Тази разлика ще е различна в различните болници, което ще регулира пазара. Също така разликите могат да се поемат от здравни застраховки и т.н. Има начин няма воля.

 • 10
  kony avatar :-|
  kony

  Няма как да се очаква, че лекарите сами ще оправят системата в която работят или ще предложат нова здравна система. Въпрос е на политическо решение, дебат сред всички българи какво здравеопазване искат да получат и каква цена са готови да платят - моделите в света са разработени, трябва да се приложат без побългаряване, но също така честно трябва да се кажат на хората и какво да очакват, защото всеки от тези здравни модели си има недостатъци.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Капитализмът беше суспендиран

Капитализмът беше суспендиран

Зимната приказка на Фандъкова

Зимната приказка на Фандъкова

КапиталНО

КапиталНО

Последният окоп

Последният окоп