Червено хапче

Фиксираните цени на лекарствата

Носталгията по социализма явно още стои в съзнанието на част от фармацевтите. Те очакват държавата да им създаде парникови условия за бизнес, вместо да се конкурират на свободния пазар. Това личи от исканията на Националната аптечна камара и Българския фармацевтичен съюз към правителството. Едно от тях е държавата да въведе фиксирани цени на медикаментите, уж за по-голямо удобство на пациента - той вече нямало да обикаля по аптеките и да търси по-евтини лекарства, а ще купува от първата срещната. Това е очевидно лобистки текст, който цели да облагодетелства малките играчи на пазара, които не могат да си позволят да дават отстъпки, както големите вериги от аптеки. Друго изискване е аптеките да се разполагат на минимум 500 метра една от друга, за да не си пречели (да печелят повече). Още по-странно звучи искането на 10 хил. души да има само една аптека (вероятно за удобство на пациента), тъй като насищането на пазара било прекалено голямо. И не на последно място - ако може в закона да се запише, че лекарства не се продават, а се отпускат. Всички тези идеи за законодателни промени облагодетелстват изцяло търговците и са във вреда на пациентите, които искат по-качествени лекарства на по-ниски цени.

Когато една цена се фиксира, тези, на които тя се струва твърде ниска, няма да продават на нея и така ще се генерира дефицит на лекарства. Ако пък цената се фиксира твърде високо, което очаквано би станало, ще печелят всички фармацевти, но не и пациентите. Да не говорим колко ще спечели пациентът, ако в региона остане само с един аптекар, изживяващ се като човек, който "отпуска" здраве.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


166 коментара
 • 1
  kopchelino avatar :-|
  kopchelino

  Много ми се иска да разбера кой е авторът на този коментар. Не знае ли той, че в много държави цената на лекарствата наистина е фиксирана и това е в полза на пациентите. Освен това в много от европейските държави има изискване за разстоянието между аптеките и за минимален брой хора, за който да отговаря една аптека. И още нещо, това че у нас професията на фармацевта се свързва само с работата в аптека, не значи че това съсловие трябва да се принизява само до търговец на лекарства. Защото, уважаеми авторе, фармацевтите не са само това. Ние не сме търговци, а специалисти, здравни работници, и ако сте прочели законите - аптеките са здравни заведения. Ролята на фармацевтите е да отпускат лекарства и да консултират пациентите, защото те също носят отговорност за здравето им. Ако цените на лекарствата се фиксират, не само че пациентите няма да обикалят по-евтини лекарства, но ще се повиши и качеството на обслужването им в аптеките. От фиксираните цени няма да спечелят единствено големите вериги с големите интереси, които назначават не достатъчно квалифициран персонал. Така че , моля Ви, не ми говорете за лобиране и за интереси!

 • 2
  zaffirov avatar :-|
  Митко Зафиров

  Г-жо, наистина не мога да повярвам какво сте написали. Първо кой Ви пречи да предлагате качествена фармацевтична услуга? Предлагайте я и си сложете по-високата цена, но да видим дали клиента(пациента) ще я оцени както вас. Аз,примерно, не знам как ще ме привлечете с по-висока цена на аспирина, но по-добра услуга. А и да не забравяме най-важното- държавата няма право да казва кой да продава, на каква цена и къде даден продукт или услуга. Тези предложения са изцяло лобистки, антипазарни и комунистически по своята същност. И имат за цел да донесат ползи на затворената гилдия - фармацевти и да ощетят клиентите/пациентите.

 • 3
  tarka avatar :-|
  tarka

  Ей, този капитал като сте го пипнали, че не го пускате, значи!!!!
  Така е, капиталиста си пази капитала и все се натиска да го увеличава, ама на всяка цена. Даже и за сметка на здравето на гражданите.
  Във фармацията има едновременно взаимосвързано предлагане на стока и фармацевтична услуга. Фундаменталната грешка, допускана до момента, е фаворизиране на стоката и игнориране на услугата.
  Магистър фармацевтите са обучени да дават фармацевтична услуга по строго определени правила, които само те си ги знаят, а не тези които не са фармацевти и не са обучавани как да дават такава услуга.
  Ако протестират, значи нещо им пречи да спазват правилата, на които са се обучавали и тези правила не са някакъв техен каприз, а са в името на човешкото здраве.
  Ама тези правила са измислени не от комунисти, империалисти или други подобни -исти, а са официална фармацевтична практика в Европа и в останалия цивилизован свят, наложени и изпитани през векове.
  Да, трябва да има определена държавна закрила на фармацевтичната дейност, за да може фармацевта да се съсредоточи в хуманната същност на действията си, а не във финансовите сборове и оцеляването си.
  Именно заради това в Евро-директивите фармацията е определена като регулирана професия, т.е. подлежи на държавна регулация, а не на свободни пазарни принципи.
  Фиксираните цени, ще позволят на фармацевтите да се конкурират помежду си не по цени на лекарствата, а по качество на фармацевтичната услуга, което е и същността на хуманната им професия.

 • 4
  anchi avatar :-|
  anchi

  Само един въпрос към привържениците на веригите от аптеки. Знаете ли, че при узаконяване на вериги от аптеки в други държави са изчезнали около 30% от лекарствата в съществуващата номенклатура, защото голеите фирми се интересуват от рабата, който дава повече, това се продава. Друг въпрос, ако на пазара останат 3-4 големи вериги дали няма да има тръстово споразумение за цени и да се продава на пределни, тоест 18% надценка за лекарства над 8 лв,20% за 1 до 7.99 лв. и 22% за лекарсва до 0.99 лв? Пълен абсурд ще кажете на свободния пазар, конкуренцията е по-силна и няма как да стане. М-тел, Глобул и Виваком не правят ли точно това, някой да е свалил цена ??? Ами ОМВ, Шел, Петрол, Лукойл и Ромпетрол, продават на цени с разлика от 1 максимум 2 ст. Същото очаква и фармацевтичния бизнес ако нещата в България продължат в същата посока. Можете да повървите пеш ако не достигат паричките за бензин, но лекарствата са кръвно трябва да изпиете, помислете какво защитавате сега, да не мрънкате след 5 години.

 • 5
  feelgoodinc avatar :-|
  feelgoodinc

  Аз не мога да разбера - защо се води целенасочена кампания срещу медицинските работници?Първо подхванахте лекарите,сега фармацевтите.Цялото ми уважение към журналистите,но Вие нито имате представа - какво е да се следва медицина или фармация,нито какво е да се работи такава професия.Защото когато имате нужда - идвате в аптеката и искате да Ви се свърши работа,искате най-доброто и искате компетентно мнение.Когато нямате нужда - плюете в медиите.
  И не мисля,че заплащането на медицинските работници е ваша работа.
  Все пак здравето е безценно,нали ?

 • 6
  mrvip avatar :-|
  mrvip

  Декларация

  НИЕ
  (фамацевтите,архитектите,уиверситетските преподаватели,нотариусите,адвокатите,шофьорите в градския транспорт,продавачите,компютърните специалисти,учителите,чистачите,касиерите,съдиите,шиачите,счетоводителите,енегетиците,писателите,гледаите,таксиджиите,лекарите,радиоводещите,земеделците,журналистите,ИТ специалистите,дограмистит,полицаите,химиците,строителите,чиновниците,музикантите,оксиженистите...)


  СМЕ ТЕЗИ КОИТО

  (ви лекуваме,храним,строим ви дом,возим ви,обличаме ви,учим ви,грижим се за сигурността ви,забавляваме ви,строим пътища за вас,произвеждаме/доставяме храната ви/домашното ви обзавеждане,топлим ви....)

  СЛЕДОВАТЕЛНО

  (стоката/услугата ни не е една такава проста, неважна и безсмислена като на онези другите)

  ЗАТОВА ИСКАМЕ

  (минимални цени/заплащане,субсидии,оганичения за конкуренцията,лицензи,държавногарантирани приходи,данъчни облекчения...)

 • 8
  tarka avatar :-|
  tarka

  Само фармацевтите,архитектите,адвокатите и лекарите са регулирани професии и имат право на регулация, а останалите - не!
  Надявам се до 10-я път да го разберете!

 • 9
  mrvip avatar :-|
  mrvip

  До коментар [#8] от "tarka":

  Ама що така само те, ами ние с гайдите? Все в някоя европейска държава ще се намери някоя лобистка привилегийка за това или онова съсловие и ще можем да обявим че така трябва, щото "така е у Европата". Всеки може да извади солидни и убедителни аргументи защо точно това, което прави е супер важно,отговорно и общественополезно и трябва да бъде регулирано за "по-високо качество" или да е с по-ниско ДДС. 90% от икономиката е дом,храна,дрехи,здравеопазане,образование,транспорт,енергетика,ИТ,комуникации,игурност.

 • 10
  tarka avatar :-|
  tarka

  Там, където ние сега отиваме, европейските държави вече са на светлинни години пред от нас. Няма нищо случайно в тези регулации, а са определени след много голям опит.
  Никой няма да ни чака да се намъдруваме или да откриваме топлата вода.
  Само се набутваме сами и просто изоставаме.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Капитализмът беше суспендиран

Капитализмът беше суспендиран

Зимната приказка на Фандъкова

Зимната приказка на Фандъкова

КапиталНО

КапиталНО

Последният окоп

Последният окоп