Силният характер на статуквото

Изборът на Янева и злоупотребите в СГС

Тази седмица състав на Върховния административен съд (ВАС) потвърди окончателно назначението на близката приятелка на вътрешния министър Цветан Цветанов - Владимира Янева, за председател на ключовия Софийски градски съд (СГС). Тя беше предпочетена пред другия кандидат, въпреки че имаше скромен съдийски опит и неубедителни професионални качества. Изборът й беше част от дълга верига от назначения в съдебната система, продуцирани от управляващите и маскирани като съдебна реформа. За да подкрепят кандидатурата на Янева, членовете на кадровия орган на Темида - Висшият съдебен съвет, се мотивираха с нелепи твърдения, едно от най-запомнящите се от които беше, че имала силен характер.

В този брой разказваме за поредната престъпна схема, през която фирми с големи задължения към банки и различни кредитори успяват да се измъкнат. Схема, която е абсолютно невъзможна без участието на съдии със спорен професионализъм.

Всичко това ни кара да мислим, че "силният" характер на Владимира Янева, уж мотивирал назначението й, е толкова състоятелен, колкото и заявките на управляващите да реформират съдебната система. В конкретния случай кадровите експерименти на властта вече носят негативни последствия. Отказът на ръководството на съда да разбие уюта на магистратите, превърнали съда в банка за услуги (по покойния председател на Конституционния съд Румен Янков), буквално застрашава стопанския оборот - през СГС минават най-важните търговски спорове в държавата. При това положение излиза, че силният характер на Янева не е бил търсен за промени, а за запазване на статуквото.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


7 коментара
 • 1
  chernomorski avatar :-|
  Chernomorski

  Много точен и ясен коментар! Не е обаче ясно кога и как ще започне съдебната реформа с удобни назначения и замазване на гафове, с не реформиран кадрови орган и пренебрегване мненията на професионалната гилдия на съдиите.

 • 2
  yosuf avatar :-P
  yosuf

  Хахахаха Гледам, че Роси Боси отново умира от яд и злоба :) Радвам се, че Янева ще остане ...умирам да чета коментарите на хеитърите тук :)

 • 3
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat

  До коментар [#2] от "yosuf": Може и да се случи :-) когато чуждите компании масово залеят Люксембург с искове за нарушени регламенти и директиви, следва УНГАРСКИ СЦЕНАРИЙ :-)

  и на мен ми харесва :-)

 • 4
  rishelieu avatar :-|
  rishelieu

  Защо никой не коментира публично изнесените факти, че Владимира Янева страда от тежко психическо заболяване и съгласно Закона за съдебната власт няма как да бъде магистрат?
  Не ви ли е ясно, че тази жена беше сложена на този пост като сламен човек? Зад нея седят същите хора, които докараха съдебната система до това дередже.
  Не ви ли прилича това на историята с Филчев?

 • 5
  agrotuz avatar :-?
  тимирут'

  Покъртителна история... Направо ми иде да си разкъсам ризата от мъка заради неволите на СГС. Абе направо да намерят всички, които не са тъжни от оставянето на Янева и да ги пращат в Северна Корея за превъзпитаване.
  Реалната картинка каквато е, не за гледане... Най-големият съдебен район в България е даден на невъзможен кандидат. Няма нужда пак да се коментират качествата на Янева, по-скоро липсата на такива, нито основният аргумент на ВСС (несподелен публично, разбира се) - семейна приятелка на Цецко Физкултурника, който се явява кадровика и партийния секретар на държавата. Пита се в задачата, след като ГЕРБ-овците смениха де що можаха из съдилищата и прокуратурите, защо още реват от съдебната система? Защо не се концентрират върху проблемите в полицията (дознание) и в следствието, които са им под пряката власт? Очевидно те са тези, които са еманация на некачествения "матриал"? Или вкарват свои хора за да обърнат играта в своя полза, без значение от обещания и морални ценности?
  Но има един огромен риск - след съда в Страсбург да залеем и съда в Люксембург с жалби срещу българската съдебна практика. И нашего брата данъкоплатеца да продължи да плаща ескалиращи суми. Това вече е наистина абсолютно неприемливо...

 • 6
  mrraff avatar :-|
  Vencislav Dimitrov

  Че то това е навсякъде вече - не е важно какъв професионалист, а на кой си човек и чии интереси ще защитаваш на съответната длъжност.
  Препоръчвам на Капитал да се поинтересуват и от новите назначения в "Общинска Банка" АД, както и от заплащането на новите назначения.

 • 7
  yosuf avatar :-|
  yosuf

  Ето кой е корумпираният в СГС:

  Елитна съдийка пише 2,5 г. мотиви срещу наркобос
  автор(и): Труд

  Председателката на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова е бавила цели 2 години и половина мотивите по дело срещу пиринския наркобос №1 Васил Маникатов и двама негови съучастници. Новината гръмна, след като Гърция поиска да й пратим бандита с международна слава, да му бъде отредено там заслужено наказание. Тя за пореден път ни напомни колко е неотложна нуждата от съдебна реформа у нас.

  Мирослава Тодорова, която би следвало да е пример за всички съдии в професионалната им организация, чела присъда по наркоделото на 10 юли 2009 г. Обвинението било срещу Маникатов, Петър Стоичков и Филип Кръстев по чл. 354 ал. 2 от НК. Ръководеният от Тодорова състав на Софийския градски съд (СГС) отредил 8 години затвор за прочутия търговец на бяла отрова, 7 г. за Стоичков и условно наказание за Кръстев.

  Делото № С-328/ 2008 г. било секретно, гледало се при закрити врати и останало извън вниманието на журналистите.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО