За яйцата и хората
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

За яйцата и хората

Капитал

За яйцата и хората

Неприятна изненада за фермерите

1531 прочитания

Капитал

© Иван Кутузов


Дванадесет години. Толкова изминаха, откакто е подготвена регулацията на Еврокомисията, която забранява на пазара в ЕС да се продават яйца от кокошки, отгледани по "нехуманен" начин – в малки клетки.

След огромен гратисен период тя влезе в сила от началото на тази година. И макар че по-голяма част от българските производители използват алтернативно производство, все още има такива, които не са се модернизирали.

Сега те трябва ударно да инвестират милиони, ако искат да останат на пазара. Едва ли обаче могат да се сърдят на някого, че са се поддали на синдрома да чакат до последния момент и не са се възползвали от предългия гратисен период, за да направят инвестицията по-безболезнена.

От друга страна обаче, в последния момент тези производители се оказаха допълнително изненадани от забраната за износ и към трети страни. Нещо, на което някои от тях разчитаха, за да запазят бизнеса си, докато успеят да се преоборудват и отново да се върнат на пазара в ЕС.

Сега по навик огорчението им ще се насочи към българските институции и донякъде с право. Редно е ресорните ведомства да комуникират с бизнеса и да го подготвят за всички възможни ограничения и възможности. Но на властта също не й стигат дванадесет години, за да се научи, че общуването с бизнеса трябва да се случва постоянно. А не само на кръглата маса, когато назреят проблеми и стачки.

Дванадесет години. Толкова изминаха, откакто е подготвена регулацията на Еврокомисията, която забранява на пазара в ЕС да се продават яйца от кокошки, отгледани по "нехуманен" начин – в малки клетки.

След огромен гратисен период тя влезе в сила от началото на тази година. И макар че по-голяма част от българските производители използват алтернативно производство, все още има такива, които не са се модернизирали.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK