Кастово правосъдие

Двойните стандарти на Темида

"В България има две правосъдни системи - едната е за богатите хора с власт, които остават над закона, а другата - за обикновените българи." Това прозрение на американския посланик Джеймс Уорлик ядоса двамата големи на съдебната система. Главният прокурор Борис Велчев и председателят на ВКС Лазар Груев скочиха едновременно: "Това е напълно неоснователна и неприемлива теза, която обижда магистратите в България... съдиите и прокурорите ще продължат усилията си за утвърждаване върховенството на закона по отношение на всички български граждани." Или, казано просто, няма нужда от промяна, ще продължим, както сме го правили досега.

Констатацията на американския посланик напълно отговаря на всеобщото чувство за остър дефицит на справедливост. Примерите за тези две паралелни системи срещаме всеки ден. Ненаказаната престъпност сред висшите политически и икономически елити е само една част на проблема. В този брой разказваме как от подобен двоен стандарт се е възползвал един от привилегированите - спонсор на политическия елит. В случая дори не става дума за криминално дело, а за търговски спор с голям материален интерес. Това показва, че въпросният двоен стандарт, за който ни говори американският посланик, е обхванал системата на правораздаване до най-високите й етажи.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


13 коментара
 • 1
  a3 avatar :-P
  аз

  както се казваше в едно филмче:
  да сме мислили преди да се родим селяни...

 • 2
  chernomorski avatar :-|
  Chernomorski

  Натиснаха ги по болното място и се разреваха нашите магистрати!
  Но аз като част от обикновените хора, които много добре разбират за какво точно говори американският посланик, напълно споделям една такава констатация. Казана е частно и открито, както подобава на истински партньори! А нашите "висши" и "главни" какво - надигат вой от несъгласие! Нека докажат обратното, ама не могат! Истината е,че и магистратите като политиците срамят нацията ни и сриват самочувствието и на стойностните хора. Но така е било винаги - борбата между доброто и злото не е спирала, дано по-скоро второто започне да отстъпва...Кой знае!...

 • 3
  igr81 avatar :-(
  antropos

  Не му е работа на американския посланик да коментира темата - още повече, че неговата страна отказа да признае правото други страни да съдят военнослужащите й, които извършват престъпления на територията на им/и това, ако не е също двоен стандарт - здраве му кажи/.От друга страна е страшно прав - мисля си, че най-ретроградна в наше време е точно съдебната система и е много,много жалко, че чужд посланик трябва да ни каже, че царят е гол.И още по-жалко е поведението на самите магистрати

 • 4
  strannotia avatar :-|
  strannotia

  В българския език е казано За-Кон.

  Такива ги пишат в Народното събрание.

  По-интересно е, къде пишат За-Лъв?

  а) Виена
  б) Москва
  в) Вашингтон

  веднъж като ни напътят, точният адрес ще намерим.

 • 6
  agrotuz avatar :-|
  тимирут'

  Уорлик да си гледа работата и да не с бърка в нашата. Съдебната ни система е в "такова" състояние точно заради такива намеси на такива като него и предишния френски амбасадор Дьо Понсен. Разбира се, основната работа си я вършим тук - политици, журналисти, "общественици" от НПО и всякакви други си врат носа и се изказват за щяло и нещяло, стига съдиите и съдебната система да е виновна...
  Истината е друга - системата трябва да е независима. Независимостта трябва да се гарантира законово, финансово и морално. Вместо да се правят удобни текстове на законодателната уредба на правораздаването , така е всеки с възможности от някаква позиция да въздейства, трябва да има устойчиво законодателство, което да се прилага поне за един десетгодишен период. Тогава кривиците може би ще могат да се изправят. Съдебната система трябва да е независима от приумиците на някой си финансов министър. Тя трябва да е финансово независима и задоволена и по друга причина - да се намали корупцията и търговията с права и влияние. Най-трудно ще стане морално независима. Това е правото на съдията да съди по съвест. Този човек трудно ще стане толкова независим за няколко месеца или година, но все пак трябва да се постави начало. Добро начало ще е да се спре с натиска, ама къде е мисленето на българите?
  И всичко това с тройна сила се отнася и за прокурорите.
  Полицаите от дознанието са неспасяеми. Няма независим "носител" на фуражка.
  Иначе правораздаването е комплексна дейност и вимната не е само в едно от звената.

 • 7
  tedif avatar :-?
  tedif

  Човекът си е казал мнението и за съжаление е прав.

 • 8
  4erenmetar avatar :-?
  4erenmetar

  До коментар [#6] от "тимтрут'":
  Добре де, колко още да е независима? И какво гарантира, че с още по-голяма финансова независимост, ще имаме и морална независимост?
  Защото ревът за финансовата такава е единствено за повече пари (от мен, от теб, от всички данъкоплатци). Иначе те са си независими и сега - пред никого не се отчитат и не вярвам да са против това статукво.
  Намесата на амбасадори е неприятна и унизителна за нас. Само че спомни си до какъв фарс бе докарано делото срещу убийците на нашия студент във Франция. Какъв висок морал демонстрираха съдиите тогава! И щеше ли да се случи обрат без грубата (недипломатична) намеса на френския посланик?

 • 9
  frequentflyer avatar :-|
  frequentflyer

  sadly but truth

 • 10
  agrotuz avatar :-|
  тимирут'

  До коментар [#8] от "4erenmetar":

  Няма как да го докажа, но вярвам на слуховете. А те твърдят, че въпросния Борилски всъщност се е занимавал с нещо, което аз не бих вършил. Имаме типично мафиотско разчистване на сметки, това е мотивът, който никой не се наема да обяви на висок глас. Това е и обяснението защо няма яснота за деянията на убития и на убийците му за дълги периоди от живота им, както и за произхода на парите им, които са харчели смело и изобилно, нито за дългите пътувания насам-натам привидно безцелно из Европа. Затова французите не са намерили нито едно доказателство, което директно да доказва даже присъствието на обвиняемите на местопрестъплението. Изглежда дълбокият замисъл на французите не е толкова да се накажат нямакви престъпници, колкото да ги разкарат от територията си и да се ограничи възможността им да пътуват свободно за дълъг период от време.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

А къде бляхте толкова време?

А къде бляхте толкова време?