Няма регистър - няма проблем

Скриването на фирмените дела от журналисти и граждани

Посегателствата на властта върху гражданските права невинаги става с публичен скандал, както беше с безразборното подслушване на МВР. Тази седмица без много шум управляващата ГЕРБ посегна на още едно конституционно право - достъпа до информация. По предложение на депутата от ГЕРБ Емил Радев, внесено между първо и второ четене, беше решено да се ограничи драстично публичността на Търговския регистър. С аргумента, че там има твърде много лични данни, които се използват за кражби на фирми, правната комисия реши да забрани достъпа на журналистите и обикновените хора до фирмените досиета. Право да ги ползват вече ще имат само тесен кръг чиновници и лица с юридическо образование (виж тук). Ще бъдат скрити точно тези данни, които гарантират в момента прозрачността на търговския оборот.

Изглежда, логиката на управляващите е "няма регистър - няма проблем". По същата логика би трябвало да бъде засекретен и имотният регистър, защото там също има много лични данни, а кражбите на имоти също са често срещано престъпление. Скоро някой депутат от ГЕРБ ще се реши, че и в регистъра за доходите и имуществото на политиците има твърде много лични данни. Колко му е да бъде закрит и той... Така журналистите няма да задават въпроси откъде политикът Х се е сдобил с няколко апартамента. Нито ще питат защо фирмата на брат му получава обществени поръчки, докато той е на власт. Проблемът не е в достъпа до личните данни, а в липсата на наказания за престъпниците, които злоупотребяват с тях. Засекретяването на фирмените дела няма да реши проблема с кражбите на фирми, но със сигурност ще попречи на разследващата журналистика. Което може би е и целта.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


10 коментара
 • 1
  asystolette avatar :-|
  Теодора

  Всеки, който има мераци да злоупотреби с лични данни, е свободен да се сдобие с тях по хиляди начини, измежду които последният е използването на Търговския регистър.. Та щом самите мобилни оператори започнаха да ни продават на кило на рекламни паразити, какво остана : )

 • 2
  100jan avatar :-?
  100jan

  "Капитал", бихте ли "злоупотребили" с личните данни и да ни разкажете що за птица е този Емил Радев? Освен че е член на клуба на анонимния милиционер (ГЕРБ), какво друго има за него? От къде е, каква му е професията, какви са му контактите? Вие само това кажете, пък ние сами можем да се сетим защо точно на него му щуква да внася такава поправка.

 • 4
  tehnolog avatar :-|
  Технолог

  Не знам кой насажда у хората страх от разкриване на личните данни?

  Личните ни данни отдавна не са само наша собственост: владеят ги многобройни публични регистри, социални мрежи, банки, фирми и т.н.

  Много хора, при това и някой борци за запазване тайната на личните данни, публикуват голяма част от тях в блоговете си ;)

  Има смисъл да се борим срещу злоупотребите с лични данни, а не за запазване на тайната им.

  За да работи икономиката и държавата, участниците в различните процеси трябва да се идентифицират. Не може да се прави държава и бизнес с анонимни граждани.

  И малко към Капитал:

  Преди месец, коментирах статия, която караше читателите, да си крият личните данни: http://www.capital.bg/1028855/#comment-24

  В тази статия се казва:
  "Проблемът не е в достъпа до личните данни, а в липсата на наказания за престъпниците, които злоупотребяват с тях. "

  Много по-съм съгласен с извода в тази статия, от колкото с посланието на предишната.

 • 6
  herrny avatar :-|
  HerrNY

  До коментар [#2] от "100jan":

  Ето инфо за др. Емил Радев: http://www.bivol.bg/home/item/755.html

 • 7
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#4] от "Технолог":страх за личните си данни имат основно богатите хора, като навържеш лични данни, данни за собственост и как върви бизнеса на съответната собственост и те ти повод за изнудване...
  Тъй като богатите управляват при капитализЪма те и си "уреждат" законите да ги пазят от реални или измислени опасноти....

 • 8
  velmarinova avatar :-|
  Величка Маринова

  Здравейте Капитал.
  Днес ЕК обяви, че е подготвила предложение за промяна на Директивите 89/666/EEC, 2005/56/EC и 2009/101/EC с цел свързване на търговските регистри на държавите членки. С инициативата се цели повишаване на доверието в единния европейски пазар осигуряване на по-безопасна среда за бизнес потребители, кредитори и други бизнес партньори, което да доведе до засилване на конкурентоспособността на европейския бизнес чрез намаляване на административната тежест и повишаване на правната сигурност. Не на последно място целта на промяната е да се подобри ефективността на публичната администрация, като се насърчи сътрудничеството между търговските регистри в Европа в рамките на процедурите за трансгранични сливания, преместване на седалище и актуализиране на регистрация на чуждестранните клонове.
  Повече информация за инициативата и проекта на Директивата за изменение може да намерите на адрес:

  http://ec.europa.eu/internal_market/company/business_registers/index_en.htm

 • 9
  velmarinova avatar :-|
 • 10
  ztuning avatar :-|
  ztuning

  Няма публична администрация - и това си е - как може такава поправка да се внесе без обсъждане - непростимо деяние на хората около ТИМ - може да видите кой е въпросния господин и какво му е миналото , докъто все още има инфо.....................преди да цензурират всичко , тия крадливи пионки в Парламента
  Z.T.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал