Законно беззаконие

Представете си какво би станало, ако наемателят на ресторанта на Министерския съвет прегради част от кабинета на Бойко Борисов, за да разшири кухнята си. Ще изхвърчи като куче. Един от основните принципи на върховенството на закона е, че всички са равни. Когато някой е извършил нарушение, независимо кой е той, трябва да има наказание. Тази седмица държавата установи, че концесионерът на пистите в Банско -  "Юлен", е нарушил закона, като буквално е заграбил земя от  Пирин, за да я използва за търговската си дейност. Похвално е, че след три правителства настоящото е първото, което констатира това. И дотам. От няколко дни различни министри обясняват не какви са вариантите нарушителят да бъде наказан и закононарушението - прекратено, а как беззаконието трябва да бъде легализирано.

Законът за концесиите е ясен - че договорът се прекратява при възникване на опасност за околната среда. Тук опасността не само е възникнала, а е била консумирана. Министърът Нона Караджова говори за интересите на обществото, които трябва да бъдат защитени. За кое общество обаче става дума, така и не стана ясно. Със сигурност е някакво малко, в което влизат акционерите на "Юлен" и още двайсетина човека. Или както попита коментатор във Фейсбук: "Ако утре узаконите и убийствата, кражбите, наркотиците и т.н., това означава ли, че ще сте решили проблема с престъпността веднъж завинаги "в полза на региона и на страната?"

Казусът с нарушенията на "Юлен" е тест за правителството. Възможните пътища от тук са два - да влезе в ролята на съучастник, като узакони беззаконията, или да изпълни задълженията си, като спре нарушаването на закона и накаже виновния. Друг вариант няма.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


25 коментара
 • 1
  interrobang avatar :-|
  Питанка

  Съучастник е, спор няма.

 • 2
  zaniza avatar :-(
  ЗаНиЗа

  "Един от основните принципи на върховенството на закона е, че всички са равни. Когато някой е извършил нарушение, независимо кой е той, трябва да има наказание..." - да, ТАКА трябва да бъде, НО понеже ББ не може да "огрява" навсякъде заради "лентичките", което се мъчи да ни убеди, че е негово задължение, а и "отговорните" под него чакат благоразположението МУ, ЩЕ се размие това нарушение и пак няма да има виновни за наказване..., освен изстрадалата България...

 • 3
  dow_jones avatar :-|
  dow_jones

  Написах го вече по-рано. Българският вариант на капитализъм е следния: имаш една крава, открадваш втора, а после правителството узаконява кражбата...

 • 4
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat

  Интересен казус ))) Очакваме отговора на ГРАЖДАНИ ЗА ЕВРОПЕЙСКО РАЗВИТИЕ НА БЪЛГАРИЯ !!!!

 • 5
  ariman_info avatar :-(
  Ariman

  До коментар [#3] от "dow_jones":

  "Българският вариант на капитализъм е следния: имаш една крава, открадваш втора, а после правителството узаконява кражбата..."
  А МЕЖДУВРЕМЕННО ПОЛУЧАВАШ ЕВРОСУБСИДИЯ И ЗА ОЩЕ НЕОТКРАДНАТИТЕ КРАВИ...
  +++ от мен

 • 6
  omniam avatar :-|
  omniam

  Много хубаво и точно сте го казали. Оправданието, че печелим пари и имидж от Банско не върви особено гладко - излиза, че държавата разчита на незаконна дейност, за да си пълни дупките в бюджета.
  С риск за така или иначе ниския ми рейтинг: "Узаконеното беззаконие" ми напомни на друг скорошен въпрос - паметника на Съветската армия. Беше същото - красивите незаконни рисунки трябва да съществуват, а грозните незаконни надписи - не?! Поредното тълкуване.

 • 7
  svetoslavpp avatar :-P
  Svetoslav Popov

  Давай, Премиере, озаконявай!
  Следващия премиер чака пред кабинета ти!

 • 8
  2dehumanizer avatar :-|
  Dehumanizer

  Ако промени закона и узакони това престъпление, парламентът автоматично става престъпна организация и като такава трябва да бъде разформирована и вкарана в затвора.

 • 9
  sion1972 avatar :-|
  sion1972

  Не смятам , че има изненада в действията на кабинета и персонално Борисов..Досега той с нищо не е показал , че се интересува от проблемите на хората..Единственото нещо , което го интересува е болното му его..За няма и две години демонстрира презрението си към демокрацията и органите и не веднъж..Което по същество е презрение към всеки човек от това общество , дал своя вот..Отказва да се явява в Народно събрание , изпрати студентите да стават овчари , сравни народа с помиярите си , нагруби публично и многократно представители на медиите , които се опитаха да му зададат неудобни въпроси..И каква беше реакцията срещу всичко това..Ами никаква или продължаващ слугинаж..Затова и логичното сега се случва - пробва се следващата граница на търпимост..Ако реакцията е пак никаква , няма да се учудя ако пробва и въвеждане на диктатура..Затова не се чудете на пробите и на решенията..Всяко куче скача според тоягата..Оставихме нашето отвързано , позволихме му да влезе в стаята и логично то ни се качи на главите..Следващият път като решите пак да махате каишката , внимавайте малко повече..Анай-добре сменете кучето..Веднъж опитало от калъвката , много трудно ще го научите , че мястото му е в двора да слугува и пази..Не в стаята , за да му слугувате вие на него.

 • 10
  drakar65 avatar :-|
  drakar65

  "Законно беззаконие" или "Мокра вода" или "Дървено желязо"?

  "Възможните пътища от тук са два - да влезе в ролята на съучастник, като узакони беззаконията, или да изпълни задълженията си, като спре нарушаването на закона и накаже виновния."

  Защо ли изобщо предлагате тая дилема на Бате Бойко?
  Не знаете ли, че още преди да зададете въпроса, той вече е бил решен. Другото е просто да се намираме на приказки и да решим кога да разтурим седенката...
  Това което е станало, ще го бъде, под една или друга форма. Дали със закон, дали с промяна на карти, кадастри и всякакви други чиновнически глупости, но ще го направят!
  Просто не са дообмислили достатъчно нещата, но ще го направят. Става въпрос за много пари и интереси, а тази опция е първа в менюто!
  "Един от основните принципи на върховенството на закона е, че всички са равни."
  Да, на хартия. В реалния живот нещата са точно обратни! Някои са по-равни от други. Постоянно го виждаме.
  Това е.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

За магистралите и хората

За магистралите и хората