Бойкономикс в действие

Дебатът за по-високи пенсии и заплати

Ако преди имахме планова икономика, след това пазарна, сега имаме Бойкономикс. Това е обществена наука, която се занимава с импулсивните решения на министър-председателя, взети под влиянието на предстоящи избори, стачки или забележки на опозицията. Тя изследва как постоянно променящите се позиции на правителството влияят върху икономиката, както и опитите на бизнеса да ги разгадае.

Тази седмица всички бойкономисти имат доста да анализират след два пълни поворота, които кабинетът направи. Първият е изказването на Борисов , че минималната работна заплата и пенсиите ще се увеличат. Вторият е допускането на финансовия министър Симеон Дянков, че вкарването на фискални правила в конституцията може да бъде отложено за след президентските и местните избори, за да се изчисти всяко политизиране на идеята.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
19 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков
  • - 15
  • + 7

  Нямаме Бойкономикс. Имаме Дянкономикс! Борисов е типична некомпетентна марионетка в ръцете на кукловода на това управление - Дянков, който пък е още по-некомпетентен и от Борисов. Няма до сега и един път, в който Дянков да е прогнозирал нещо по-важно (от сорта на приходи в хазната или пък на размера на БВП...) и да е познал! Например, Дянков твърди, че състоянието на доходите в НОИ е толкова добро, че да се намаляват пенсионните вноски. В същото време - нямало пари за индексация съобразно инфлацията на пенсиите, освен на най-малките такива (пак е нещо за най-мизерстващите, буквално нещастни пенсионери, но със сигурност не говори никак добре за компетентността на Дянков)!

  Нередност?
 • 2
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков
  • - 9
  • + 3

  Допълнение към предходния ми коментар:

  Още един пример за фрапантната некомпетентност на Дянков (който освен финансов министър е и икономически вицепремиер). Дори само като погледнем прогнозата на Дянков (и на Трайков) за растежа на БВП за 2011 година (прогноза, отразена в Бюджет 2011), всичко моментално ни става ясно! Според статия на "Капитал" за състоянието на БВП за първото тримесечие на 2011 година, БВП бил реализирал "изненадващ" растеж спрямо първото тримесечие на 2010 година.

  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2011/06/08/1102354_jega_v_nap/?ref=id

  Водещите ни икономисти били изненадани от този резултат! Излиза, че аз съм по-грамотен в икономиката ни от водещите ни икономисти (а пък от икономическите ни вицепремиер и министър - да не говорим)!
  От q1 на 2009 година до q4 на 2009 година икономиката ни бележи рязък срив при сравнение на четирите тримесечия със съответните им през 2008 година. Спадът на икономиката за цялата 2009 година достига от над +4 % през q4 на 2008 година - до над -8 % през q4 на 2009 година (става дума за икономически ръстове при сравнение на споменатите тримесечия със същите точно една година по-рано). Лесно-обяснимо, от q4 на 2009 година до q4 на 2010 година икономиката бележи точно толкова рязко възстановяване, колкото рязък срив е претърпяла през 2009 година. И ... през q1 на 2011 година икономиката ни плавно намалява растежа си до 3.4 % спрямо q1 на 2010 година.

  Кое не е ясно на "икономистите" ни?!!! Че през следващите тримесечия до края на 2011 година растежът на икономиката ни ще се забави и през последното тримесечие (спрямо същото на 2010 година) ще е под 3-та процента, като предвидените от Дянков (и Трайков) 3.6 % ръст на икономиката за 2011 година няма да бъдат постигнати (щом като още през първото тримесечие са постигнати едва 3.4 % при предполагаем спад на растежа по тримесечия по-нататъка - какво да говорим?!)! Освен ако не стане някое чудо през годината (като рязък прилив на чужди инвестиции, рязък скок на вътрешното потребление, масирани икономически инициативи от сорта на АЕЦ "Белене", но множество на брой, които да ангажират много български работници при щедро заплащане на труда им и така да се увеличи рязко потреблението и т.н.), макар аз лично да не вярвам в чудеса! Та, кое не е ясно?! Че Дянков (заедно с Трайков) е некадърник и че отдавна трябваше да е сменен с по-компетентен човек ли?!

  Нередност?
 • 3
  stanislav_yankov avatar :-|
  Станислав Янков
  • - 8
  • + 4

  А ето и едно от творенията на Дянков и Трайков, под одобрителния поглед на Борисов, който не иска да одобри проекта за газопровода "Бургас - Александруполис" уж по екологични съображения. Това се случва зад кулисите (тихомълком):

  От "Дневник"

  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/05/29/1096820_traicho_traikov_bulgariia_triabva_da_diversificira/

  Коментар с номер 39 (istorika): Това което Дневник не казва е , ШЕВРОН ЩЕ отрови водата на Лудогорието започвайки добив на шистов газ.

  Вижте на какво искат да превърнат България:

  http://mail.duma.bg/duma/sites/default/files/0901_20100723.jpg?1280067648

  "К онкурсът за проучване на находището в Нови пазар е проведен тайно, Трайков отказва да даде подробности."
  Министърът съобщи, че с оферта от 30 млн. евро американският енергиен гигант „Шеврон" е спечелил правото да проучва залежите на шистов газ в Нови Пазар. „Сега този бонус ще отиде директно като свежи пари в бюджета", каза министърът. Министърът се похвали, че първоначалната цена за 5-годишното проучване е било едва 200 хил. евро. Той обаче не можа да обясни, защо обществото не е било информирано за подобен търг за толкова сериозна сума. Същата компания „Шеврон" бе доведена в България преди година от американския посланик Джеймс Уорлик, който активно лобираше именно тя да започне проучванията в България за шистов газ. Днес изведнъж Трайков съобщи, че офертите са били отворени преди няколко дни, като на втора позиция е била британската компания BNK Petroleum. "

  Те на това му викат корупция!

  Реалните добиви на шистов газ са преувеличени , а също и себестойността на получавания продукт е двойно занижена.
  Широко ркламираната "нова" технология е създадена още през 40-те години на XX век и се състои в това, че на сондата, след като се спусне вертикално на определена дълбочина, постепенно й се придава наклон, докато не заеме положение от 90 градуса. След това в газоносните шисти под налягане се вкарват около 4000 тона вода, 200 тона пясък и неизвестно количество и с неизвестен състав химически реагенти (!!!), които разрушават преградите между отделните газови "джобове" и изваждат газа на повърхността.
  Характерното е , продуктивността на сондажите пада стремително бързо - в момента в САЩ рязко се е увеличило количеството на сондите за добив на газ, които не работят - около 700 броя. Затова се налага да се правят все нови и нови сондажи. Т е. да се вкарват все повече тонове отрова в подпочвените води!

  Бог да пази България!

  Коментар с номер 40 (istorika): Газът от шисти , за разлика от природния газ, който е чист продукт, готов за незабавна употреба, е замърсен с азот, сероводород и въглероден двуокис, т.е. той трябва да се пречисти, преди да постъпи в потребителската мрежа от газопроводи. Освен това, относителната топлина при изгаряне на шистов газ е три пъти по-малка в сравнение с традиционния газ. Т.е., за да загреете литър вода или да отоплите 1 кв. м от жилището си, ще ви е нужен три пъти повече шистов газ в сравнение с традиционния. Три пъти повече газ, три пъти повече пари.

  Коментар с номер 41 (istorika): С изумителна откровеност, която си е направо чиста наглост, авторът на "Бизнес Ню Юръп" Никълъс Уотсън написа в края на януари т.г.: "За щастие на европейските политици, които повече се вълнуват повече от енергийната безопасност, отколкото от екологията, по-голямата част от потенциалните находища се намират в страни, които се безпокоят от пагубното влияние на Русия в газовите доставки - такива като Полша и Украйна." С други думи това ще рече: "Намерихме едни балъци, които са достатъчно глупави, за да гонят призраците на руския империализъм и в замяна на някаква ефимерна безопасност са готови да отровят водата си, земята си и да погубят здравето си, докато ние печелим на техен
  гръб."

  Разбрахте ли сега, че ни управляват ни корумпирани престъпници!

  Коментар с номер 50 (venzie): До коментар [#42] от "Свинчуга":

  Тези които си мислят че проблемите на БГ ще се разрешат чрез добива на шистов гас по добре да гледат документалния филм "Gasland". Тука ще видите част от филма, http://www.youtube.com/watch?v=phCibwj396I . Водата на много места в щатите вече е напълно отровена от добива на шистов газ, течността която се използва да се разчупи камъка е смес от хиляди токсични вещества. Значи ще си отровим водите че да отхвърлим руския енергиен хомут, така ли? Какъв живот би било това да живееш в отровена страна с вечно болни хора? Мислете и проучвайте преди да се връзвате.

  Коментар с номер 53 (venzie): До коментар [#49] от "istorika":

  Всичко което пишете е самата истина. Адвокат съм в САЩ, преди известно време моята фирма работи про боно за група граждани чиито подземни води бяха отровени от добива на шистов газ. Видях химичните изследвания на тези води, пълно е с карсиногени и с разтворен газ. Тази вода се пали с кибрит, ужасно е. Не знам как е възможно да си родител и да завещаеш такова бъдеще на децата си. За съжаление ако това е възможно тук в САЩ не виждам как това може да се спре в БГ, където политиците са още по-подкупни и безочливи, а гражданската активност далеч по-ниска.
  ------------------------------------------------

  Продавам българските управляващи (заедно с мижитурките, които само на думи се водят "народни представители")! Давам ги за 1 Евро (цента подлежи на допълнително договаряне)! Ако ги купите - ще направят неколцина от Вас много богати, за сметка на мнозинството останали, за сметка на природата и дори за сметка на държавата като цяло! МОЛЯ ВИ! ВЗЕМЕТЕ ГИ! (Дано да се върже някой и да ни отърве от това нещастие за 1-то Евро, че в действителност трябва ние да платим, за да се отървем от ония продажници във властта!)

  Трябват безкомпромисни протести срещу това. Къде са "еколозите"?! Къде са жителите на Лудогорието?! В бъдеще всички ще съжаляваме жестоко, че сме допуснали управляващите да направят И ТАЯ МРЪСОТИЯ...

  Нередност?
 • 4
  rumen_urumov avatar :-|
  Румен Йорданов
  • + 14

  Имаме и Бойкономикс, и Дянкономикс, и всякакви други Номикси.Пенсионната политика е сбъркана.Ранно пенсиониране на полицаи,съдии и тем подобни,почивка за сметка на НОИ на уж болни-всичко това е сбъркана политика.Това не може да продължава така.Трябва да се смени пенсионния модел.

  Нередност?
 • 5
  dreamer79 avatar :-|
  атанас
  • + 15

  До коментар [#4] от "Румен Йорданов":

  Трябва, но няма да го сменят. Опитаха да замажат кашата с ранното пенсиониране по един безспорно тъп начин- в личните партиди на тия ранни пенсионери се видя, че няма пари как да се натрупат за пенсии повече от 30-40лв до идването на нормалната от НОИ(Все пак разликата е 13 години от 52 до 65, а стажът на тия хора е максимум 15ина при удръжки примерно 5% от заплатата им за лична партида. Каква доходност да компенсира това?), както е направен законът, съответно тръгнаха да национализират фондовете, за да се изплаща от НОИ още. Ако се тръгне към лични партиди, ще лъсне колко е калпава системата и защо реално хора с 40 години стаж имат пенсия 200лв- просто I категория не внасят съизмеримо спрямо времето, в което получават, а тия с 200лв покриват дупката. Но как държавата да внася във фонд 2-3 нетни заплати по време на стажа на тия хора или да съкрати масово излишни в МВР, нищо че сме на върха по брой полицаи на глава от населението? Нали ще има бунтове... Та всичко е "мижи да те лъжем" и опити да се натискат хората да плащат повече и повече осигуровки въпреки уж ниския % на вноските(МРЗ се увеличава постоянно, коригират се таблиците по професии...).

  Нередност?
 • 6
  stanislav_yankov avatar :-|
  Станислав Янков
  • - 6

  До коментар [#5] от "атанас":

  Аз принципно съм съгласен с някои от положения (за сметките ти - не съм убеден, дали са верни), но за МРЗ ще побързам да те коригирам, че има инфлация, заради която МРЗ (не СРЗ, която се определя от пазара, който пък е изкривен заради липсата на реално социално подпомагане) и пенсиите трябва да се коригират с размера на инфлацията. СРЗ пък дори може да намалява в същото време (ако пазара изисква това), докато МРЗ и пенсиите растат.

