Срамна сделка

От години "Булгартабак" е нервният сплит на пороците в икономическо-политическата система на България. Не случайно досегашните четири опита завършваха с провал. Защото винаги досега политическото статукво начело с ДПС, се противопоставяше на идеята "Булгатабак" да бъде разглеждан и продаден като нормален бизнес, а не като партийна касичка и инструмент за държане на турския електорат в икономическа зависимост. При този опит, въпреки че не е на власт, ДПС не е против сделката!

От самото начало с критериите, заложени за избор на купувач, беше ясно, че не се търси инвеститор, а схема, която да запази сегашното статукво, като се трансформира само собствеността. Основната тежест за избора не беше цената на сделката, а количеството тютюн, което ще се изкупува. Очаквано, всички нормални кандидати се отказаха заради абсурдните критерии и остана само един.

Продажбата трябваше да премине "бързо и тихо" и е факт, че процедурата протече скорострелно. И тук е най-важната част.

Купувачът на "Булгарбак" всъщност не е известен. Той е добре скрит зад верига от офшорни регистрации, представлявани от инвестиционното поделение на руската държавна Внешторгбанк в Лондон - VTB Capital. Пред руските медии банката официално обяви, че в тази сделка тя участва за свой клиент. Това е стандартен бизнес за инвестиционните банки, в който те от свое име участват в сделки за сметка и риск на свои клиенти. На никой от българските власти - от Агенцията за приватизация, Министерския съвет, Министерството на икономиката, ДАНС, МВР, не му хрумна да попита банката кой е нейният клиент.

VTB Capital е с европейска регистрация и лиценз и естествено, че знае действителните собственици на всички свои клиенти. Никой не поиска да й зададе въпроса кой е действителният собственик на купувача на "Булгартабак"?

Това е ключовият въпрос. Защото се продава стратегическо предприятие, което е много по-важно в качеството си на платец на акциз и ДДС за бюджета, отколкото като производител на цигари.

А ако репутацията на действителните собственици е, че са специалисти по фалшифициране на бандероли и неплащане на ДДС? Дали затова никой не поиска да попита? Каква сделка тогава прави държавата? Дали не рискува десетократно повече приходи в бюджета от тези 100 млн. евро, които получава като цена за акциите на фирмата. Факт е, че офертата е ниска, но когато няма конкуренция, това е логичният резултат. Във фирмата има кеш почти равен на покупната цена, но и това не е най-големият проблем.

Проблемът е във възпроизводството на корупционния политико-икономически модел. Политическото влияние да се обръща в пари, а парите да се инвестират в медии и бизнес, който произвежда повече политическо влияние. Вестник "24 часа" пръв назова на глас публично обсъжданата тайна кои са действителните собственици на купувача, клиент на VTB - сдружение от две групи фирми около депутата от ДПС Делян Пеевски, Цветан Василев и Корпоративна банка, от една страна, и "Винпром Пещера", от друга. Зад тази "бизнес коалиция" очевидно стои политическата коалиция на ДПС и среди от БСП и НДСВ. Това обяснява и доста беззъбата политическа критика на сделката. А защо правителството на ГЕРБ извършва това безобразие и дали това не е видимата част на друга, по-голяма сделка, е една друга тема.

Сделката за продажбата на "Булгартабак" е обидно скандална и нахална. Тя е истинско предизвикателство за търпимостта на всички, които имат базова икономическа грамотност и искат България да бъде нормално място за бизнес. България явно не е такова място. С още такива сделки съвсем няма да бъде.

Още от Капитал

Капитализмът беше суспендиран

Капитализмът беше суспендиран