Магазинери ще пълнят затворите

Лансираната наскоро идея на шефа агенцията по храните Йордан Войнов за криминализиране на продажбата на негодни храни е на път да се случи, но в поредния абсурден вариант.

Лансираната наскоро идея на шефа агенцията по храните Йордан Войнов за криминализиране на продажбата на негодни храни е на път да се случи, но в поредния абсурден вариант. Законопроектът, с който capital.bg разполага, показва, че намерението е със затвор да се наказва всяко "хванато" наличие на храни с изтекъл срок по рафтовете на магазините, а не само умишленото им предлагане, каквато беше първоначалната идея.

Безкомпромисен контрол върху търговията с всички пряко свързани със здравето продукти, разбира се, трябва да се приветства. Но залитането не само не го гарантира, а обратно. Всеки човек със здрав разум бързо ще прецени вероятността затворите да се напълнят за нула време с престъпници, собственици на квартални бакали и смесени магазини в селата. Солените финансови санкции в градация преди това наистина ще свършат повече работа, стига и контрольорите да са добросъвестни, а не да припечелват "частно".

Мотивът за поредната бомбастична мярка  – че умишленото действие се доказвало трудно, е ново признание за безсилието този сектор да се управлява нормално след поредицата други блестящи идеи - асортиментът на малките хранителни магазини да се сведе до минимум или снайперисти да отстрелват полудиви крави в Странджа.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


15 коментара
 • 1
  pc_none avatar :-P
  pc_none

  Ще им носим лютеница на свиждане...

 • 2
  illuminator avatar :-|
  ее

  ДА ГИ ПЪЛНЯТ, КАТО ПРОДАВАТ ОТРОВИ! капиталци, коя верига ви плати, за да го пуснете тоя шит?

 • 3
  zaniza avatar :-P
  ЗаНиЗа

  "Мотивът за поредната бомбастична мярка..." - ТЕ нямат мотив, ТЕ са като кучето на нивата - добрите намерения ГИ пре...ват. Не е от незнание, а от лакомия...

 • 4
  throughya avatar :-|
  throughya

  представям си разговора между кварталния полицай 4и4о Митко и магазинерката Ваня, която продала няколко руски салати с изтекъл срок на годност.

  -Ванке, неприятно ми е да го кажа, ама ще те пращаме в затвора при рецидивистките и лудите жени..
  е за тея 5 салати..

  -----

  това със затвора е безсмислено. Все едно 4овек не знае да гледа етикети. Като не искат да се умира от натравяне или друго такова, да за4естят проверките по магазините. Така се създава уважение към системата, не 4рез затворища.
 • 5
  throughya avatar :-|
  throughya

  сега видях,4е е писана и друга статия по въпроса. И там е споменато нещо много съществено, което тук липсва май..
  Затворът е в слу4ай,4е магазинерите умишлено подменят етикети!

  Това ве4е е престъпление!

  *допълвайте си писанията, за да не стават грешки :)

 • 6
  onzisa6tia123etc avatar :-P
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт

  Кротко бе хора! Според статията не магазинерите ще се казват със затвор, а само "хванатото" наличие на храни с изтекъл срок по рафтовете на магазините.

  КОПИ'ПЕЙСТ от статията:" Законопроектът, с който capital.bg разполага, показва, че намерението е със затвор да се наказва всяко "хванато" наличие на храни с изтекъл срок по рафтовете на магазините, а не само умишленото им предлагане, каквато беше първоначалната идея....".

 • 7
  dimdim avatar :-|
  Дим Дим

  До коментар [#5] от "throughya":

  Май нищо не четеш. В другата статия в черната кутия пише по-точно, че промените са били замислени първо да има затвор ако нарочно е сменил етикета със срока на годност за да продаде пак стара стока, но сега са написали текст, че ще има затвор ако намерят по принцип етикет с изтекъл срок на годност на продукт в магазина

  Мнението ми тук е подкрепям позицията, доста е пресилено. Все пак всички хора четат етикетите а да пращаш по пандизи продавачката, че е забравила да махне от магазина нещо с изтекъл срок примерно от вчера или преди два дни.... Трябва да си има глоба и толкова. Отделно, че ще се усили корупцията пред заплахата от затвор

 • 8
  throughya avatar :-P
  throughya

  До коментар [#7] от "Дим Дим":

  хм,ясно. Скарай ми се.

 • 9
  thermobee avatar :-|
  Thermobee

  Абе направо на гилотината!

  Публикувано през m.capital.bg

 • 10
  gope avatar :-|
  Gopeто

  Това с намаляване асортимента на малките хранителни магазини направо ме разби. Те и без това се чудят как да не затворят. По-добре е да ги забранят със закон!? Та да е ясно, че се отдалечаваме от Европа. При конкуренцията, която съществува е достатъчно да сме по-взискателни като клиенти и най- вече да има къде да се оплачем ефективно. Това с едни постоянно растящи глоби ще свърши повече работа. Всъщност проблема е в неразбирането на думата "работа" от всякакви администрации и управленията им.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Капитализмът беше суспендиран

Капитализмът беше суспендиран

Зимната приказка на Фандъкова

Зимната приказка на Фандъкова

КапиталНО

КапиталНО