  Нередност?
 • 7
  rapidfire_ avatar :-P
  rapidfire
  • + 3

  Предлагам помагала за разгадаване на Номиксите.
  Боб, сол, карти, свещи и найвече много и горещи молби отправени към висшестоящите.
  Това за разгадаването, де. :)
  За оправянето си има други церове... ;)

  Нередност?
 • 8
  dreamer79 avatar :-|
  атанас
  • + 10

  До коментар [#6] от "Станислав Янков":

  Станиславе, знам колко си ляв, но все пак ще ти предложа нещо- събирай 10 години по 50лв и след това се опитай от събраното 20г да харчиш по 600-700лв на месец. Сметките наистина може да ги направят точно само експерти, но не си мисли, че ситуацията не е лесна за виждане. В момента системата плаща с парите на натисканите да работят още и още непревилегировани. Аз с 40г стаж ще имам примерно пенсия 5-6, 10 години по 1000лв да са тогава, ако продължа да плащам максималните осигуровки. Ченге с 10г стаж ще взима примерно 30 години по 1000лв и то.
  МРЗ не трябва да е критерий в страната. Ако нямаше такава корупция и не се смазваше така всеки опит за бизнес на несвързани с властта, то щеше да има повече заетост и търсене на работници. Това вдига заплатите и златните 2007-8 ни го показаха с ръста на заплащането. В момента много хора са без работа или на ниски заплати заради левичарите като теб- искате държавата да дава без никаква промяна(За пенсионерите, безработни от няколко месеца, ок, но за излишни чиновници и полицаи...), а не се сещате, че тези пари могат да дойдат само с намаляне на дохода на заетите в икономиката, защото държавата сама по себе си приходи не генерира, а събира данъци, такси и т.н. И какво е това ограничаване на колко може да се наеме човек? Първо собственикът знае сам колко може да си позволи, второ работникът сам може да реши за колко иска да работи. Държавата използва МРЗ за две неща- определяне на вноските за "осигуровки" и определяне на размера на такси. В случая повишаване на данъчното бреме е прокризисна мярка и лично аз не го приемам, нищо че мечтата ми е страна с високи доходи и голямо потребление, защото това би пълнило моя джоб. Просто не става без усилия да се стимулира хората да работят спокойно и да развиват бизнес.

  Нередност?
 • 9
  stanislav_yankov avatar :-|
  Станислав Янков
  • - 9

  До коментар [#8] от "атанас":

  Грешиш! Нито съм "ляв", нито съм "десен". Само се грижа да плащам данъци смислено (нещо, което не е така за момента). И аз съм данъкоплатец, да не говорим, че като гражданин на тази държава би трябвало да имам и права, освен задължения, нали?

  Примерът за събирането на по-малко и за харченето на повече от събраното след това, го дай на "мозъка" Дянков, който при безпаричието на пенсионната ни система намалява пенсионните вноски (засега само с 0.2 % или малко повече, а в бъдеще - с още повече...). Също, за разлика от ченгето, пожарникаря и т.н., ти не си рискуваш живота в опасни акции почти ежедневно.

  МРЗ не трябва да е критерий за икономическите планове. Критерий трябва да е средната работна заплата в страната (тя затова е средна - защото не всички без изключение работят на МРЗ). Тука говорим за коригиране на социалната политика на управлението (МРЗ и пенсиите, защото друга социална политика България няма) с инфлацията. Това са минимумите, под които не трябва да се слиза, защото под тях човек не може да преживява нормално. Никой не е виновен, че работодателите не осигуряват работниците си на реалното възнаграждение, а на минималното, независимо, каква заплата плащат в действителност. Ако работодателите осигуряваха работниците им на реалното възнаграждение, вместо на минималното - увеличенията на МРЗ нямаше да ги засягат по никакъв начин, нали?

  Ами за безработните от повече от няколко месеца? Те само няколко месеца ли са плащали данъци, докато са работели, та да бъдат подпомагани само няколко месеца, след като загубят работата си? Предложила ли им е някаква работа държавата, което предложение те да са отказали, та да бъдат лишавани от помощта след няколко месеца? А по време на криза без работа остават и цели семейства с деца! Родителите обезателно ли трябва да станат престъпници, за да нахранят децата си? На това ли му викаш "дясна политика"?! Защото аз му викам чисто и просто ограбване на мнозинството от малцинство с оръжие и власт?

  Нередност?
 • 10
  dimhristov avatar :-P
  dreamer
  • + 4

  Бойкономикс е истинско попадение в десятката :D
  И не само на шега. За съжаление така се описва икономиката ни днес.

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал

Да ви разкажем нещо интересно?

Да ви разкажем нещо интересно?

ВСС завинаги

ВСС завинаги