За душата един военен магистрат

Разследването на инциденти с НСО

С едно свое определение съдията от Софийския военен съд полковник Генко Драгиев успя да суспендира Наказателния кодекс, Наказателно-процесуалния кодекс и конституцията. Именно той е магистратът, който върна на прокуратурата делото срещу шофьора на НСО, който мина на червено и предизвика катастрофа на булевард "България", при която пострада четиригодишно дете. В колата тогава е бил министърът на отбраната Аню Ангелов, а какво е наложило погазването на правилата, никой не разбра.

Според определението на Драгиев прокуратурата би трябвало да повдигне обвинение и на шофьора на цивилния автомобил за това че... не е избегнал удара. С решението си магистратът с пагон на практика се превърна в обвинител - правомощие, което според конституцията има само прокуратурата. Съдебният акт на полковник Драгиев показва или зависимост (именно военният министър е този, който дава званията на магистратите под пагон), или безумна некомпетентност. И двата варианта не ползват справедливостта по никакъв начин. За никого не е тайна, че военното правораздаване е като лупа за проблемите в цялата съдебна система - силна зависимост от изпълнителната власт и израстване не на способните и подготвените, а на послушните и изпълнителните. Не случайно, след като години беше отговорна за престъпността в МВР, военната прокуратура не направи абсолютно нищо. Без резултат са и разследванията за злоупотреби в армията.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


8 коментара
 • 1
  igr81 avatar :-(
  antropos

  Натегачество в стил соц, още повече че е осветлен за компрометиращи връзки.Въобще защо му дават такива дела!Да присъжда и отсъжда за разни кокошкарски истории, след като не могат да го махнат заради контактите му

 • 2
  b.davidkov avatar :-P
  masay

  Понятието "военен съд" ми мирише на Октомврийска революция и бърз разстрел. Държавниет служители, които денем носят зелени чорапи, имат същите отговорности пред обществото и законите на страната като мен и нуждата от военни съдилища е отживелица. Тогава на обущарите нека да има обущарски съдилища, за касапите - касапски, а Цв.Цв да го съди тъща му :)

 • 3
  a3 avatar :-?
  аз

  ако вместо да създават специализиран съд герб премахнат военния ще е толкова по-добре за правдата в България...

 • 4
  evgeny avatar :-|
  evgenye

  Не му знаех името на този съдия досега. Това е безумие. Тогава всички които убиват ще имат оправдание, че жертвата им е имала време да реагира на бухалката или ножа или куршума.И жертвите ще се превърнат в обвиняеми. В каква държава живеем? Този съдия заслужава да бъде осъден по бърза процедура.

 • 5
  gm avatar :-|
  GM

  Евала, че се разгласява името му. Абе това се беше случило в Гърция, между другото, вече щеше да има протести. Почнахме с горивата, ще се научим и на другите 'красоти' да реагираме.

 • 6
  agrotuz avatar :-|
  тимирут'

  Ето как с една малка статия се избсипват куп проблеми.
  Първо, най-важно, защо НСО са богопомазани? Кой и какво им дава право да се правят на всесилни? Какво лошо и нередно има да се осъди един джигит, ако ще и да е с пагони?
  Второ, защо и докога военните и полицаите ще бъдат подсъдни само на специализирани съдилища? Това е остатък от комунизма, а по конституция всички са равни. Значи, да се промени Конституцията и тези военни съдилища да се закрият.
  Трето, пак се повдига темата за кадрите. Със сигурност военните съдии и прокурори са много по-некомпетентни от цивилните. Тези също са и доста по-обвързани с разни неформални отношения - имат си и Красьо от Плевен, и други "лобисти", и с ГЩ на армията са в подчиненост, и с МВР не са много регламентирани нещата. Кариерното развитие зависи от по-високия чин и така се получава не само шуро-баджанащина, лобизъм, "приятелства", корупция, търговия с влияние и т.н., но и скандално слагачество и блюдолизничене. Решението е в рязане до здраво, остава да има кой...

 • 7
  mastikata avatar :-|
  mastikata

  Ебати гадната свиня - не е за вярване - мисля си понякога че ако изпратим този и само още 100 като него на Луната и България ще дръпне 20 години напред за една нощ....

  Може и да се въведе и единица за корупция, крадливост и малоумие - "ЕДИН ДРАГ"!

 • 8
  milipili avatar :-|
  Скакауец

  Добре де, всички плюете по другаря полковник Драгиев, а никой не попита другаря министър Аню, какво точно се случи, че удари с колата си невинни граждани с детенцето им, преминаващи законно на зелено. И защо аджеба се налага на един военен министър да бърза така, че да преминава на червено и да рискува здравето, живота и имуществото на гражданите плащащи министерската му заплата? И защо продължава да мълчи като наакан, докато цяла седмица медиите коментират безобразието в което и той е взел участие?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

А къде бляхте толкова време?

А къде бляхте толкова време?